»

Memristorji bodo zamudili

The Register - Lani smo pisali, da bomo prve memristorje v komercialnih izdelkih ugledali leta 2013. Tako sta obljubljala Hewlett-Packard in Hynix, ki družno razvijata nove elektrotehniške elemente. Memristor namreč obeta veliko. Četrti osnovni element elektrotenhike, ki je bil odkrit šele leta 2006, čeprav so njegov obstoj predpostavili že leta 1971, obljublja revolucijo na področju hranjenja podatkov. A to bo še malo počakala, saj sta Hynix in Hewlett-Packard memristorje pomaknila za leto dni v prihodnost - in to ne zaradi tehničnih razlogov.

Karakteristike memristorjev so zelo zanimive, saj izkazujejo podobno...

39 komentarjev

Prvi pomnilniki z memristorji leta 2013

Osnovni elektrotehnični elementi

X-Bit Labs - Lani smo pisali o memristorjih, ki si jih je Leon Chua kot četrti osnovni element v elektrotehniki (poleg kondenzatorja, tuljave in upornika) zamislil leta 1971. Šele v zadnjih letih so postali resničnost (prvi delujoč primerek je iz leta 2006), zato HP in Hynix od leta 2008 pospešeno razvijata tehnologijo, ki bo prinesla nevolatilni pomnilnik ReRAM. Prve komercialne primerke pričakujemo poleti 2013, sta podjetji dejali v teh dneh.

Prednosti memristorjev so večja hitrost, manjša poraba energije za obratovanje, nevolatilnost (podatke obdržijo po izgubi napajanja). Z izkoriščanjem teh prednosti...

37 komentarjev

HP napreduje pri razvoju memristorjev

Osnovni elektrotehnični elementi

ComputerWorld - Hewlett-Packard je objavil, da so dosegli napredek pri razvoju memristorjev, ki so bili še pred leti znanstvena fantastika, sedaj pa postajajo resničnost. Kot pravijo, so uspeli raziskati in popisati kemijo in strukturo memristorja in sprememb v njem med delovanjem. Že prej so uspeli izdelati delujoče primerke, a niso točno vedeli, kaj se dogaja pod pokrovom. Z novim znanjem bodo lahko izboljšali lastnosti in zmogljivosti prihajajočih memristorjev.

HP ocenjuje, da bodo memristorji pripravljeni na komercialno rabo v letu 2013. Iz njih bo moč izdelati pomnilnik ReRAM, ki za razliko od DRAM-a ob...

15 komentarjev

Prihajajo memristorji

Osnovni elektrotehnični elementi

BBC - Memristorji so bili dolga leta poleg upornika, kondenzatorja in tuljave četrti osnovni element v elektrotehniki. Prvi si jih je zamislil Leon Chua leta 1971, ki jih je videl kot analogijo upornikom. Memristor bi izkazoval podobno odvisnost med magnetnim pretokom in nabojem kot jo upornik med napetostjo in tokom. Težava je bila, da so bili zgolj teoretični in jih nihče ni znal proizvesti. Po slabih štirih desetletjih so bili memristorji končno realnost in šele danes se začenja njihova masovna proizvodnja.



Pionir na področju memristorjev je Hewlett-Packard, ki je združil moči s Hynixom, in bo...

21 komentarjev

Prva molekula DNK iz skoraj popolnoma sintetičnih delov

Naravna človeška DNK struktura in umetna struktura, stvaritev japonskih inženirjev

vir: Slashdot
Slashdot - Sinteza DNK že sama po sebi ni preprost proces, da pa bi DNK uspeli izdelati iz skoraj popolnoma sintetičnih snovi, je bilo do danes nepredstavljivo - a so japonski znanstveniki uspeli premagati tudi to oviro in iz sintetičnih snovi ustvariti zelo stabilno, desnosučno strukturo, ki obeta nove napredke na področju genskih terapij, razvoja na DNK računalnikov in še nešteto drugih futurističnih konceptov.



Stvaritev...

33 komentarjev

Logitech Cordless Gamepad

Tom's Hardware - Igre so gotovo poglaviten razlog za napredek v računalništvu. In če se hočemo res vživeti v igro, nam tipkovnica preprosto ne zadostuje, zato so na trg prišli različni igralni pripomočki, kot so igralne palice. V to skupino spadajo tudi igralne blazine, ki so že stalnica pri Playstation konzolah. Tako kot pri tipkovnicah, je tudi pri blazinah vodilen proizvajalec Logitech, ki je izdelal tri igralne blazine, a le ena izmed njih deluje na PC; druga je primerna za XboX konzole, medtem ko je tretja namenjena igranju na Playstation. Vse tri so brezžične, zaradi česar se ne boste več zapletali s kabli.

3 komentarji