»

Novi Unicode 7.0 prinaša tudi nerazvozlane pisave

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode za zapis znakov, ki v verziji 7.0 podpira že več kot 110.000 znakov v več kot sto pisavah. Zadnja verzija je prinesla novih 2834 znakov, od katerih večina pripada 23 novim pisavam, ki so sedaj vključene v Unicode.

Ker Unicode podpira že praktično vse pisave v uporabi, se postavi vprašanje, kaj predstavlja največji količina novih pisav. Večinoma gre za stare pisave, ki dandanes niso več v uporabi.

Zanimivo je, da Unicode 7.0 po novem podpira tudi linearno A-pisavo, ki so jo uporabljali Minojci na Kreti in sploh še ni razvozlana. To je prva ali druga nerazvozlana pisava, ki je vključena v Unicode, odvisno od statusa znakov na disku iz Festosa, ki so že v Unicodu.

Novosti, ki ne sodijo v mrtve in redko uporabljane pisave, so novih 643 znakov iz wingdingsov in webdingsov. Resne spremembe pa so dopolnitve znakov v pisavah Severne...

9 komentarjev

Nokia Pure

Nova pisava Nokie

vir: engadget
engadget - V sklopu s prehodom na Windows Phone 7 in ukinitvijo razvoja Symbiana so se pri Nokii odločili nekoliko osvežiti svojo zunanjo podobo. Pričakujemo lahko nov logotip, saj so pri Nokii predstavili popolnoma novo pisavo, Nokia Pure. Ta bo zamenjala do sedaj dobro znano Nokia Sans, v kateri je bil odebeljen in s samimi velikimi tiskanimi črkami napisan logotip. Oblike novega logotipa še ne poznamo, a Nokia novo pisavo predstavlja v običajni, neodebeljeni obliki, v običajnem stilu z malimi tiskanimi črkami (seveda za veliko začetnico, ko gre za ime) ter v temnejšem odtenku modre, kot ga poznamo z dosedanjega logotipa.

Na blogu Nokia Conversations so omenili, da bi novo pisavo lahko ugledali tudi v vmesnikih mobilnih naprav. Pisava je bila namreč očitno zasnovana prav z vmesniki v mislih, kar seveda nakazuje na koriščenje možnosti prilagajanja vmesnika Windows Phone 7. V...

4 komentarji

Nokiin prehod na Windows Phone ne bo nujno neboleč

Slo-Tech - Pri Nokii so objavili nekatera tveganja, za katera menijo, da so popolnoma realna možnost pri prehodu s Symbiana na Microsoftov Windows Phone 7. Nedvomno je najava o zamenjavi zmanjšala zanimanje v Symbianovo platformo, kar je povsem logično, a se težave skrivajo še drugje. Po mnenju predstavnikov iz Espooja bi lahko prehod trajal predolgo, da bi Nokia še vedno ostala pomemben tekmec na področju mobilnih telefonov. Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bila možnost prilagajanja operacijskega sistema lastnim potrebam neuresničena oz. vsaj nepomembna prednost pred ostalimi izdelovalci mobilnikov z Windows Phone 7.

Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bile pričakovane možnosti za prihodke...

6 komentarjev

Objavljene konceptne slike prvih Nokiinih Windows Phone 7

So koncepti všečni?

vir: engadget
engadget - Čeprav ob najavi partnerstva Nokia in Microsoft nista razkrila niti okvirnih datumov izida mobilnih telefonov, ki bi bili sad sodelovanja inženirjev iz Redmonda in s Finske, insajderski viri vseeno izid napovedujejo še za letošnje leto. Steve Ballmer je sicer na prireditvi omenil, da so inženirji iz obeh podjetij že nekaj časa pred najavo začeli sodelovati, plod sodelovanja pa bi bil lahko konceptni aparat, ki je prikazan v za Nokio zadnje čase običajni raznoliki barvni paleti. Oblika konceptov sledi oblikovalnim smernicam trenutnih naprav (N8, E7 in C7), jasno pa je, da se že na zunaj sklada s strojnimi zahtevami Windows Phone 7 - z velikim zaslonom z ločljivostjo 800 x...

32 komentarjev

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Slo-Tech - Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu,...

76 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Pisave Bitstream Vera 1.10

PC Linux Online - Kakovostne pisave so vsekakor nujno potrebne za sodobno grafično namizje in le redke med njimi so brezplačne. Pravkar je ena izmed njih postala družina pisav Bitstream Vera, ki je od različice 1.10 naprej dostopna pod precej radodarno licenco. Omogoča namreč uporabo, kopiranje in razširjanje pisav, vse dokler je to početje v skladu z avtorskimi pravicami in blagovno znamko.

Poteza podjetja Bitstream je posledica predhodnega dogovora s projektom GNOME. Zdaj lahko upravičeno upamo, da bomo tudi zagovorniki odprtokodnih sistemov na vseh glavnih distribucijah Linuxa v bodoče imeli na voljo nekaj dragocenih pisav. Tudi uporabniki distribucije Slotech GNU/Linux [:D]!

Na Tinyminds.org so spisali kratek članek o namestitvi pisav, preberite pa si tudi opombe k izdaji in se nato odpravite po nove pisave!

2 komentarja