»

Je težava SanDiskovih SSD-jev nekakovostna izdelava?

Slo-Tech - Rešitve za SanDiskove SSD-je, ki prepogosto doživijo prerano smrt, še ni na vidiku in če gre verjeti strokovnjakov za reševanje podatkov, je ne bo. Markus Häfele iz podjetja Attingo, ki se ukvarja z reševanjem podatkov z diskov, trdi, da je napaka strojna. V podjetju vsaj enkrat tedensko dobijo SanDiskove SSD-je, ki so odpovedali, diagnoza pa je v vseh primerih podobna.

Težave so sprva doletele 4-TB modele SanDisk Extreme Pro. SanDisk je nato obljubil popravek, a so težave začele napadati tudi manjši izvedenki (2 TB in 3 TB), o katerih SanDisk molči. Attingo trdi, da je težava nerešljiva. Komponente v SSD-jih naj bi bile preokorne in prevelike, zato so povezave med njimi šibke. To zaradi višje impedance povzroča segrevanje, kar vodi do okvar. Prav tako so komponente spojene z nekakovostnim materialom, ki tvori mehurčke in odstopa. Ali je težava spojev v cinu ali komponentah, še ni jasno, izid pa je očiten.

Glavna zamera ni toliko slaba serija, ki se lahko zgodi vsakemu...

19 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji umirajo brez opozorila

Slo-Tech - Nadaljuje se saga s SanDiskovimi SSD-ji, o katerih nenapovedanem umiranju se na internetu piše že od maja. Vmes je SanDisk sicer izdal popravek firmwara, ki težav ni rešil, sicer pa se je podjetje zavilo v molk. Več modelov SanDisk Extreme Portable, SanDisk Extreme Pro Portable in Western Digital My Passport velikosti od 1 TB do 4 TB lahko postane neberljivih, nato pa se sistemu predstavijo kot neformatirani. Podatkov načeloma ni možno rešiti.

O težavah so poročali tako anonimni uporabniki na Redditu in na SanDiskovem forumu, kjer diskusij o tem mrgoli, kakor uredniki Ars Technice in The Vergea. SanDisk je izdal popravek za firmware, a so se težave ponavljale tudi po posodobitvi. Spletna stran PetaPixel je zato izrecno zapisala, da SanDiskovih SSD-jev ne morejo več priporočati, nehali so jih uporabljati tudi interno.

Problematično je, da sta se SanDisk in mama Western Digital zavila v molk. Tako ni jasno, kaj točno se dogaja, zakaj SSD-ji odpovedo in ali je možno kakorkoli rešiti...

17 komentarjev

Western Digital prevzema SanDisk

Western Digital - Po Dellovem prevzemu EMC-ja se nam obeta še en velik prevzem na področju shranjevanja podatkov, so sporočili iz Western Digitala. Največji proizvajalec diskov bo kupil podjetje SanDisk, ki ga poznamo zlasti kot proizvajalca NAND-flasha. Zanj bodo odšteli 19 milijard dolarjev oziroma 86,5 dolarjev za delnico (od tega 85,10 dolarja in 0,017 delnice WD-ja), kar je še vedno več od trenutnega tečaja pri 77 dolarjih. Možna je tudi drugačna razdelitev, če SanDisk ne bo pravočasno dokončal prevzema Unisplendourja.

Izvršni direktor bo ostal Western Digitalov Steve Milligan, medtem ko bo SanDiskov izvršni direktor Sanjay Mehrotra postla član upravnega odbora v WD-ju. Klasični diski so še vedno pomemben del računalništva, a jih...

17 komentarjev

Največja SD-kartica sprejme pol terabajta

Slo-Tech - Pomnilniške SD-kartice so v desetletju prilezle do velikosti pol terabajta, kar takole čez palec pomeni tisočkratno povečanje kapacitete. SanDisk je namreč izdal največjo SD-kartico, ki sprejme 512 GB podatkov in piše s hitrostjo 90 MB/s, bere pa malenkost hitreje. Medtem so leta 2003 ponujali kartico s 512 MB.

V vmesnem času je po eni strani napredovala tehnologija, ki je omogočila večjo miniaturizacijo, po drugi strani pa tudi potrebe, saj imajo moderne fotografije in videoposnetki višje ločljivosti, zato zasedejo več prostora. Minuta videoposnetka v prihajajočem formatu ultra visoke ločljivosti 4K s kompresijo zasede okrog 5 GB prostora.

Prav tistim, ki snemajo posnetke v taki ločljivosti, je nova kartica tudi...

56 komentarjev

Premiki pri razvoju pomnilnika PCM

ComputerWorld - IBM je objavil, da so dosegli pomemben preboj pri razvoju pomnilniške tehnologije PCM (phase-change memory, pomnilnik na fazni prehod), ki bo omogočila podvojitev kapacitete pomnilnika in neposrednejši spopad z bliskovnim pomnilnikom, katerega konkurenco predstavlja. Glavni odliki pomnilnika PCM sta hranjenje podatkov tudi brez napajanja (non-volatile, podobno kakor bliskovni pomnilnik in nasprotno kot RAM) in možnost prepisa podatkov brez predhodnega brisanja (podobno kakor RAM in nasprotno kot bliskovni pomnilnik), kar se pozna kot tudi 100-krat hitrejše pisanje na nesveže pogone.

Prav cikli brisanja in pisanja utrujajo bliskovni pomnilnik, ki tipično zmore 5000 do 10000 ciklov, preden se iztroši. IBM pravi, da PCM...

4 komentarji

SanDisk kupuje Pliant Technology

ComputerWorld - Proizvajalec bliskovnega pomnilnika SanDisk je najavil prevzem podjetja Pliant Technology, ki ga poznamo po proizvodnji SSD-jev višjega cenovnega in kakovostnega razreda. SanDisk namreč proizvaja predvsem izdelke za široko potrošnjo, medtem ko dragega programa za zahtevna okolja nimajo. Tod bo vskočil za 327 milijonov dolarjev kupljeni Pliant, ki prodaja žafransko drage SSD-je za vmesnik SAS.

Do lanske jeseni je Pliant prodajal zgolj SSD-je z enonivojskimi celicami (SLC), šele nato pa so uvedli tudi nekaj cenejših, a še vedno ne poceni pogonov z večnivojskimi celicami (MLC). Izvršni direktor SanDiska Sanjay Mehrotra pravi, da bo napredna tehnologija izdelave bliskovnega pomnilnika v SanDisku odlično dopolnilo Pliantovim SSD-jem, tako da bodo postali eden najpomembnejših igralcev na tem trgu. Prevzem bo dokončan v drugem letošnjem...

1 komentar

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

Dvoje novih SSD-jev

EETimes - Približno istočasno sta Samsung in SanDisk pripravila nove SSD-je, ki so sicer namenjeni uporabi v popolnoma različnih segmentih, a si ju vseeno poglejmo na istem mestu. Samsung je v torek dejal, da je razvil 100 GB SSD z imenom SS805, ki bo namenjen uporabi v strežnikih za zahtevne aplikacije, kot sta npr. video na zahtevo ali internetni podatkovni centri. Proizvajalec trdi, da beštija zmore zaporedno branje s 230 MB/s in zaporedno pisanje z 180 MB/s, pri čemer porabi zgolj 1,9 W v delovanju in še trikrat manj v stanju pripravljenosti. Ideja je z enim takim diskom zamenjati štiri klasične diske s 15.000 rpm, plačati za to nekaj več in kasneje prihraniti mnogo električne energije in hkrati imeti več IOPS. S podatki o ceni ali uporabljenem vmesniku (SATA, SAS oz. Fibre Channel) so za zdaj skopi, a obljubljajo, da jih bomo lahko kupili še v tem četrtletju.

SanDisk se je osredotočil na povsem drugo področje - na netbooke. Novi pSSD-P2 in pSSD-S2 bodo na voljo v kapacitetah 8, 16, 32,...

14 komentarjev

SanDisk zavrnil Samsungovo ponudbo za prevzem

bit-tech.net - Samsung in SanDisk sta se o prevzemu pogovarjala kar 4 mesece, nakar so pogovori padli v vodo. Zato se je Samsung odločil ponuditi kar 80 odstotkov več za delnico SanDiska, zraven ponudbe pa so pripeli sporočilo, v katerem so napisali, da bi združitev pomagala obema podjetjema ter Flash produktom nasploh, saj bi jih lahko zasidrali v za zdaj še neosvojenih področjih.

Čeprav bi Samsung za delnico plačal 26 dolarjev, je to še vseeno manj od vrednosti delnice izpred nekaj mesecev, ko je bila le-ta vredna 28,75 dolarja. Takrat pa je želja SanDiska po dodatni premiji za odkup naletela na gluha ušesa pri Samsungu.

Zaenkrat rezultat zavrnitve še ni znan, saj bo Samsung mogoče zvišal ponudbo ali pa partnerje poiskal drugje.

3 komentarji

SanDisk predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice

Schneier.com - SanDisk je pred kratkim predstavil WORM (Write-Once Read-Many) kartice, namenjene forenzičnim aplikacijam, shranjevanju policijskih fotografij, elektronskim volitvam in podobnim opravilom, ki zahtevajo strogo zagotavljanje integritete podatkov.

Podatki so namreč na takšno kartico lahko zapisani le enkrat, brati pa jih je mogoče poljubnokrat - pri SanDisku pravijo da do 100 let in to v vsakem standardnem čitalcu SD kartic.

Za začetek bodo na voljo v kapaciteti 128 MB, večje kapacitete pa lahko pričakujemo konec leta. Cena trenutno še ni znana.

In kako bomo sedaj ponarejali elektronske volitve?

31 komentarjev