»

Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Velik delež kategorije Other predstavlja mešanica Chrome 12, Firefox 5 in Internet Explorer 9

HotHardware - Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

...

24 komentarjev

Internet Explorer 10 samo za Windows 7

Internet Explorer 10 v prvi predogledni različici - podobno kot z IE9 je funkcionalnost izredno omejena

vir: engadget
engadget - Nedavno so pri Microsoftu prvič predstavili naslednjo različico svojega brskalnika, Internet Explorer 10, in za tem uporabnikom omogočili prvi test v obliki prve predogledne različice. Tem novicam sledi podatek, da bo izid Internet Explorer 10 še bolj omejen od Internet Explorer 9, saj bo na voljo le za operacijske sisteme Windows 7, medtem ko je IE9 mogoče namestiti tudi na Windows Vista. Seveda bo IE10 na voljo tudi za prihajajoče operacijske sisteme, npr. Windows 8, če ne bo prej izšla že naslednja različica Internet Explorerja samega, glede na močno pospešen razvoj Microsoftovega brskalnika.

Razvoj Internet Explorer 10 zgolj za Windows 7 je sicer po eni strani smiseln, saj ta različica hitro postaja najbolj razširjena različica Windows po svetu, tako na račun že praktično...

34 komentarjev

Firefox 4 bolje drugi dan

Ars Technica - Firefox 3 ima v rokah svetovni rekord v številu prenosov programske opreme v prvih 24 urah od izida, ko je to različico Mozillinega brskalnika preneslo kar 8,3 milijona ljudi. Firefox 3.6 se je temu dosežku nekoliko približal s 5,5 milijoni prenosov, a mnogi so z izidom Firefox 4 pričakovali nov rekord. Temu ni bilo tako, saj se je po prvih 24 urah števec prenosov ustavil pri 7,1 milijonih. Firefox 4 vseeno beleži stabilno rast, kar...

21 komentarjev

Prvi dan skoraj 7 milijonov prenosov Firefox 4

Slo-Tech - Včeraj splavljeni Mozilla Firefox 4 je v prvih 24 urah dosegel skoraj 7 milijonov prenosov, trenutno je pa že krepko čez osmi milijon, po stopnji približno osem tisoč prenosov na minuto. Natančne statistike lahko spremljate na namenski strani. Večina prenosov, kot ponavadi, prihaja iz Evrope (45%), sledita ji Severna Amerika z 25% in Azija z 20%.

To ni malo, sploh v primerjavi z Internet Explorer 9ko, ki naj bi prvi dan dosegel 2.3 milijona prenosov, kar trikrat manj.



Rekorder za zdaj ostaja različica 3, ki jo je dan po objavi (18. junij 2008) imelo že čez 8 milijonov ljudi. Vmesno izdajo Firefox...

60 komentarjev

Firefox 4 prihaja 22. marca

Mozillin Web O' Wonder, demonstracijska stran, v kateri lahko preizkusite HTML5 brskalnike

vir: engadget
engadget - 22. marec bo v računalniškem svetu zelo zanimiv za velik del ljudi, saj po pričakovanem izidu nVidiinega GeForca GTX 590 in Crytekovega oz. EA-jevega Crysis 2 na isti dan lahko pričakujemo še izredno težko pričakovani in večkrat prestavljeni izid Mozillinega najnovejšega brskalnika, Firefox 4. Ta bo ob izidu imel najboljšo oz. vsaj najbolj razširjeno podporo strojnemu pospeševanju vsebin, za kar brskalnik izkorišča moderne grafične čipe. Chrome podpore namreč nima popolne, Internet Explorer pa je, kot smo že povedali v novici o številu prenosih slednjega na prvi dan, na voljo le za relativno omejen delež računalniških sistemov.

Končna različica četrtega Firefoxa bo tako najverjetneje postala različica, ki je bila izdana...

58 komentarjev

Internet Explorer 9 v prvem dnevu solidno

vir: Heise
Download Squad - V prvem dnevu od izida je Microsoftov Internet Explorer 9 zabeležil vsega 2,3 milijona prenosov (in najverjetneje namestitev), kar je nekajkrat manj od konkurenčnega in mnogo starejšega izida Firefox 3, katerega števec prenosov se je v prvem dnevu ustavil pri 8 milijonih. A dosežek Internet Explorerja je vse prej kot slab, sploh če upoštevamo znatne olajševalne okoliščine. 8 milijonov Firefox 3 je absolutni rekord pri prenosu programske opreme s spleta, izid Firefox 3.5 pa je npr. zabeležil le 5 milijonov prenosov v prvem dnevu. Obenem je ciljna publika Firefoxa praktično vsak uporabnik osebnega računalnika, medtem ko je ta številka za Internet Explorer 9 mnogo manjša.

Microsoftov...

40 komentarjev

Google izdal WebM vključek za Internet Explorer, prihaja strojna podpora za VP8

Video na Youtube v WebM v IE9

vir: CNet
CNet - Google se je držal svoje napovedi in izdal vključek za popolnoma sveži Internet Explorer 9, ki bo v najnovejšem Microsoftovem brskalniku omogočil podporo za predvajanje videa v formatu WebM. S tem Internet Explorer 9 postaja četrti brskalnik, ki podpira WebM, po Operi, Firefoxu in Chrome, medtem ko glavna konkurenta Internet Explorer in Safari sicer še vedno stavita na uradno podporo za h.264 (v stanju iz škatle). Spomnimo se, da je podoben vključek za Chrome izdelal tudi Microsoft, s katerim so povrnili možnost predvajanja posnetkov v h.264, seveda le za uporabnike sistemov Windows. Vključek za Internet Explorer 9 je zaenkrat še v fazi tehnološkega predogleda, a ga je vseeno mogoče namestiti z uradne strani.

Omenimo lahko še, da prihaja...

2 komentarja

Pravkar izšel Internet Explorer 9

vir: Heise
Heise - Danes ob 5.00 uri zjutraj po srednjeevropskem času je Microsoft izdal novo verzijo svojega brskalnika Internet Explorer 9. Na voljo je v 32-bitni in 64-bitni verziji za Windows 7, Visto in Server 2008 (R2), medtem ko Windows XP ni več podprt, ter v več kot 40 jezikih, med njimi tudi v slovenščini. Prenos je za uporabnike podprtih operacijskih sistemov že mogoč.

Nova verzija ima tako kot že beta verzije hitrejše izvajanje JavaScripta, ki je nekje v razredu Chroma 10 in Firefoxa 4. Podprta je kopica novih standardov, med njimi video v HTML5 (H.264), Canvas, SVG in CSS3. Šele v kandidatu za izid so dodali podporo za knjižice API za geolokacijo. Tracking Protection omogoča natančen nadzor...

74 komentarjev

Internet Explorer 9 prihaja v marcu

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Na Engadgetu poročajo, da bo končna različica Internet Explorerja 9 nedvomno izšla še v marcu, a še ni točno določen datum izida. V igri sta dva, saj so prek neimenovanih virov blizu Microsofta izvedeli, da bo prenos mogoč 14. marca ob 21:00 na vzhodni obali ZDA (torej ob treh ponoči 15. marca za nas), medtem ko je indijski predstavnik Microsofta (član Microsoft Developers Network) na Twitterju objavil, da bo Internet Explorer 9 predstavljen 24. marca na Tech.Ed India 2011. Pri Engadgetu sicer menijo, da bi bila lahko to lokalna predstavitev, medtem ko bi bil sam brskalnik za uporabnike lahko na voljo že prej.

V vsakem primeru je bil mesec februar za Internet Explorer ugoden, saj je po podatkih Netmarketshare in C.I.A.-e pridobil 0,77-odstotne...

34 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev