»

Ne zamudite velike polne lune

Slo-Tech - Danes in jutri ponoči bomo lahko opazovali največjo polno luno v zadnjih desetletjih, zaradi česar bo splačalo uzreti v nebo. Polna luna bo nastopila v ponedeljek ob 14.52 uri, ko bo pri nas pod obzorjem. Videli jo bomo lahko v noči na ponedeljek (16.16-6.23) ali torek (16.57-7.40). Efekt bo najbolje viden tik po Luninem vzhodu ali pred zahodom.

Razdalja med Luno in Zemljo se zaradi eliptične krožnice spreminja od 357.000 do 406.000 kilometrov. Kadar polna luna nastopi, ko je Luna v perigeju (najbližje Zemlji), jo imenujemo superluna. Tedaj je videti 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša kakor v apogeju (najdlje od Zemlje). Luna je optično videti največja, ko je tik nad obzorjem, zato je za opazovanje to najprimernejši čas. Še...

37 komentarjev

19. marca polna luna v perigeju

NASA - Naj opozorimo na sobotno polno luno 19. marca. Zakaj je ta polna Luna nekaj posebnega? Zato, ker bosta sovpadala polna Luna in njena lokacija, le slabo uro časovnega zamika od luninega perigeja. Perigej je točka, kjer se nebesno telo (v našem primeru Luna) najbolj približa Zemlji. Razlika v razdalji od Zemlje med točko, kjer je Luna najbližje Zemlji (perigej) in točko, kjer je Luna najdlje od Zemlje (apogej) znaša slabih 50.000 km, kar je cca 12% celotne razdalje. Praktično to pomeni, da razlika v velikusti Lune, kot jo opazujemo iz Zemlje, znaša 14%, razlika v svetilnosti pa kar 30%. Prihajajoči sobotni dogodek je kar redek. Polna Luna tako blizu perigeja se namreč povprečno ponovi na vsakih 18 let. Nazadnje smo tako veliko Luno lahko...

53 komentarjev

Pripravite se na meteorski dež leonidov

Hiter pozdrav Leonida

vir: StarDate
StarDate - Prišel je tisti čas leta, ko z našim majhnim planetom zajadramo skozi pot in s tem ostanke kometa Tempel-Tuttle.

Iz navidezne smeri ozvezdja leva, po katerem nosijo ime, Leonidi švigajo skozi našo atmosfero med 10. in 23. novembrom, vrh bodo letos dosegli 17. in 18. novembra. Zaradi polne Lune, ki bo nastopila 21. novembra, bo meteorski dež najlepše viden po tretji uri zjutraj ko Luna zaide, ob lepem vremenu brez oblakov, lahko pričakujemo do 20 meteorjev na uro.


Pograbite fotoaparate, deke in kakav ter odvlecite vaše prijatelje ali bližnje na primerno opazovalno mesto

8 komentarjev

Za silvestrovo modra luna in mrk

Slo-Tech - Če boste danes ponoči na silvestrovanju kje na prostem in vam pogleda v nebo ne bodo zakrivali oblaki, se splača poiskati luno. Redko se namreč primeri, da lahko prav ob izteku starega leta na nebu opazujemo še kakšen zanimiv astronomski pojav. Danes smo priče kar dvema in oba sta povezana z luno.

Danes je polna luna in to ne kar vsakršna, marveč gledamo tako imenovano modro luno. Lunin cikel traja 29,53 dneva, medtem ko povprečni koledarski mesec traja 30,4 dneva. To pomeni, da vsak mesec vidimo vse lunine mene, ki pa so en ali dva dneva hitreje kot pretekli mesec. Tako se približno vsakih 2,7 leta primeri, da se v enem koledarskem mesecu pojavita dve polni luni - drugo imenujemo modra luna (obstaja še nekaj drugih...

31 komentarjev

Danes bo največja polna luna

Polna luna iz lanskega decembra

NASA - Če nizke temperature, ki te dni objemajo naše kraje niso dovolj, da bi vam preprečile odhod iz toplega doma, boste lahko danes ponoči uživali v imenitnem romantičnem sprehodu, saj bo današnja noč najbolj svetla v tem letu.Danes se namreč Luna nahaja v perigeju, torej apsidni točki, ki se na Lunini eliptični tirnici nahaja na najmanjši oddaljenosti od Zemlje. Pojav sicer sam po sebi ni posebej redek, saj se ponovi enkrat do dvakrat na leto, smo pa lahko skoraj enako veliko luno videli že konec preteklega leta.

27 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev