»

Microsoft razvija sistem za varnejšo vožnjo ob uporabi prostoročnega telefoniranja

Heise - Po svetu je prepovedano telefoniranje za krmilom vozila, v mnogo državah (v Sloveniji še ne) pa tudi uporaba tehnologije za prostoročno telefoniranje. Da bi jo bilo smiselno prepovedati, so pokazali v Microsoft Research. Raziskovalci so tam razvili sistem za avtomatično zaznavo nevarnosti v prometu, ki ob nevarnih okoliščinah avtomatično prekine telefonski klic (postavi ga na čakanje) in voznika opozori, naj bolje pazi na dogajanje na cesti. O tem pišejo v članku Hang on a Sec! Effects of Proactive Mediation of Phone Conversations while Driving.

Ugotovili so, da v najslabšem primeru telefoniranje povzroči enako slabe reflekse kakor vožnja z 0,8 promila alkohola v krvi. Zato so razvili...

24 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

E-tromboza

Slashdot - Dolge ure neprekinjenega sedenja za računalnikom so se izkazale kot usodne za zdravega 32-letnega moškega, ki ga je nenadoma zadela kap zaradi krvnega strdka. Podrobna preiskava je pokazala, da je preživel tudi po 18 ur za računalnikom, ne da bi vstal izza stola. Posledica je, da je prihajalo do nastajanja žilnih oblog v nogah. Konsekvenčno se je eden izmed večjih strdkov odlepil in po krvnem obtoku odplaval v srce. Omenjati, da so bile posledice usodne, je bržkone brezpredmetno.

Zdravniki sedaj opozarjajo pred to nevarnostjo in svetujejo, da enkrat na uro vstanete izza računalnika in pretegnete noge, da do neželenega strjevanja krvi ne bo prišlo. Predlagajo, da se bolezen imenuje "e-tromboza". Celoten članek.

11 komentarjev

Nova Nokiina Bluetooth slušalka

Infosync - Nokia je izdelala nov set za prostoročno telefoniranje, ki temelji na standardu Bluetooth. HDW-2 tehta 25 gramov, baterija pa zdrži 3 ure pogovora in 60 ur pripravljenosti. Baterija je vrste nikelj-metal hidridna, jo je mogoče zamenjati, celotna polnitev pa traja uro in četrt. Set se lahko "spari" z 8 napravami naenkrat, lahko pa ga uporabljamo z napravami, ki podpirajo Bluetooth 1.1 standard. Klik za novico ter klik za uradno najavo.

3 komentarji

Be-em-veji s hrošči?

ZDNet - BMW bo prizvajal tudi linijo nove serije 7, ki bo imela vgrajene Windows CE. Omenjeni sistem je pravzaprav le del Siemens VDO Automotive AG sistema, ki voznikom omogoča, da pregledajo svoj koledarček, vrednosti delnic in uporabljajo govorne ukaze. S tem sistemom bo lahko voznik tudi dostopal in nastavljal marsikatere funkcije avta (UPAM, da ne bo kot pri desktop verziji, kjer na koncu Windowsi "pametno" ugotovijo, da tvoje nastavitve niso OK in sami nastimajo šiš-kebap :))). No, zdaj vsaj vem, zakaj lahko na cesti vidimo, da nekateri čisto nemogoče vozijo - krivi so...

2 komentarja