»

Na Otoku predstavniki 28 držav sprejeli deklaracijo o varnosti v umetni inteligenci

Slo-Tech - V Bletchley Parku v Veliki Britaniji se je končal prvi mednarodni vrh o varnosti umetne inteligence (AI Safety Summit), na katerem je sodelovalo 28 držav. Države so vrh sklenile s sprejetjem deklaracije o razvoju tehnologije v prid človeštva na zaupanja vreden in odgovoren način. Deklaracijo so podpisale tudi ZDA, EU, Kitajska, Velika Britanija, Brazilija, Indija in Saudova Arabija. Dvodnevni dogodek je gostil britanski premier Rishi Sunak.

Bletchleyska deklaracija prepoznava možnost, da bi napredna umetna inteligenca povzročila resno, lahko celo katastrofalno škodo. Tveganja najlaže obvladujemo z mednarodnim sodelovanjem, zato pa je potrebna tudi regulacija. Medtem ko se države niso strinjale, v kolikšnem obsegu je regulacija potrebna, se strinjajo, da brez nje ne bo šlo. Evropska unija je na tem področju vodilna, saj bo v EU regulirana prek krovnega zakona. Tudi ZDA se pomikajo v to smer, potem ko je ta teden predsednik podpisal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence.

...

16 komentarjev

Kraljica obiskala Bletchley Park, razpisala natečaj iz dešifriranja

Telegraph News - Britanska kraljica je v petek obiskala Bletchley Park, kjer so v drugi svetovni vojni delali britanski kriptoanalitiki, med njimi naprimer Alan Turing, danes pa tam stoji Nacionalni muzej računalništva. Med svojim prvim obiskom tega kraja je kraljica pohvalila delo zaposlenih danes in med drugo svetovno vojno ter se jim v imenu Združenega kraljestva zahvalila. Hkrati pa je razpisala tudi tekmovanje v razbijanju šifer za otroke, kar bo nas bolj zanimalo.

Britanci so že zdavnaj ugotovili, da je treba mlade motivirati in pritegniti v pomembne discipline in to je eden izmed načinov. V posebej pripravljeni zgibanki je šest nalog in eno vprašanje, ki so šifrirani. Izziv je namenjen vsem, še posebej pa rešitve...

21 komentarjev

Končali izdelavo replike tunnyja

vir: BBC
BBC - Britanski National Museum of Computing je po šestih letih končal izdelavo replike tunnyja. Tako so se imenovali stroji, ki so jih Britanci med drugo svetovno vojno v Bletchley Parku uporabljali za dešifriranje nemških sporočil. Nemci so uporabljali Lorenzovo šifro, ki je Britanci nekaj časa niso mogli razvozlati. To jim je uspelo šele 1942, po tem ko so Nemci avgusta 1941 poslali podobno sporočilo dvakrat z istimi ključi, kar je bila sicer z dobrimi razlogi prepovedana praksa.

John Tiltman in njegova ekipa je po večmesečnem delu razvozlala šifrirni algoritem, tako da je lahko William Tutte zgradil napravo za avtomatično dešifriranje sporočil nemške vojske. Tunny je deloval v navezi s colossusom, ki je izračunal šifrirne ključe, nato pa je tunny iz teh...

18 komentarjev

British Petroleum izgubil prenosnik z osebnimi podatki

Guardian - Že nekaj časa nismo poročali, da so Britanci izgubili kakšen disk ali prenosnik z osebnimi podatki (naša kronologija obsega november 2007, december 2007, junij 2008, november 2008, november 2008 II., april 2009, september 2009, prodajo novembra 2009). To pot so osebne podatke pustili ležati naokoli v British Petroleumu.

Pred mesecem dni so izgubili prenosni računalnik, na katerem so bili podatki o 13.000 ljudeh, ki so vložili odškodninske zahtevke zaradi lanskega razlitja nafte ob poškodbi plavajoče ploščadi Deepwater Horizon. Prenosnik je bil zaščiten z geslom, a ker podatki niso bili šifrirani, je to bolj kozmetični dodatek kot kaj drugega. Izgubljeni podatki vsebujejo imena, naslove, telefonske številke in številko zdravstvenega zavarovanja (ki v ZDA opravlja funkcijo naše EMŠO),...

14 komentarjev

Britanski Veliki Brat si želi centralizirano bazo prometnih podatkov pod vladnim nadzorom

Times Online - Britanski ponudniki dostopa do spleta ter operaterji mobilne in stacionarne telefonije bodo morali v primeru, da bo britanski parlament sprejel nove ukrepe za boj proti terorizmu, v centralno vladno bazo podatkov posredovati prometne podatke o tem, koga so britanski državljani klicali po telefonu, katere spletne strani so obiskali ter s kom so si dopisovali po elektronski pošti.

Velikansko vladno bazo podatkov naj bi ponudniki in operaterji sproti dopolnjevali s svežimi podatki za obdobje 12 mesecev, organi pa naj bi imeli dostop do nje le z dovoljenjem sodišča. Zagotavljajo, da računalniška podjetja, ki bodo bazo vzdrževala, do podatkov ne bodo mogla dostopati. Glede na to, piše Times Online, da so si Britanci lani poslali 57 milijard SMS-ov in da na Otoku izmenjajo 3 milijarde elektronskih sporočil, bo takšno bazo podatkov težko vzdrževati, poleg tega pa je Britanija znana po katastrofalnem varovanju zasebnosti.

Nedavno so namreč izgubili podatke petindvajsetih milijonov...

15 komentarjev

Telefoni poneumljajo

Slashdot - V izsledkih nove raziskave, ki so jo Britanci objavili včeraj, lahko preberemo, da se naši možgani zavoljo naraščajoče uporabe elektronskih pripomočkov poneumljajo. Tako so odkrili, da so petdesetletniki, ko so dobršen del svojega življenja preživeli brez elektronskih pomagal, bistveno sposobnejši in uspešnejši od tridesetletnikov.

Več kot tretjina Britancev iz slednje skupine ne pozna domače telefonske številke, medtem ko jih le 40 odstotkov pozna rojstne dneve družinskih članov. Med petdesetletniki jih na rojstne dni ne pozabi kar 87 odstotkov. Moški so se odrezali slabše, saj le dobra polovica ve, kdaj imajo obletnico poroke. Nevednih žensk je manj kot deset odstotkov. Klik!

Koliko telefonskih številk veste na pamet?

58 komentarjev

HD-DVD in Blu-ray dobila konkurenco

Daily Tech - Britansko podjetje New Medium Enterprise je predstavilo nov tip ploščka za zapisovanje podatkov, imenovanega VMD (Versatile Multilayer Disc), ki temelji na relativno stari tehnologiji, za branje in zapisovanje podatkov namreč skrbi rdeči laser, tako kot pri vsem dobro znanem DVD-ju. Skrivnost, s katero so plošček posodobili, je večslojnost. Zaenkrat je možno na njegove štiri plasti shraniti 20 gigabajtov podatkov, v prihodnosti lahko pričakujemo kapacitete do 48 GB.

NME trdi, da je HD izvedenka njihovega VMD-ja čistokrven high-definition medij, saj omogoča ločljivosti do 1080p, zadostno hitrost prenosa (40 Mbps), enkripcijo AES in zaklepanje na regije. Seveda bo potrebno za nove...

9 komentarjev

Smo res tako zaostali?

The Register - Sicer novica (zaenkrat) ni povezana strogo z računalništvom, samo se mi je vseeno zdela zanimiva za objavo.
V nedeljo sem se "spotaknil" ob e-državo in naše zaostajanje za le-to.
Ta novica na Registerju pa mi je dala vedeti, da smo Slovenci, vsaj kar se tiče določenih zadev, daleč pred Zahodom.
Tako so Britanci sedaj začeli razmišljati, da telefoniranje med vožnjo za nekaj faktorjev poveča možnost nesreč, tako da predlagajo, da bi se uporaba mobitelov med vožnjo prepovedala. Zakon, ki je verjetno pravno gledano podoben določilom našega ZVCP, pa se vendarle razlikuje v eni "malenkosti". Najvišja kazen znaša kar Ł 2.500 (ja, 2.500 funtov).

3 komentarji