»

Vodno hlajenje v čipu

Slo-Tech - Raziskovalci s švicarske raziskovalne univerze EPFL v Laussani so demonstrirali nov način vodnega hlajenja čipov, kjer hladilna tekočina teče skozi čip (on-chip liquid cooling). Medtem ko sam koncept ni nov, so to pot prvi uspeli ustrezne kanale zgraditi že pri samem litografskem postopku izgradnje čipa. Pri klasičnem vodnem hlajenju je namreč še vedno treba zagotoviti ustrezen prenos toplote od mesta nastanka (torej v čipu) do njegove površine, da jo lahko tam pobere hladilna tekočina. Taki sistemi niso le okorni, temveč imajo tudi omejitve, koliko toplote lahko odvedejo. Te omejitve so eden izmed razlogov, da se je frekvenca čipov bolj ali manj ustavila (ni pa to glavni razlog), prav tako pa omejuje število jeder in nadaljnjo miniaturizacijo (spet, ni edini razlog).

Če pa v čip že med proizvodnjo vstavimo ustrezne kanale, skozi katere črpamo hladilno tekočino, toploto zajemamo in odvajamo bliže mestu nastanka. Hkrati novi način terja bistveno nižjo porabo energije za hlajenje,...

17 komentarjev

Samsung razvil 5-nm postopek proizvodnje čipov

Slo-Tech - Samsung je uspešno izpopolnil postopek za proizvodnjo čipov v 5-nm litografiji, ki uporablja ekstremno ultravijolično (EUV) tehnologijo. Trenutno je 7 nm najmanjši komercialno izvedljiv postopek, s katerim se proizvajajo na primer procesorji za Galaxy S10, nadaljnje pomanjševanje litografije pa je povezano z velikimi težavami. V nanometrskem merilu se namreč približujemo atomskemu merilu, prav tako pa je običajna svetloba predolgih valovnih dolžin, da bi bilo mogoče z njo jedkati vezja. Slednji problem rešuje EUV. Običajna ultravijolična litografija namreč uporablja valovne dolžine okrog 200 nm, medtem ko potrebujemo za EUV svetlobo pri 13,5 nm.

Novi čipi, ki jih bo proizvajal Samsung, bodo 25 odstotkov manjši in 20 odstotkov...

10 komentarjev

NASA razvila nov sistem za hlajenje čipov

NASA - Miniaturizacija elektronskih komponent povzroča vedno večje težave s pregrevanjem, saj je treba odvesti veliko toplote z vedno manjših površin. Problem je še izrazitejši v vesolju, kjer ni zraka in prenosa toplote s konvekcijo. Zato je NASA v sodelovanju z Illinois Institute of Technology razvila nov sistem hlajenja čipov, ki porabi zelo malo energije, nima mehanskih premičnih delov, prenese velike pospeške in opravlja svoje delo tudi v brezzračnem prostoru.

Sistem se imenuje EHD (elektrohidrodinamični) in uporablja posebno črpalko. Pri tem ne gre za mehansko črpalko, ampak uporablja električno polje za črpanje hladilne tekočine skozi tanke kanale v hladilni plošči. Toplota se prenese na zunanji sevalnik, ki jo izseva daleč od komponent. Ker ne...

3 komentarji

Krmiljenje računalnika z mislimi

BBC - Znanstveniki z Univerze Washington v St. Louisu so razvili nov sistem za krmiljenje računalnika s pomočjo misli, o čemer poročajo v članku Using the electrocorticographic speech network to control a brain–computer interface in humans v reviji Journal of Neuroengineering. Čeprav tehnike za upravljanje strojev z mislimi, ki temeljijo na interpretaciji signalov elektroencefalografa (EEG), že obstojijo precej časa, je njihov pristop, poimenovan elektrokortikograf (ECoG), precej bolj sofisticiran.

Problem pri EEG je položaj elektrod, ki so pritrjene na glavo. Ker so na zunanji strani lobanje, ta absorbira velik del signalov. Tisti, ki se vendarle prebijejo skoznjo, so popačeni, oslabljeni in pomešani. Elektrokortikografija zato zajema signal bliže mestu nastanka....

14 komentarjev

Aplikacija za tolmačenje na telefonih iz Toshibe

ComputerWorld - Poročali smo že o aplikaciji za iPhone, ki jo je razvil profesor s Carnegie Mellon University in je namenjena simultanemu prevajanju iz angleščine v španščino in nazaj. Podobno reč razvijajo tudi Azijci, le da so se omejili na svoje jezike. Toshiba je namreč razvila nov sistem, ki se bo namestil na prenosne telefone in bo omogočal prepoznavanje glasov in prevajanje med angleščino, kitajščino in japonščino. Gre za okleščeno verzijo aplikacije, ki jo Toshiba že prodaja za PC-je na Japonskem in obvlada te iste jezike.

V teoriji je delovanje preprosto. Najprej telefon prepozna izgovorjene besede, jih razkosa na posamezne pomene, nato jih prevede bodisi s statistično bodisi z metodo na osnovi pravil in naposled sintetizira zvok prevedenega besedila. Statistična metoda deluje na osnovi verjetnosti in besednega reda, ki ju uporabi za konstrukcijo prevoda. Tak način aplikacija ubere za prevode angleško-kitajsko, kitajsko-angleško in kitajsko-japonske, medtem ko se ostale smeri in...

0 komentarjev

Zalman ZM80-HP: pasivno hlajenje grafičnih kartic

GamePC - Na GamePC so si ogledali pasivni sistem za hlajenje grafičnih kartic. Sestavljen je iz dveh velikih razprševalcev toplote (heatsinkov) in vročinske cevi (heatpipe), ki povezuje oba kosa hladilnika ter s tem prenaša toploto s toplejšega na bolj hladen del. V kvaliteto hladilnega telesa smo lahko prepričani, saj ga je izdelal Zalman. Testirali so ga na dveh najmočnejših karticah, ki jih je trenutno moč kupiti: ATijevem Radeonu 9700 Pro in nVidiinem GeForcu 4 Ti4600, ki imata oba tovarniško precej glasne ventilatorje. Zanimivi so za vse, ki imamo radi tišino.

Rezultati? Bili so presenečeni nad dobrim hlajenjem, saj so pričakovali višje temperature. Kljub temu, so bile v primerjavi z zračnimi hladilniki vseeno visoke, saj se tale dva skupka kovine precej segrevata in se toplota le pranaša z enega na drugega. Pokarali so tudi velikost sistema, saj ne bo pasal kar v vsako ohišje in tudi ne na vsako grafično kartico. Klik!

Temperature so v Fahrenheitih, zato bo tale pretvornik priporočen.

...

8 komentarjev