»

Številni Applovi računalniki ranljivi zaradi neposodobljenega firmwara

Slo-Tech - Raziskovalci iz podjetja Duo so odkrili, da je skoraj pet odstotkov Applovih računalnikov ranljivih, ker na njih tečejo zastarele verzije firmwara. Čeprav Apple nadgradnjo firmwara (EFI) od leta 2015 ponuja in izdaja skupaj s posodobitvami ostale programske opreme, pa v številnih primerih nadgradnja spodleti, o čemer uporabniki niso obveščeni. Da ne gre zgolj za teoretično ranljivost, priča dejstvo, da je Apple nekaj posodobitev EFI izdal prav zato, da je onesposobil aktualne napade.

EFI je koda, ki se naloži najprej ob zagonu računalnika in poskrbi, da računalnik najde vso strojno opremo in uspešno nadaljuje zaganjanje operacijskega sistema. Zaradi tega je napad na...

30 komentarjev

Apple z novim Macom Pro

Slo-Tech - Apple je izdal novega Maca Pro, ki ga bodo začeli prodajati še letos. Novinec stane 3000 dolarjev in predstavlja najzmogljivejši Applov računalnik ta hip, namenjen profesionalnemu delu, kot je naprimer obdelava videa ali slik. Če pa si zaželite dražjo opremo, lahko osnovno ceno dvignete vse do 10.000 dolarjev, kolikor stane najzmogljivejši Mac Pro.

Najprej opazimo prenovljeno zunanjost. Od prvega Maca Pro leta 2006 do danes so bili namreč vsi modeli klasično sivi v obliki škatle, kot si računalnik tudi predstavljamo. Ta dizajn so podedovali od prejšnje družine Power Mac, ki so jo nadomestili. Mac Pro 2.0 je eleganten črn kovinski valj. V tipično minimalističen dizajnu nima nobenih napisov ali...

156 komentarjev

Le nadgradnja BIOS-a je potrebna za dvanajstjedrni Mac Pro iz leta 2009

Apple umetno zahteva nakup novih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple je lani predstavil osvežene računalnike Mac Pro, ki so s seboj prinesli nekaj velikih novosti. Med njimi je bila verjetno najzanimivejša podpora dvema šestjedrnima procesorjema, s čimer so uporabniki dobili 12 fizičnih procesorskih jeder. Starejši Mac Pro-ji, izdelani komaj leto prej, v letu 2009, do takšne nadgradnje niso bili upravičeni, saj je uradno niso podpirali. Zgodba je bila podobna še z nekaterimi drugimi lastnostmi, npr. s prenosom zvoka prek priključka mini-DisplayPort, ki je uradno na Mac Pro-jih iz leta 2009 uporaben zgolj kot slikovni izhod.

Zahvaljujoč članu strani in foruma netkas.org se vse to spremeni. Stran netkas.org je sicer zbirališče hekerjev OS X-a ter zbirališče uporabnikov operacijskega sistema na t.i. Hackintoshih, sicer...

14 komentarjev

Novosti iz tovarne jabolk

Novi Mac Mini

vir: engadget
engadget - Apple je danes najavil nekaj posodobitev svojih izdelkov. Tako je posodobil svoje usmerjevalnike, računalnike Mac Mini, Mac Pro in iMac.

Airport Extreme brezžični usmerjevalnik je tako dobil možnost hkratnega delovanja na 2.4 in 5GHz frekvenci, hkratne povezave do 50 uporabnikov in možnost drugačnih brezžičnih nastavitev za goste. Usmerjevalnik je lahko vaš že za dobrih 179 dolarjev. Več informaciji v izvorni novici.

Naslednja novost je malček Mac Mini. Oba nova modela imata sedaj 2.0GHz Core 2 Duo procesor, Nvidia Geforce 9400M grafično kartico in 5 USB priključkov (prejšnji Miniji so imeli le 4). Za ceno 600 dolarjev boste dobili 1GB RAMa ter 120GB disk, za 800 dolarjev pa 2GB RAMa in 320GB disk. Oba modela sta po novem opremljena z DisplayPort (prej DVI), prav tako pa imata tudi 8x SuperDrive optično enoto. Več informacij...

72 komentarjev

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac...

26 komentarjev