»

Privzeta namestitev Ubuntuja brez Flasha

Člani Ubuntujevega tehničnega odbora

Ubuntu - Ubuntujev tehnični odbor (na sliki) se je z glasovanjem 5 proti 0 odločil, da Adobe Flash in ostale lastniške (non-free) komponente ne bodo nameščene ob uporabi privzete namestitve. Če jih bo uporabnik hotel, bo moral na začetku nastavitve ročno odkljukati opcijo "Namesti tudi nezastonjsko programsko opremo" (prev. p.) ali pa jih naknadno sam namestiti. Predlog s konca februarja so s tem zaprli z WONTFIX, čemur je pritrdil tudi Mark Shuttleworth.

Predlagatelji so postulirali, da bi uporabniki začetniki v tem primeru ostali brez Flash predvajalnika; razočaranje nad tem pa bi lahko vodilo celo k povratku na stari operacijski sistem....

92 komentarjev

Našli potopljeno mesto Atlantida?

Platonova skica otoka

vir: Yahoo News
Yahoo News - Atlantida naj bi bila bajeslovna civilizacija in otok nekje na obali Atlanstkega oceana, za časa okoli 9 ali 10 tisoč let pred našim štetjem. Prebivalci naj bi bili vešči pomorščaki in vojaki, ki so osvojili znatne dele zahodne Evrope in severozahodne Afrike, potem pa naj bi v eni nesrečni noči celoten otok skrivnostno izginil v globine morja. Edini pisni vir, ki priča o obstoju otoka, sta Platonova dialoga s Timajem in Kritioson, nastala v 3. stoletju pred Kristusom, oz. celih 9 tisoč let po potopu. Ker otoka nikoli niso našli, so mnogi izrazli dvom v resničnost Platonovih navedb. Mesto bi si lahko bil Platon v celoti izmislil, oz. ga opisal kot primer svoje filozofije o idealni vladavini. Po drugi strani je...

22 komentarjev

Odkrita nova Flash ranljivost

Slashdot - Kot poročajo Slashdot in številni drugi mediji, so v Adobe Flash predvajalniku odkrili varnostno ranljivost, ki jo zlonamerni napadalci izkoriščajo v velikem obsegu. Zloraba (exploit) naj bi bila že vključena v kitajsko različico zbirke napadalskih orodij MPack exploit kit, zlonamerna koda pa je okužila že preko 20.000 spletnih strani.

Ob obisku okužene strani zlonamerna koda izrabi ranljivost predvajalnika Flash in prevzame popoln nadzor nad računalnikom.

Analiza Marka Dowda je pokazala, da gre za izkoriščanje ranljivosti CVE-2007-0071 v Flash predvajalniku 9.0.124.0, zato je priporočena čimprejšnja nadgradnja oz. posodobitev vašega predvajalnika.

5 komentarjev

Odkrita ranljivost v Flashu omogoča pridobitev sistemskih privilegijev

Slo-Tech - Mark Dowd, raziskovalec pri IBM Internet Security Systems, je odkril, kako je mogoče s pridobivanjem vrednosti kamor kaže NULL kazalec (tim. NULL pointer dereference) v Adobe Flash predvajalniku izkoristiti za pridobitev sistemskih privilegijev v Windows Vista SP 1. Ranljivi so seveda tudi drugi sistemi.

Poletje bo še vroče.

Za informacijo o novici se zahvaljujemo uporabniku InExtremis.

35 komentarjev