»

ZDA štiri mesece odpravljale posledice iranskega vdora

Michael Rogers

The Wall Street Journal - Lanskega septembra je Wall Street Journal razkril, da so Iranci uspešno napadali in vdrli v omrežje ameriškega mornarice (Navy Marine Corps Intranet), kjer ta hrani dokumente, ki niso tajni, gosti svoje spletne strani in skrbi za interno komunikacijo. Na omrežje se priključuje 800.000 uporabnikov na 2500 lokacijah. Tedaj so oblasti hitro zagotovile, da je vdor pod nadzorom in ranljivosti pokrpane. V resnici pa je trajalo štiri mesece, da so uspeli očistiti svoje sisteme.

Sedaj priznavajo, da je bil vdor obsežnejši, kot so sprva domnevali, odprava posledica pa je trajala precej časa. Vse skupaj je vzelo kar štiri mesece, da so sisteme dokončno sčistili. Sicer zagotavljajo, da hekerji niso pridobili dostopa do drugih omrežij, kjer so shranjeni...

1 komentar

Uporaba sosedovega brezžičnega omrežja na Nizozemskem ni kazniva

PC World - Sodišče v Haagu je ta mesec v primeru proti študentu z Maerlant Collegea razsodilo, da vdor v brezžično omrežje z namenom pridobiti dostop do interneta po nizozemski zakonodaji ni kazniv. Študent je namreč vdrl v brezžično omrežje in ga uporabil, da je na internet poslal grožnjo, da bo postrelil vse na kolidžu. Sodišče ga je spoznalo za krivega sovražnega govora in groženj, za kar je prejel kazen 120 ur (in ne 20 ur, kot napačno piše v angleških člankih) družbenokoristnega dela, medtem ko so ga vdora v Wi-Fi oprostili.

Po nizozemski zakonodaji je računalnik stroj, ki omogoča prenašanje, obdelavo in shranjevanje podatkov. Usmerjevalnik slednjega ne omogoča, zato ne sodi med računalnike....

42 komentarjev

Tretjina ljudi uporablja nezaščiteno sosedovo omrežje

Ars Technica - Skupina Wi-Fi Alliance je naročila raziskavo pri Wakefield Research, koliko uporabnikov interneta se je že povezalo na sosedovo nezaščiteno brezžično omrežje za dostop do interneta. Bodisi po nesreči bodisi v nuji, takšnih je očitno kar tretjina.

Anketirali so 1054 Američanov in ugotovili, da jih je 32 odstotkov že uporabilo nezaščiteno brezžično omrežje, za katero so vedeli, da ni javno. Pred dvema letoma jih je bilo le 18 odstotkov, kar pripisujejo vedno večji priljubljenosti prenosnih računalnikov...

62 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

Popravek za omrežja 802.11

Reuters - Brezžična omrežja so res zanimiva stvar -- za kakšno manjšo pisarno recimo niti ne, za večje prostore, kjer je že itak preveč kablovja (ono za tvojim računalom se skrije), pa skoraj idealna rešitev. Obstaja pa riziko t.i. 'drive-by vdora'. To preprosto pomeni, da se nekdo z ustrezno opremo (prenosnik ter 'antena') spravi v doseg lokalnega omrežja, tega 'poišče' in se nanj priklopi -- torej, lahko izvede neposredni poseg, ali pa brezžični promet shrani in ga obdela kasneje.

Zaradi tega sta RSA in Hifn of Los Gatos izdelala popravek za protokol 'Wireless Equivalent Privacy', ki deluje na principu kodiranja paketkov -- lahko vsakega posameznega z drugačnim ključem! ... In nekaj časa bo zopet vse lepo ...

0 komentarjev