»

Izbrisani podatki iz pomnilniške kartice

Image Recall - Verjetno se vas večina še spomni, kaj smo včasih v DOS okolju uporabljali za povrnitev po nesreči izbrisanih podatkov. Kadar smo kakšne podatke izbrisali, so nam prišli na pomoč razni undelete programi, ki so nam povrnili podatke. Ker pa je danes na voljo vse več pomnilniških kartic (za mobilce, digitalne fotoaparate, ... ) kjer ti DOS-ovski programi za undelete seveda ne pridejo v poštev, mogoče ne bo odveč povedati, da obstajajo tudi programi za pomnilniške medije.

Ako se vam je kaj zalomilo, si lahko vunpotegnete™ program ImageRecall, ki vam bo povrnil podatke na vaši pomnilniški kartici. Zasede okoli 8 MB prostora, deluje pa v okolju Windows 9x/ME/NT4/2000 ter XP. Žal je na voljo le Lite verzija, ki deluje 30 dni, povrne pa vam 10 prvih slik iz pomnilniške kartice. Toda, hej, nekaj pa le je ... Za vse ostalo, Klik!

0 komentarjev

MP3 igrač na povelje

Tech Extreme - Podjetje e.Digital je izdelalo MP3 predvajalnik, ki ga lahko krmilimo z glasom. Tako lahko prestavljamo med skladbami z enostavnim glasovnim ukazom. MXP 100 kot se stvar imenuje je bila razvita s pomočjo IBMja in zato lahko glasbo zapisujemo na 340, 512 ali 1GB velik IBMjev Microdrive ali pa na razširitveno CompactFlash kartico. Cene raje nočem vedeti. Klik!

0 komentarjev

Novi Handspringi

Slo-Tech - Uganite kdo nam je poslal naslednjo novico... Ja, Žiga Dolhar.

Dan po tem, ko je Palm dobil odobritev Zveznega Komiteja za Komunikacije (FCC) za svoj prihajajoči i705, je odobritev dobilo tudi podjetje HandSpring za svoja dlančnika. HandSpring je javnosti znano predvsem kot ponudnik cenejših dlančnikov, ki uporabljajo Palmov OS namesto Microsoftovih Oken CE. Modela, znana pod kodnim imenom Manhattan (Treo k180) terShea (Trea g180) bosta imela 33 megaherčni Dargonball VZ procesor, 16 megazlogov pomnilnika ter bosta za povezavo z namiznimi bratranci uporabljala serijsko ali USB povezavo. Pod pokrovom se bo pri Shea-i skrivala 'grafitti tablica', pri Manhattan-u pa 'prave' tipke. Najbolj zanimivo pa šele pride - v pokrovu bo vgrajena tudi slušalka, saj bosta oba služila tudi got GSM tulifona! Klik.

13 komentarjev

MP3 player dodatek za Visorje

PC Stats - Ročni računalniki postajajo vse bolj priljubljeni, čemur priča tudi veliko število dodatkov. Tukaj ne mislim na programsko, ampak na strojno opremo, ki lahko vašemu dlančniku doda nekaj novih funkcij. Po dodatkih zagotovo prednjačijo ročni računalniki z operacijskim sistemom PalomOS; pred kratkim smo videli dodatke, ki lahko "original" Palma spremenijo v mobilni telefon, kmalu pa so se tudi pri podjetju Innogear odločili, da izkoristijo razširitveno mesto Visorjev in naredijo strojni dodatek, ki opravlja nalogo MP3 playerja. Dodatek je lepo oblikovan in malce spominja na Applov dizajn, saj je popolnoma prozoren. Dobimo ga skupaj z 32 MB pomnilnika, ki ga lahko razširimo do 128 MB, v napravo pa so vdelali tudi 2 MB Flash roma, ki programe za napravo, lahko pa ga uporabimo kot dodaten pomnilnik pri Visorjih. Zanimivo.

0 komentarjev

10 GB Linux PDA

CNet - Ta novica je pomembna tako za razvoj Linuxa, kot razvoj ročnih računalnikov. Za kaj gre? Podjetje Serial System je pred kratkim predstavilo svoj Terapin Mine PDA, ki je namenjen hranjenju podatkov. Vase lahko spravi do 10 GB podatkov - od digitalnih fotografij, preko računalniških datotek, do zvočnih datotek. Poleg hranjenja podatkov, ga lahko priklopimo tudi na krajevno omrežje (LAN) in ga uporabimo za manjši ali začasen strežnik. Terapin Mine ponuja tudi razširitveno mesto za PC Card, kar mu omogoča (s pravšnjimi dodatki) delovanje v brezžičnem omrežju (wireless LAN). Naprava stane 599 $, na voljo pa bo konec avgusta. Vsekakor bo naprava vsaj malo omajala trenutne standarde na področju dlančnikov in poizkušala zarisati novo smer razvoja (v mislih ima predvsem večji pomnilnik, če že ne trdi disk). Kaj pa operacijski sistem? Operacijski sistem bo Linux, ki bo omogočal prost razvoj programske opreme, saj ne bo treba plačevati licenc. ...

0 komentarjev

TRGPro - novi Palm klon

SystemLogic - Medtem ko nas PC Chips do nezavesti nategujejo s svojim cenenim Palm klonom, ki še vedno ni izšel, si lahko ogledamo najnovejši izdelek, ki prihaja iz podjetja HandEra. HandEra ni ravno novinec na področju Palm in z njimi združljivimi dlančniki, ampak kar poznano podjetje, ki se je do nedavnega ukvarjalo s proizvodnjo pomnilniških razširitev za Palme. Pred kratkim pa so se tudi sami preizkusili s svojim Palm klonom, ki se imenuje TRGPro. Ravno zaradi pretekle usmerjenosti podjetja, bi lahko pričakovali, da njihov dlančnik ne bo imel problemov s pomnilnikom. In res je tako. Dlančnik vsebuje 2 MB ROM pomnilnika, ki služi operacijskemu sistemu in 8 MB RAM pomnilnika, ki je namenjen hranjenju podatkov. V primeru, da bi vam pomnilnika zmanjkalo lahko še vedno uporabite razširitveno mesto Compact Flash +, v katerega priključite Compact Flash kartico ali IBM-ov Micro Drive (miniaturni disk). Compact Flash razširitveno mesto pa ni namenjeno samo priključitvam diskov ali pomnilniških...

0 komentarjev

PC-Chips pripravlja Palm klon?

Adrian's Rojak Pot - PC Chips je precej nepoznano podjetje, ki se ukvarja z low-cost matičnim ploščam, po podatkih na Rojakpot pa naj bi (da me ne boste držali za besedo ) se to podjetje preizkusilo tudi v izdelovanju ročnih računalnikov. Točneje: Palm klonov. Kaj naj bi ta klon vseboval? Specifikacije:
  • Motorola Dragonball processor (neznana frekvenca procesorja)

  • 2MB Flash ROM

  • 8MB RAM

Najbolj čudno pri vsem tem je, da bi tak računalnik lahko dobili že za 30 $ (okrog 7500) SIT. Kar prelepo, da bi bilo res. Mogoče pa bo PC Chips tudi uspelo. PC Chips naj bi tako nizko ceno dosegli s tem, da v računalnik sploh nebi vgrajevali PalmOS-a ampak svoj MiniOS. Krajši članek na to temo in domnevno sliko bodočega klona si lahko ogledate tukaj. Ampak še vedno je vse skupaj precej sumljivo - Palm za 30 $ ?. Bomo videli. Sicer pa smo že itak navajeni, da je računalniška industrija polna nategovanja .

1 komentar

Palmi

Hardware Central - Luštne majhne stvarce, poznane kot dlančniki, so vedno bolj popularne, med njimi pa so še posebej prepoznavni Palm Pilot - i podjetja Palm. Vsekakor znajo to biti zelo uporabne zadevce, tukaj pa si lahko ogledate test dveh Palmov, modela Palm IIIC in modela Palm Vx. In še nekaj je zanimivega pri teh Palmih - da se jih navijat. Hitrosti sicer niso tako dihjemajoče, kot pri PC - jih in tudi baterije se pri navitem Palm - u hitreje praznijo, a vseeno... navijat je lepo....

3 komentarji