»

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem

Primanjkljaj v zasebnem in javnem sistemu pokojninskega varčevanja, po gospodinjstvih.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Vedno bolj starajoča se populacija močno pritiska na javne pokojninske blagajne in jih sili v varčevanje, npr. dvig upokojitvene starosti krepko čez 60. leta ter nižanje pokojninske osnove (70-85%) in kupa drugih količnikov, ki v končni fazi vplivajo na številko na pokojninskem izrezku. Zahodne tržno-orientirane države so šle še korak dlje. Znatni del pokojnin bo prišel ne iz javnih pokojninskih skladov, ampak iz zasebnih zavarovanj, ki jih skupaj uredita delodajalec in zaposleni, država pa da le davčne prednosti v taki ali drugačni obliki. S tem se breme skrbi za pokojnino v veliki meri prenese z države in delodajalca (zasebni ali javni) na delavca.

V čezlužju so leta '78 sprejeli točko 401(k) k davčni zakonodaji, ki ureja več modelov zasebnega varčevanja za pokojnino. Glavna sprememba...

94 komentarjev

Valve večji zaslužkar od MS-ja in Googla na zaposlenega

Gabe Newell

vir: CrunchGear
CrunchGear - CrunchGear prek gamrFeeda poroča o Forbesovemu članku, kjer so razkrili, da na zaposlenega Valve ustvari večje zaslužke od Googla in Microsofta. To je izjavil večinski lastnik Valva, Gabe Newell, ki ima v lasti več kot polovico podjetja v zasebni lasti, po ocenah Forbesa vrednega med 2 in 4 miliajrdami dolarjev. Zaslužke na delavca je bilo ugotoviti v primeru Appla in Microsofta popolnoma enostavno, saj sta oba na borzi ter imata finančne podatke javne. To ne drži za Valve, a ima Newell seveda...

27 komentarjev

Ustanovitelji Skypa tožijo Ebay

The New York Times - Prejšnji mesec je Ebay dosegel dogovor s konzorcijem, ki ga vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad, o prodaji večinskega deleža v Skypu za dve milijardi dolarjev. Zgodbo pa zapletajo prvotni avtorji Skypa, ki so ga Ebayu prodali leta 2005. Takrat namreč niso prodali celotnega Skypa, marveč so obdržali v lasti majhen del kode za P2P-povezovanje in jo licencirali Ebayu za uporabo.

Sedaj sta Niklas Zennstrom in Janus Friis vložila tožbo na sodišču v Severni Karolini, kjer Ebayu očitata spreminjanje tega dela kode. V njej terjata sodno prepoved prodaje in zakonito odškodnino, ki bi se lahko povzpela do 75 milijonov dolarjev dnevno. Podobno tožbo so vložili že marca na britanskem sodišču, a postopek še ni stekel, je pa takrat prestrašila marsikaterega potencialnega kupca Skypa.

Ebayevi predstavniki so dejali, da ne dvomijo o zmagi, a kljub temu za vsak slučaj razvijajo nadomestno kodo. Prav tako naj bi bila...

4 komentarji

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Nova e-banka na Otoku

The Register -

ING Group, z bančnimi storitvami ukvarjajoče se nizozemsko podjetje, je odprlo novo internetno poslovalnico, ki bo na voljo le Otočanom. Za začetek bodo omogočali le varčevanje po 4,3-odstotni stopnji, načrtujejo pa tudi še ostale storitve, kot so posojila, hipoteke, življenjska in pokojninska zavarovanja ... a vse to tedaj, ko bodo imeli dovolj uporabnikov. Omeniti velja še, da ima ING Group internetne banke že širom Evrope, natančneje v osmih državah. Več o tem.

0 komentarjev

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Slo-Tech - Včerajšnje DELO je poročalo, da je Siol pred dnevi nenapovedano brisal elektronsko pošto svojih uporabnikov.

Na to dejstvo je na forumu prevajalcev prvi opozoril Primož Gabrijelčič, eden bolj znanih in eminentnih slovenskih računalničarjev. Med vikendom je namreč kolegici poslal e-sporočilo v katerem je bila zapisana beseda "pissed off", Siolov poštni sistem pa je sporočilo prestregel in zavrnil, ker je, navajam, content filter has detected a sensitive e-mail ... Policy: Dirty Words, Action: Delete.

Gabrijelčič se je zaradi tega pritožil na SiOL, kjer so vključitev sistema za filtriranje e-pošte najprej priznali, kasneje pa to zanikali in zatrdili, da so le namestili protivirusno zaščito elektronske pošte. Program naj bi na SiOLu zagnali poskusno, po pritožbah pa naj bi ga že izklopili.

Da verjetno ne gre za "zaroto širših razsežnosti", pač pa zgolj za malomarnost, kaže dejstvo, da je sistem filtriral samo grde angleške besede, slovenskih pa ne. Gabrijelčič je to učinkovito...

15 komentarjev