»

Povprečna hitrost dostopa do internet nekoliko nižja

Akamai - V zadnjem četrtletju preteklega leta se je prvikrat zgodilo, da sta se delež širokopasovnih povezav in povprečna hitrost dostopa do internet v svetu znižala, ugotavlja Akamai v zadnjem četrtletnem poročilu. V 93 državah se je hitrost dostopa do interneta v povprečju znižala, v 41 pa povečala. Nelogične rezultate bi lahko pojasnili z razmahom mobilnega interneta, ki se pospešeno širi in ponuja nižje hitrosti kot bakrene in optične širokopasovne povezave, a Akamai trdi, da mobilnih povezav niso upoštevali. Razlogov za upad ne zmorejo pojasniti. Na letni ravni je rast še vedno pozitivna.

V poročilu najdemo cel kup zanimivih statistik. Razčlemba provenience internetnih napadov po državah kaže predvidljivo sliko, da je Kitajska vir 13 odstotkov vseh napadov. Sledijo ZDA, Indonezija, Tajvan in Rusija. Naslovi IPv4, ki so...

33 komentarjev

London bo dobil brezplačni Wi-Fi

Telegraph News - V Londonu je sicer že dostopno brezžično omrežje Openzone, ki ga ponuja BT, a ni brezplačno. Naročniki kabelskega interneta pri Openzone imajo dostop brezplačen, cene za ostale pa so precej zasoljene (tudi do šest funtov za poldrugo uro brskanja). Zato bo Virgin Media zelo kmalu ponudil povsem brezplačen Wi-Fi po britanski prestolnici, so sporočili. Izvršni direktor Neil Berkett je povedal, da 3G ne dosega več zahtev uporabnikov, do 4G pa bo treba še nekoliko počakati. Da bi zapolnili...

17 komentarjev

Telekom brezplačno povečuje hitrost DSL dostopa do interneta

SiOL - Telekom Slovenije je najavil začetek reklamne kampanje Pospešujemo Slovenijo, s katero bodo med drugim večini uporabnikov SiOL-a brezplačno in brez dodatnih pogojev trajno povečali hitrost dostopa do interneta. Zaradi nadgradnje central bodo od junija postopno povečevali hitrost svojim naročnikom. Kdor uporablja ADSL s hitrostjo dva megabita na sekundo, bo imel po novem štiri megabite na sekundo, uporabniki paketa internet in televizija pa variabilno hitrost do 10 megabitov na sekundo, odvisno od obremenitve in kapacitete linij.

Telekom Slovenije ocenjuje, da se bo hitrost povečala 90 odstotkom vseh uporabnikov. Zvišanje ne bo veljalo za uporabnike optičnega omrežja, naročnike paketov Trio 10 M in Trio 4 M, uporabnike tehnologij EMX, miniMSAN/SHDSL, naročnike paketov Pizzicato, naročnike pet- in dvomegabitnih paketov na VDSL brez televizije ter uporabnike, ki imajo...

222 komentarjev

Hitrejši satelitski internet

vir: Heise
Heise - Konec prejšnjega leta je Eutelsat v orbito poslal svoj drugi satelit, namenjen zagotavljanju širokopasovne povezave do interneta nad Evropo. KA-SAT bo uporabnikom ponujal večje hitrosti dostopa do interneta, kakor so to zmogli starejši sateliti.

Prenos podatkov proti uporabniku bo potekal z 10 megabiti na sekundo, medtem ko se bodo v obratni smeri pretakali s štiri megabiti na sekundo, je na CeBIT-u pojasnil tiskovni predstavnik Eutelsata Thomas Fuchs.

Klasični paket s hitrostjo 6/1 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 4 GB prenosa podatkov bo stal mesečno 30 evrov, medtem ko bo paket z 10/4 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 25 GB stal 100 evrov mesečno. Obstajajo še štiri druge tarife....

55 komentarjev

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Ars Technica - Zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta je hecna stvar. Naši ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se trudijo po najboljših močeh zagotavljati oglaševano in dogovorjeno hitrost dostopa do interneta, a jim vedno ne uspe. Iz takšnih ali drugačni razlogov hitrost ni vedno maksimalna in če so težave stalne, pač ponudijo cenejši paket ali, če tega ni, znižanje cene. K sreči se ne držijo slepo Splošnega akta o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta, v katerem je Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije primerno prenosno hitrost zakoličila pri 28.800 bitih na sekundo. V tujini je stanje še slabše, saj je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) ta teden ugotovila, da je povprečna hitrost dostopa do interneta nekako polovica...

29 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

Telekom obljublja do 6 megabitov

Finance - Po zagotovilih direktorja Telekoma Slovenije, Petra Graška, bo hčerinska družba SiOL ponudila nove naročniške pakete za uporabnike ADSL omrežja.

Na svoj račun naj bi hitrega interneta željni uporabniki prišli že konec letošnjega leta, ko bo mogoče naročiti paket s hitrostjo do 4 megabite na sekundo, hkrati pa pri Telekomu zagotavljajo, da omenjen paket ne bo za 100% dražji od obstoječega (to je 2 megabita na sekundo za slabih 10 tisočakov mesečno). Še več bo Telekom ponujal v drugi polovici naslednjega leta, ko kani pipice tistim, najbolj premožnim odpreti tudi do 6 megabitov na sekundo.

Niso pa pozabili celo na študente. Njim se obeta nov študentski naročniski paket, kjer bodo za dobrih 5 tisočakov mesečno deskali s hitrostjo 1 megabita (ter 256 kbit uploada). Napovedujejo še druge nove, t. i. atraktivne pakete, o katerih še niso želeli govoriti. Še letos.

Zadeva s strani SiOLa sicer še ni uradna, a besed glavnega direktorja in lastnika SiOLa ne gre jemati zlahka. Bomo videli!...

30 komentarjev