»

Foxconn lani z veliko izgubo

vir: engadget
engadget - Foxconn je preteklo leto s finančnega vidika zaključil slabo, saj so pridelali kar 218,3 milijonov dolarjev izgube. To je bilo celo več, kot so pričakovali analitiki, ki so izgubo predhodno ocenjevali na 202 milijona dolarjev. Izguba sama torej v nobenem primeru ni presenečenje, sploh ko vzamemo v zakup pretekla dogajanja v Foxconnu. Vse se je namreč začelo s samomori delavcev, kar naj bi bilo povezano z obupnimi delovnimi pogoji v tovarnah. Posledično so delavcem v podjetju znatno dvignili plače, kar je bil skupaj z zdravstvenimi stroški glavni razlog za izgubo. Olje na ogenj so prilile preselitve znotraj kitajske na območja s cenejšo delovno silo.

Obenem so te selitve trajale dlje,...

6 komentarjev

Beg možganov pri Googlu?

Lars Rasmussen

vir: TechCrunch
TechCrunch - Google je izgubil že vsaj dva relativno pomembna člana ekipe Chrome OS, kar vodjo projekta, Matthewa Papakiposa, in enega izmed inženirjev, Davida Garcio, ki sta oba prebegnila k Facebooku. Podobno se zna zgoditi še z enim izmed njihovih talentov, Larsom Rasmussenom, ki je bil vodja Googlovih projektov Maps ter Wave. Čeprav je naznanil le, da zaključuje svojo zaposlitev pri Googlu, baje le-to nadaljuje prav pri Facebooku. Na svojem Facebook profilu je naznanil le, da se seli na drugo stran oceana, saj je trenutno z ekipo Wave nastanjen v Avstraliji. O odhodu...

8 komentarjev

Kin in Sidekick sta ukinjena

Kin One in Kin Two

vir: engadget
engadget - Microsoft je aprila pompozno predstavil platformo Kin, za katero se je izkazalo, da jo sestavljajo famozni in skrivni mobilni telefoni Pink. Ni šlo za pametne mobilnike, ki bi bili po zmogljivosti v samem vrhu ponudbe, temveč za bolj zmogljive običajne, ne-pametne mobilne telefone, namenjene predvsem v socialna omrežja povezanim mladostnikom. Iz tega razloga sta oba modela, Kin One in Kin Two, imela fizično tipkovnico QWERTY, poleg na dotik občutljivega zaslona. Microsoft naj bi po splavitvi Kina v ZDA slednjega jeseni predstavil še v Evropi, a do tega ne bo prišlo.

Ekipo, odgovorno za razvoj platforme, naj bi pri Microsoftu združili z ekipo, ki razvija Windows Phone 7, ki naj bi tudi podedoval najbolj uporabne funkcije Kina. Operacijski sistem na obeh...

4 komentarji

Sony pričakuje izgubo

X-Bit Labs - Že dolgo časa je minilo, od kar je Sony nazadnje konec leta zabeležil izgubo. Nazadnje se je to zgodilo davnega leta 1995, najverjetneje pa se bo ponovilo letos. Ocene kažejo, da bo Sony fiskalno leto zaključil v kar zajetnih rdečih številkah, saj naj bi mu po neuradnih ocenah zmanjkalo 1,1 milijarde dolarjev. Razloga za tako veliko izgubo sta dve, predvsem apreciacija jena zaradi lanskega sesutja špekulativne prakse carry trade, ki je negativno vplivala na konkurenčnost japonskega izvoza, in tako ali tako nižja prodaja zaradi umirjanja potrošnje. Še sredi lanskega leta je Sony napovedoval dobiček v višini dveh milijard dolarjev, nato pa so pričakovanja z vsakim mesecem nižali. Decembra so tako napovedali prestrukturiranje, v sklopu katerega naj bi odpustili štiri odstotke delovne sile ali 16.000 zaposlenih.

Podjetje pa ne sedi križem rok. X-Bit Labs tako poroča, da bomo aprila ugledali pocenitev PlayStationa 3, s čimer bo poskušal Sony oživiti povpraševanje. Trenutno ta stane 399...

17 komentarjev

Rast dobička skupine Telekom za 2002: 8,2 odstotka

Finance - Telekom je brez hčerinskih družb (Mobitela ter SiOLa) v prejšnjem letu povečal čisti dobiček za dobrih 99 odstotkov -- pa naj še kdo verjame njihovim očitkom, da država z nizko ceno impulza in analogne naročnine ustvarja veliko izgubo. Mobitelov čisti dobiček je nižji za 18,5 odstotka kot leto poprej, SiOLov pa za slabih 5 odstotkov. V Mobitelu so dodatno zaposlovali, v Telekomu pa ravno nasprotno. SiOL je minulo leto imel 16.620 ADSL naročnikov (83,1 odsotna realizacija načrtovanega), uporaba klicnega dostopa pa je padla za slabih 13 odstotkov. Stroški uprav skupine Telekom in nadzornega sveta pa so lani znašali neverjetnih 332 milijonov tolarjev. Uradna novica.

7 komentarjev

DELL ne bo več prodajal Itanium procesorjev

AnandTech - DELL je prekinil s prodajo svojih Itanium sistemov. Ta korak DELLa je velika izguba za Intel, saj je sedaj le ta ostal brez prodajalca za svoje 64 bitne čipe. Po dolgih letih čakanja se je v tem letu Itanium končno pojavil, vendar pa ni požel pretiranega uspeha, saj je bila prodaja procesorjev zelo majhna. Bolj natančno, v tem letu je bilo razposlanih okoli 1700 Itanium domačih sistemov in 2600 strežnikov različnim OEM partnerjem po celem svetu. 2601 strežnikov je bilo razposlanih v tretjem četrtletju. Izmed teh, je bilo prodanih manj kot 500. Kljub tem številkam pa je Intel zadovoljen s prodajo in pričakuje porast prodaje v naslednjem letu.

0 komentarjev