»

Dokumente iz Mossack Fonsece naplavil hekerski vdor

Slo-Tech - Več kot 2,6 TB dokumentov o sumljivih poslih strank panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki jih je nemškemu Süddeutsche Zeitungu posredoval neimenovani vir, naj bi po zatrjevanju odvetniške pisarne razgalil hekerski vdor in ne klasičen žvižgač. Ali to drži ali ne, je težko soditi, dejstvo pa je, da so imeli katastrofalno zavarovan informacijski sistem. Že bežen pogled razkriva, da je njihova programska oprema obstala v preteklosti.

Na njihovem strežniku teče verzija WordPressa izpred poldrugega leta (WordPress 4.1), če sodimo po verziji datoteke autosave.js. Za dostop do elektronske pošte so uporabljali Microsoftov Outlook Web Access iz leta 2009, portal za stranke pa poganja Drupal 7.23 iz leta 2013. To je tista...

39 komentarjev

GHOST - resna ranljivost v glibc

Slo-Tech - V Linuxovi knjižnici glibc so odkrili resno ranljivost, ki se je je prijelo ime GHOST (zaradi funkcije GetHOST) in napadalcu omogoča prevzem nadzora nad sistemom. Problematične so funkcije gethostbyname*() (ki kličejo __nss_hostname_digits_dots(), ki je občutljiva na prekoračitev predpomnilnika) v glibc (GNU C Library) v verzijah 2.17 in starejših. Že maja 2013 je sicer izšla verzija 2.18, ki ranljivosti ni več vsebovala, a je tedaj niso prepoznali in označili kot ranljivosti, zato vsi niso izvedli nadgradnje. Qualys so bili prvi, ki so ranljivost tudi identificirali. Prizadeta programska oprema med drugim vključuje clockdiff, procmail, pppd in Exim.

V podjetju Sucuri pa so ugotovili, da so potencialno ranljive vse v PHP napisane aplikacije, ki uporabljajo problematično funkcijo (recimo WordPress), kar bistveno razširi možnosti zlorab, saj je ranljivost mogoče zlorabljati...

25 komentarjev

Nov dan, nov vdor: to pot Nvidia

Slo-Tech - Letošnje računalniške vdore je sicer zasenčil internetni napad na Sony Pictures, a primerov je seveda cel kup. Sedaj smo izvedeli, da je bila tarča hekerjev tudi Nvidia, od koder so v začetku meseca odnesli vsaj uporabniška imena in gesla zaposlenih.

Zaposleni so 17. decembra prejeli elektronsko sporočilo informacijske službe, da je bila Nvidia v prvem tednu decembra tarča napada, ki se je končal z nepooblaščenim dostopom do internega omrežja. Nepridipravi so dobili dostop velikega števila uporabniških imen in gesel, točne številke pa Nvidia ni razkrila. V podjetju je sicer malo manj kot 9000 zaposlenih, zagotovo pa je prizadetih vsaj 500. Vse zaposlene so zato pozvali, naj zamenjajo uporabniška imena in gesla, še posebej če jih v enaki obliki uporabljajo tudi...

3 komentarji

Obsežen napad na namestitve WordPressa

Krebs On Security - Na internetu te dni poteka obsežen napad na vse namestitve WordPressa na različnih strežnikih, v katerem napadalci poizkušajo pridobiti dostop do strežnikov prek WordPressa. Ciljajo s približno 90.000 IP-naslovov, napadajo pa tri- do petkrat več strežnikov kot običajno (vsak dan se seveda kdo poizkusi nepooblaščeno kam povezati, sedaj pa je teh napadov več kot 100.000 dnevno). Zanimivo je, da napadalci uporabljajo sorazmerno primitivno tehniko, saj s surovo silo (brute force) poizkušajo uganiti skrbniško uporabniško ime in geslo, za kar uporabljajo sezname najbolj pogostih.

Zaščita pred napadom je zelo enostavna, saj napadalci preverjajo le najpogostejša uporabniška imena in gesla. Kdor si uporabniško...

6 komentarjev

WordPress uvaja oglaševalski program za boljše blogerje

WordPress - WordPressovci so pravkar najavili oglaševalski program WordAds, ki je ciljan na samostojne in dobro brane blogerje s svojo domeno. Oglase bo zagotovilo podjetje FederatedMedia, ki se specializira na uveljavljene blagovne znamke in ignorira šaro z online igricami, sms klubi in drugimi poceni neumnostmi. Tako naj bi blogerjem zagotovili višje prihodke od denimo googlove ponudbe.

Program ni na voljo vsem, ampak se je treba zanj prijaviti in potem še biti izbran. Kot rečeno odpadejo vsi brez wordpress.com računa, lastne domene, rednega in zanimivega dotoka vsebin, dosega bralcev, ter Google Alerts spammerji in vsebinske farme. Ostali naj bi, vsaj tako se upa, dobri, kreativni in neodvisni pisci, ki jih še ni posrkalo katero od večjih spletišč. In pa seveda novi blogerji, ki jih bo poteza spodbudila...

0 komentarjev

Napad na MySQL.com obiskovalcem stregel zlobno kodo

ComputerWorld - Spletna stran MySQL.com, ki jo vzdržuje Oracle, je bila že drugič v manj kot letu dni napadena. Marca so hekerji z vrivanjem SQL pridobili uporabniška imena in zgoščene vrednosti (hash) gesel, včeraj pa je stran nekaj ur servirala zlobno kodo vsem obiskovalcem.

Da je stran kompromitirana, so odkrili včeraj okrog poldne po slovenskem času, čez približno šest ur pa je bila stran že očiščena. V vmesnem je stran, ki je bila očitno napadena prek orodja Black Hole, ogrožala obiskovalce, ki niso imeli najnovejših in zakrpanih verzij brskalnikov, Adobe Acrobata in Readerja oziroma Jave, saj je izkoriščala znane in že odpravljene ranljivosti, da je na njihove računalnike nameščala zlobno kodo.

Spomnimo, da je v zadnjem času priljubljeno...

41 komentarjev

Sum vdora v LastPass povzročil množično menjavo gesel

Slashdot - Na spletnih straneh LastPass, kjer ponujajo shranjevanje gesel za dostop do različnih strani na enem mestu z enim glavnim geslom, so objavili opozorilo svojim uporabnikom, da naj zaradi suma vdora v LastPass in odtujitve gesel takoj zamenjajo svoje glavno geslo. V torek so opazili anomalijo v omrežnem prometu, zaradi katere so začeli preiskavo. Ta je odkrila, da obstoji možnost, da je bilo nekaj uporabniških podatkov iz oblaka odtujenih. Ker obseg anomalij oziroma suma napada ni znan, predvidevajo najhuje.

LastPass nudi storitev, za uporabo katere je potrebno namestiti vtičnik LastPass Password Manager, dosegljiv za vse priljubljene brskalnike. Ta omogoča lokalno shranitev vseh gesel,...

30 komentarjev

Vdor v MySQL.com z vrivanjem SQL

vir: Sophos
Sophos - Včeraj je bila stran MySQL.com uspešno napadena s tehniko vrivanja SQL (SQL injection), je bilo razkrito na listi Full Disclosure. Hekerji so na splet že priobčili uporabniška imena in zgostitve gesel (hash), ki jih najdete na odlagališču pastebin.com.

Izkazalo se je, da je ogromno gesel prekratkih in preveč preprostih (recimo qa in podobno). Izjema ni niti direktor WordPressa, ki je imel za geslo štirimestno število. Žalostno je, da vdor ni posledica napada neke obskurne ranljivosti, ampak gre za osnovno tehniko, ki ima tudi relativno enostavno zaščito.

Poleg tega je bili napadeno tudi podjetje Oracle, mati MySQL-a, od koder so uspeli odtujiti tabele in elektronske naslove, gesel pa naj ne bi bili. Tudi tod je bil vdor izveden na enak način.

Sophos poroča še, da to ni edina huda...

15 komentarjev

Na internetu spet ilegalna dražba dostopa do napadenih spletnih strani

ComputerWorld - Podjetje Imperva, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, je na internetu našlo dražbo, kjer hekerji na črno prodajajo dostop do napadenih spletnih strani. Hekerji, ki vodijo dražbo, trdijo, da imajo nadzor nad velikim številom spletnih strani, med drugim vojaških, vladnih in univerzitetnih. Cene se gibljejo med 33 in 500 dolarji, odvisno od popularnosti, velikost in zaželenosti strani. Poleg tega so naprodaj tudi iz spletnih strani izvlečeni osebni podatki po ceni 20 dolarjev za tisoč.

Noa Bar-Yosef iz Imperve pojasnjuje, da so...

12 komentarjev

Na spletu velikopotezen napad z vrivanjem stavkov SQL

Napadene strani najde Google

Slo-Tech - Te dni na spletu poteka široko zastavljen napad z vrivanjem SQL-stavkov (angl. SQL injection) na strežnike, ki jih poganja IIS in ASP.net. Napadenih je bilo več kot sto tisoč strani, pri čemer so škodo utrpele tudi ugledne strani, kot sta The Wall Street Jorunal in The Jerusalem Post. Pri tem je treba poudariti, da napad zlorablja pomanjkljivo napisano kodo in ne kakšne inherentne varnostne luknje v IIS-u. Analiza napada je pokazala, da naj bi šlo za skripto za upravljanje oglasi tretjega ponudnika, ki je bila vsem stranem skupna. Zlobna koda izkoristi napako v njej in nato obiskovalce skuša preusmeriti na neko stran, ki na njihove računalnike namesti zlonamerno programsko opremo.

0 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev

Bo v Sloveniji prepovedano posedovanje računalnikov?

Slo-Tech - Te dni je vlada v obravnavanje dobila predlog predlog novega Kazenskega zakonika, ki so ga pripravili na Ministrstvu za pravosodje.
Med drugim je v predlogu naveden tudi 221. člen, ki obravnava napad na informacijski sistem. Člen je zelo podoben obstoječemu 225. členu v sedaj veljavnem Kazenskem zakoniku, predlog, ki ga bo obravnavala vlada pa ima dodan 5. odstavek, ki se glasi:
(5) Kdor poseduje, izdeluje, daje v uporabo, uvaža, izvaža ali drugače zagotavlja pripomočke za vdor v informacijski sistem, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

Do sedaj je podobno določbo vseboval obstoječi Kazenski zakonik v tretjem odstavku 309. člena (izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje), ki pa je posedovanje, dajanje v uporabo, itd. pripomočkov za vdor v informacijski sistem kriminaliziral le, kadar je to storjeno z namenom izvršitve kaznivega dejanja.

Novi predlog to "malenkost" izpušča in prepoveduje posedovanje (izdelovanje,...

90 komentarjev

Raziskava o ranljivosti spletnih strani z SQL bazami podatkov

Schneier.com - Pred približno mesecem dni so na Dark Reading objavili članek o varnostnih ranljivostih, odkritih v različnih aplikacijah. Na prvem mestu je z 21,5% Cross Site Scripting (XSS exploit), sledi možnost SQL vrivanja (SQL injection) ki so ga našli v 14% aplikacij, na tretjem mestu so PHP vrivanja (9,5%), sledijo pa prekoračitve pomnilnika (buffer overflow s 7,9%.

To so seveda varnostne ranljivosti, ki so jih odkrili v aplikacijah. Michael Sutton pa si je zastavil vprašanje, koliko teh ranljivosti je dejansko mogoče najti v resničnem svetu. Osredotočil se je na SQL vrivanje in analiziral spletne strani. S pomočjo Googla je izbral 1000 spletnih strani, ki uporabljajo SQL in poiskusil izvesti nedolžno SQL vrivanje. V primeru, da je spletna stran vrnila napako, je Sutton ugotovil, da je spletna stran ranljiva, sicer pa ni.

In rezultat? Izkaže se, da je s SQL vrivanjem trenutno ranljivih kar 11,3% spletnih strani, ki uporabljajo SQL baze podatkov.

'Hekerjem' dela torej še ne bo...

20 komentarjev