»

AMD-jevi novi procesorji

Slo-Tech - Čeprav se je CES končal že pred slabim mesecem in je AMD na njem pokazal nekaj novosti (A10-7890K), vsega tedaj niso razkrili. Tako so lahko danes pokazali nova APU-ja A10-7860K in A6-7470K ter klasičen procesor Athlon X4 845.

Slednji ima štiri jedra Excavator, ki tiktakajo s frekvenco 3,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, osem vodil PCIe 3.0, grafičnega jedra pa seveda nima. Deklarirana poraba električne energije je 65 W, pričakovana maloprodajna cena pa 70 dolarjev (oziroma pri nas evrov). Spomnimo, da je AMD še pred meseci vztrajal, da je idealna poraba Excavatorjev okrog 15-30 W in da so namenjeni rabi v prenosnih napravah, sedaj pa smo dobili namizno verzijo čipa - oziroma malo naviti v principu mobilni čip boljše kakovosti.

Druga zgodba pa sta...

219 komentarjev

AMD predstavil mobilne procesorje šeste generacije Carrizo

vir: AMD
AMD - AMD je te dni vendarle predstavil šesto generacijo svojih APU-jev s kodnim imenom Carrizo, ki so namenjeni prenosnikom srednjega razreda s cenami 400-700 dolarjev. Bežno so jih kazali že od januarskega CES-a, sedaj pa so odstrli vse skrivnosti. Gre za čipe z deklarirano najvišjo porabo 15 W, ki sodijo nekako v rang Core i5-5200U.

Največja razlika v primerjavi s starejšimi generacijami je brez dvoma podpora HSA 1.0, ki omogoča deljenje in souporabo skupnega pomnilnika tako za procesorski (CPU) kot grafični del (GPU). Je tudi prvi APU s podporo za strojno dekodiranje H.265/HEVC in z integriranim južnim mostom (Southbridge). To je pomembno, ker namenska vezja prinašajo tudi manjšo porabo energije, kar blagodejno vpliva na avtonomijo. AMD si je integracijo vseh teh komponent lahko privoščil zaradi novega...

36 komentarjev

CES 2012: AMD predstavil nov APU Trinity

X-Bit Labs - Na lasvegaškem CES-u je AMD napovedal novo generacijo kombiniranih procesorjev (APU), ki se imenujejo Trinity. APU so procesorji, ki združujejo tako funkcionalnosti centralnih kot kakšnih drugih procesorjev na istem jedru; običajno grafične procesorje. Sem sodijo AMD-jevi Fusioni in Nvidiin Denver.

Prihajajoči Trinity bo imel štiri jedra Piledriver s frekvenco do 3,8 GHz na arhitekturi Bulldozer in grafično jedro na arhitekturi VLIW4, ki je osnovano na Radeonu HD 6900 in podpira DirectX 11. Trinity naj bi bil okrog 20 odstotkov v centralnem jedru in okoli 30 odstotkov v grafičnem jedru (poleg dodaten podpore EyeFinity) zmogljivejši kot trenutni AMD-jev paradni konj med APU-ju Llano. Trinity bo imel 4 MB L2-predpomnilnika, medtem ko...

43 komentarjev

AMD-jev najhitrejši mobilni APU z le 1,9 GHz

techPowerUp! - Najzmogljivejši AMD-jev APU za prenosne računalnike bo ob izidu čip z oznako A8-3530MX, ki bo tekel z vsega 1,9 GHz. Gre za štirijedrnika, ki ima na enem silicijevem čipu vgrajeno še relativno zmogljivo grafično jedro, krmilnik pomnilnika s podporo vse do DDR3-1600 (visoke frekvence zahteva vgrajeno grafično jedro) in krmilnik PCIe rež, zaradi česar je poraba do 45 W pravzaprav dober dosežek. V 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip sicer ne bo omejen na vsega 1,9 GHz, saj se bo lahko v primeru neobremenjenega grafičnega jedra in obremenjenega le dela vseh procesorskih jeder te samodejno navil do 2,6 GHz, zahvaljujoč 2. generaciji AMD-jeve tehnologije Turbo Core (2.0). Vgrajenega bo še 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko tretjenivojskega ne bo....

11 komentarjev

Novi Atomi za mobilne telefone

Mali procesor z veznim čipovjem

vir: engadget
engadget - Intelu kar ne uspe prodreti na trg mobilnih telefonov s svojimi procesorji, osnovanimi na arhitekturi x86. Z novo generacijo procesorjev Moorestown, serijo Atom Z6xx, so vsaj (komajda) ujeli konkurenco pri porabi energije, a z izidom, napovedanim za drugo polovico letošnjega leta, to morda ne bo dovolj, saj konkurenca ne počiva. Pri Intelu pričakujejo, da bodo po zmogljivostih s svojim 1,5 GHz procesorjem lahko konkurirali Qualcommovi ponudbi z 1,9 GHz. Qualcomm že pripravlja svojo različico Snapdragona, ki bo tekla pri 1,5 GHz.

Ker so Atomi osnovani na arhitekturi x86, odpade velika večina mobilnih operacijskih sistemov, saj so ti namenjeni delovanju na arhitekturi ARM. Posledično ni podprt Microsoftov Windows Mobile...

25 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Nekateri modeli AMD-jevih procesorjev Athlon X2 bodo potrebovali samo 45 W

ComputerBase - Vsi nestrpno čakamo na uradno splavitev novega AMD-jevega procesorja Phenom, ki bo poizkušal sneti zmogljivostno krono Intelovi aktualni ponudbi (Core 2 Duo in Core 2 Quad). Do takrat si lahko ogledate slike njegovega jedra ;).

V tem času pa AMD nadaljuje z optimizacijo proizvodnje procesorjev Athlon (Brisbane jedro), ki bodo v obdobju Phenoma predstavljali mainstream, vstopno ponudbo. Tako bodo v bližnji prihodnosti ponudili modele, ki bodo tipično potrebovali (samo) 45 W, kljub 65 nm proizvodnem procesu. Ti modeli, z oznakami BE, bodo tiktakali od 1,9 do 2,3 GHz (2x 512 kB L2, 2 GHz HT).

Izvorna novica.

7 komentarjev

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

Boljša hladilna telesa

The inquirer - Pri Furukawa Electric so naredili hladilnik iz aluminija in bakra, ki pa naj bi v primerjavi z običajnimi tovrstnimi izdelki hladil kar 80% bolje. Sestavljen naj bi bil iz bakrenega dna in aluminijastih na tenko "zvitih" reber, ki bodo vstavljena v jedro v 1,9mm velike luknjice. Izdelovali jih bodo na Kitajskem in sicer jih bo do septembra leta 2003 že dva miliona. Sam ne razumem popolnoma, kaj mislijo naresti, tako da se na lov za znanjem odpravite kar sami.

7 komentarjev