»

Prvi predogled Ubuntu 11.10 na voljo

Ubuntu - Canonical je minuli četrtek predstavil prvo alfa (predogledno) različico prihajajočega operacijskega sistema Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ("sanjavi leopard", gre za ponoči aktivno veliko mačko s habitatom v južni in osrednji Ameriki, ter Mehiki). Namenjena je predvsem razvijalcem in testerjem, pa tudi novosti željnim navadnim uporabnikom. Namesitev je mogoča z nadgradnjo natty-ja (sudo update-manager -d) in pa seveda s svežo namestitvijo katere od ISO slik. Velja opozoriti, da slike še niso skrčene na velikost CD-ja in da je zato potrebna namestitev z DVD-ja ali še raje USB ključa.

Novosti ni pretirano veliko. Jedro bo 2.6.39, sicer zadnje iz 2.x veje [1]; tu sta še prevajalnik GCC 4.6, Gnome 3.0 in z njim GTK 3.0. "Pod...

17 komentarjev

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Ozelot

Slo-Tech - Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na...

32 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev