»

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Intel pocenil 1,2 GHz-Celeron

Heise - Intel nas je ponovno razveselil z znižanjem cen, tokrat v segmentu za majhne prenosnike. Cenejši bo zgolj en procesor, a še vedno bolje to kot nič. Enojedrni procesor Celeron M 723 Ultra Low Voltage z 1,2 GHz (CULV) bo tretjino cenejši in bo namesto 161 dolarjev stal 107 dolarjev, medtem ko se cene ostalih ne bodo spremenile. S to pocenitvijo želi Intel zapolniti vrzel, ki trenutno zeva med netbooki z Atomi in najcenejšimi prenosniki. V to kategorijo bodo sodili prenosniki, kot je denimo MSI-jev X-Slim X320 s 13,4-palčnim zaslonom, v katerem bo Intelov Core 2 Solo z 1,4 GHz, ki ga trenutno še ni na trgu. Po drugi strani pa je seveda to odgovor na AMD-jeve procesorje Athlon Neo, ki so namenjeni istemu segmentu in se že pojavljajo v modelih, kot je HP-jev dv2, ki stane 600 evrov.

15 komentarjev

Več novic o T-bredu

X-Bit Labs - Če ste se začeli že sliniti ob pogledu na domnevni T-bred z oznako 2800+, ki ga je AMD razkazoval na CeBitu in se neizmerno veseliti konca meseca, ko naj bi postali T-bredi tudi dostopni v trgovinah, naj vas razočaram, da bo AMD konec meseca samo naznanil nove procesorje, medtem ko jih bomo v trgovinah videli mnogo kasneje. X-bit labsi poročajo, da bo AMD konec marca predstavil le mobilne Athlone 4, ki bodo bazirali na T-breadovemu jedru. Domnevna prodaja desktop Thoroughbredov pa je napovedana za konec pomladi, kar niti slučajno še ni tako blizu. Pred tem bo AMD v trgovine poslal še zadnjega Palomina z oznako 2200+.
T-bredi se od Palominov ne bodo razlikovali po ničemer, razen po 0.13 mikronski tehnologiji. Prva različica novega Athlona XP s 0.13 mikronskim jedrom bo nosila oznako 2400+, kasneje pa bomo videli še procesorje z oznakami 2200+ in 2000+.
Navijalska nebesa se nam tako na žalost obetajo šele konec Junija. Ah ja. ...

1 komentar

Novi srčki za na pot

ZDNet - P4m je na poti, kar nakazuje, da daje Intel več moči gibajočim se uporabnikom. V ponedeljek, četrtega marca (preračunano danes :D) je Intel začel razpošiljevati nove Pentium 4-M procesorje, prvi val njegovih prenosnih P4 procesorjev. Novi procesorji naj bi delovali na 1,6 GHz do 1,7 GHz. Povečanje hitrosti zunanje frekvence iz splošnih 133 MHz na 400 MHz in z dodajanjem hitrejšega DDR SDRAM spomina naj bi Intel dvignil prag sposobnosti naših mlinčkov. Vsaj tako meni ZDNet. Klik!

0 komentarjev

AMD Duron 1.2 GHz

Sharky Extreme - Podjetji AMD in Intel vedno oglašujeta najnovejše procesorje in tako se zgodi, da recimo izid do sedaj najhitrejšega Durona ostane nekje v ozadju. Novi Duron tiktaka pri 1.2 GHz, je zasnovan na Morgan jedru in zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji. S tem procesorjem AMD tudi z Duroni vstopa na srednje zahteven trg računalnikov, čeprav se z njim tudi približuje mejam 0.18 mikronske izdelave, saj je zelo slabo overclockabilen. Zmogel je le 1.25 GHz pri voltaži 1.85 V. Klik!

2 komentarja

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

1.2GHz Celeron

več strani - V 4/4 leta namerava Intel izdati dotični procesor v 0.13 mikronski tehnologiji. Glede na to, da verjetno letos ne bomo videli Duron procesorjev pri tej frekvenci, bo Intel dobil zopet prednost v tej kategoriji. Sicer so AMD procesorji hitrejši pri isti frekvenci, vendar pa je AMD šele v kratkem prešel iz 0.18 mikronske na 0.13 mikronsko tehniko izdelave. S pomočjo 1.2GHz Celerona in mobilnega Tualatina bo tako Intel poskušal izriniti AMDja iz low-price ter mobilnega tržišča. Prav tako pa Intel napada Athlon procesorje z drastičnimi znižanji P4 procesorjev. Ali mu bo uspelo?

6 komentarjev

Intel Pentium 4 se bodo izrazito pocenili.

Hartware.net - V času, ko govorimo o nenehnem zniževanju cen procesorjev, se naj bi 28. 8. zgodilo še eno veliko znižanje P4 procesorjev. Izgleda, da je začel Intel z svojo politiko nadomeščanja P3 procesorjev s P4. Tako naj bi se P4 1,8 GHz pocenil za celih 55% in naj bi stal v masovni prodaji samo $256. Oktobra pa naj bi stal isti procesor le še $225. Celotne tabele si lahko ogledate tukaj . Kot lahko vidite, naj bi v zadnji četrtini leta dočakali 2,2 GHz P4 procesor in celo 1,2 GHz Celeron procesor. Glede na predvidena ekstremna znižanja P4 procesorjev bi bilo dobro, če bi se pocenile tudi osnovne plošče zanje. Zagotovo pa se bo boj zniževanja še nadaljeval.

11 komentarjev

O Intelu

AnchorDesk - AnchorDesk se je poglobil v to, kako bo Intel že spet postal naš najljubši proizvajalec procesorjev. Najprej so se ustavili ob nam že zelo znanem dejstvu, da so Pentiumi 4 narejeni v 0.18 mikronski tehnologiji, ter da Intel vanj ni mogel vgraditi vseh novosti, saj bi bili fizična velikost čipa ter poraba energije enostavno preveliki. Dejstvo je tudi, da se je Intel preprosto zaklal z takratno neomajno podporo Rambusu, saj P4 delujejo le s RDRAM pomnilnikom, ki je še vedno pregrešno drag. Kako se misli Intel rešiti? Tranzit misli Intel narediti s čipovjem Brookdale, ki naj bi naredil Pentiume 4 združljive z nam dobro znanimi SDRAM pomnilniškimi moduli. Toda prihodnost naj bi ležala v Northwoodu, razvojnem imenu "novega" Pentium 4 procesorja. Northwood bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo dosti manjši, porabil bo manj energije ter imel v sebi vgrajene vse manjkajoče tranzistorje, ki so jih morali Intelovci v prvotnem Pentiumu 4 zaradi fizične velikosti izpustiti. Frekvenca naj...

6 komentarjev

Intel ima probleme z 0.13 mikronsko tehnologijo

EBN - Intel ima probleme z datumom izida procesorjev, izdelanih v 0.13 mikronski tehnologiji. Problem pa ni tehnične narave, da Intel ne bi znal narediti takega procesorja, ali kaj drugega. Razlog je veliko bolj banalen. Podjetje, ki bi naj Intelu dobavilo stroje za izdelavo procesorjev, je sporočilo, da bo z dostavo le teh zamudilo. In to ne en ali dva dni, ampak tri ali štiri mesece.
Intelov uradni odgovor je, da bo procesor v 0.13 mikronski tehnologiji (Tualatin) izšel pravočasno. Izšel naj bi nekje v sredini leta. Čip naj bi izdelovali v Fab 20 v Hillsboru, Oregon in v Fab 22 v Chandlerju, Arizona. Več o tem tu.

7 komentarjev

P4 ohišja

Digit Life - Z razširitvijo P4 procesorjev so se zganili tudi proizvajalci ohišij in začeli ponujati rešitve, ki so sposobne sprejeti novega Intelovega favorita. Kot veste, so P4 plošče drugačne od navadnih ATX in zahtevajo posebna ohišja. No, na Digit Life si lahko ogledate nekaj bolj zanimivih modelov. Nekaj jih je prav zanimivih, recimo Enlightove ponudbe (ta zadeva z dvemi luknjami od spredaj), pa tudi PalAlto ne izgleda slabo...

4 komentarji

Težave z 0.13 mikronsko tehnologijo

X-Bit Labs - Z novimi tehnologijami vedno prihajajo določeni problemi in očitno niso imuni niti največji proizvajalci. UMC in TSMC, največja proizvajalca polprevodnikov na svetu, sta nenačrtovano preložila začetek proizvodnje v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami med elementi. Zaenkrat še ni večjih podrobnosti o razlogih, velikana trdita le, da gre za težave z materiali in opremo. Tako naj bi se 0.13 mikronska proizvodnja začela komaj v zadnjem četrtletju tega leta. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bo to prekrižalo načrte marsikaterem proizvajalcu (recimo VIAi), ki so že naročili 0.13 mikronske čipe in so pričakovali začetek proizvodnje že v 2. ali 3. četrtletju.

2 komentarja