»

Zagon Firefoxa zaradi enega vtičnika tudi za 74% počasnejši

Slo-Tech - Hitrost zagona in delovanja brskalnika je odvisna tudi od količine in vrste nameščenih vtičnikov. Mozilla tako navaja, da posamezen vtičnik v povprečju upočasni zagon Firefoxa za celih deset odstotkov.

Točna stopnja upočasnitve je seveda od primera do primera različna in žal se je izkazalo, da nekateri priljubljeni vtičniki na tem področju ne blestijo. Seznam največjih počasnežev lahko vidite na Mozillini spletni strani, izpostavimo pa lahko Firebug, ki je na neslavnem prvem mestu in zagon Firefoxa upočasni za 74%. Podatki za nekatere druge so: FlashGot 50%, Video DownloadHelper 33%, Adblock Plus 21%, WebDeveloper 14%, itd..

Poraja se tudi vprašanje vpliva fragmentacije sqlite podatkovne baze, v katero Firefox shranjuje zaznamke in zgodovino, na hitrost zagona. So vtičniki (1, 2) za optimizacijo baze učinkoviti?

Kakorkoli, hitrost zagona je sicer pomembna postavka pri uporabniški izkušnji, še pomembnejša pa je hitrost samega delovanja brskalnika. Zanimivo bi bilo videti podobno...

23 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Izšel Firefox za Android

Mozilla.org - Mozilla je včeraj izdala androidno verzijo svojega novega brskalnika Firefox 4 (čeprav je to šele prva verzija za Android, je nomenklatura usklajena s PC-verzijo), ki je že na voljo v Android Marketu in za naprave Maemo. Nova verzija prinaša tudi na mobilne androidne naprave novosti, ki smo jih uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov okusili že pretekli teden. Med njimi najdemo vitkejši in preglednejši videz, novo upravljanje z zavihki, Firefox Sync za šifrirano sinhronizacijo osebnih nastavitev na različnih napravah, podpora za HTML5 (kolikor je standarda pač dorečenega) in seveda večja hitrost, saj je novi pogon za JavaScript hitrejši od starega, celoten brskalnik pa po besedah razvijalcev trikrat hitrejši od tovarniških brskalnikov za Android.

17 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

Zaščita pred sesuvanjem vtičnikov tudi v Firefoxu

Mozilla.org - Sprememba tretje številke v različici Firefoxa, ki ga uporablja okoli 400 milijonov ljudi po vsem svetu, običajno označuje manjše posodobitve na področju varnosti in zanesljivosti. Tokrat pa je novost precej pomembnejša, tako da gre pravzaprav za novo zmogljivost.



Mozilla je izdala podporo v dolgo pričakovano različico 3.6.4 brskalnika Firefox, ki prinaša zaščito pred sesuvanjem vtičnikov (plug-ins). Odslej namreč podobno kot v Googlovem Chromu tečejo v svojem procesu. Če se npr. med ogledom videa ali igranjem iger sesuje Adobejev Flash, lahko uporabniki nemoteno nadaljujejo z uporabo brskalnika, za ponovno delovanje sesutega vtičnika pa je potrebno le osvežiti spletno stran.

V različici...

56 komentarjev