»

Vabljeni na majsko srečanje Open data v Ljubljani

podcrto.si - Ta petek, 27. maja bo ob 18. uri v Kreativnemu centru Poligon na Tobačni 5 drugo letošnje Open data srečanje.

Open data srečanja so redna neformalna srečanja posameznikov in ustvarjalcev projektov, ki se ukvarjate z zbiranjem, analizo, vizualizacijo in omogočanjem prostega dostopa do podatkov. Srečanja so odprta za vse, tudi tiste, ki bi se s temo radi šele seznanili ali spoznali ostale člane #OpenData skupnosti.

Vsako srečanje ponuja tudi možnost neformalne predstavitve projektov, ki so na kakršen koli način povezani z odprtimi podatki. Tokrat boste lahko udeleženci poslušali tri predstavitve:

  • Jure Čuhalev bo na konkretnih primerih predstavil Dobre prakse pri shranjevanju in objavljanju odprtih podatkov. Vsi si želimo več odprtih podatkov in njihovo...

7 komentarjev

Objavljen poziv Open Data Challenge

Open Data Challenge

Slo-Tech - Tri organizacije, ki se ukvarjajo z odprtim dostopom do podatkov, Open Knowledge Foundation, Open Forum Academy in Share PSI so objavile poziv za zbiranje idej, aplikacij, vizualizacij in drugih obdelav javno dostopnih podatkov. Ponujajo tudi nagrade za javno objavo novih naborov podatkov s strani državnih organov. Med glavnimi sponzorji so Google, IBM, Microsoft in Talis.

V okviru natečaja Open Data Challenge ponujajo nagrade v skupni vrednosti 20.000 EUR. Rok za prijavo se izteče 5. junija, prijavijo se lahko državljani EU ali organizacije, ki imajo sedež v EU.

1 komentar

Letos dva slovenska projekta na Google Summer of Code

Slo-Tech - Poleti se bo znova odvijalo Googleovo poletje kode in zdaj je ugoden čas za začetek pogovorov s sodelujočimi odprtokodnimi projekti.

Letos na Google Summer of Code sodelujeta že dva slovenska odprtokodna projekta. Prvi je sistem za enostavno postavitev in vzdrževanje brezžičnih omrežij, ki ga je razvila ekipa za projektom wlan-Ljubljana (po novem wlan-Slovenija). Projekt bo, tako kot že lani, sodeloval pod okriljem sorodnega Nemškega projekta Freifunk. Drugi Slovenski projekt, letos novinec, je Orange, prijavil pa ga je Laboratorij za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko.

Google si želi s svojim projektom Google Summer of Code k razvoju odprtokodnega programja pritegniti več programerjev. Za poletno delo jih nagradi s 5000 dolarji nagrade in majico, znajo pa v košarico dodati tudi kakšno dodatno presenečenje (lansko leto so tako vsi študenti prejeli celoletno ACM-ovo študentsko naročnino). Freifunk in FRI-jev laboratorij sta sicer zgolj dve izmed 175...

11 komentarjev

Mednarodne nagrade za odprtokodne projekte

Slo-Tech - Na opensource.org je objavljen mednarodni natečaj za najboljše odprtokodne projekte. Nagrade so, verjeli ali ne, nekoliko skromnejše kot v Sloveniji, so pa vsekakor zelo odmevne, tako da jih nekateri, naprimer velecenjeni Slashdot, primerjajo celo z Nobelovimi nagradami.

Več o lanskih nagradah v Sloveniji najdete na straneh MID-a. Aja, pa še to: Natečaj MID-a bo letos, seveda, ponovljen :)

3 komentarji

Pingo prvi, Slo-Tech GNU/Linux drugi in OpenOffice.org 1.1 tretji

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo je danes obvestilo, da je dr. Pavel Gantar, minister MID podpisal obvestila za najboljše na natečaj prijavljene projekte. Natečaj z naslovom "Za izdelavo aplikacij (informacijskih rešitev) temelječih na odprti kodi NOK 2003-1 (Ur.l. RS št. 91/03 z dne 19.09.2003)" se je prijavilo 15 projektov, med katerimi je tudi Slo-Techov GNU/Linux. Namen projekta je bil vzpodbuda in promocija kvalitetnih, lokaliziranih in uporabnih aplikacij (informacijskih rešitev), temelječih na odprti kodi in propagiranje rabe le-teh. Skupni znesek nagrad je znašal pet milijonov tolarjev. Nagrade so se podelile v naslednjem vrstnem redu:

62 komentarjev

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev