»

Socket423 tudi uradno pod rušo

X-Bit Labs - X-bit labs poročajo, da je Intel začel s postopnim ukinjanjem proizvodnje procesorjev Pentium4 s frekvencam od 1.5 do 2 GHz na podnožju 423. S tem so končno dali prednost novejšemu in boljšemu Socketu478, ki ga bomo odslej videvali v bodočih Northwoodih in na nekaterih Willametih. Zadnje pošiljke starih procesorjev zaenkrat še niso znane, vendar pa bo Intel o le-teh zagotovo pravočasno opozoril potrošnike.

0 komentarjev

Prošnja za pomoč

X-Bit Labs - Pa ne od nas. Intel je prosil Velike Štiri (Elitegroup, MSI, ASUS in Gigabyte), naj povečajo proizvodnjo Pentium 4 socket423 matičnih plošč. Procesorji na socket423 ležišču namreč ostajajo v skladiščih, ker jih ljudje preprosto ne kupujejo.
Čudna stvar pri vsem pa je, da so Veliki Štirje ugodili Intelovi prošnji. Povečali so proizvodnjo za do 20%. S tem si bodo, če bodo ljudje dovolj nespametni, naredili dobiček. Namreč socket423 bo kmalu zamenjal novejši standard, ki ne bo kompatibilen s socket423. Tako bodo ljudje zdaj kupili socket423 matično, ko pa bodo čez pol leta imeli nov Intel Pentium 4 proc, bodo morali kupiti tudi novo matično.
Problem je le pri (zahrbtnih) prodajalcih sestavljene opreme. Ti namreč vržejo Pentium 4 na socket423 ležišču in malo RDRAM-a in rečejo: "Ta stvar podpira super duper Pentium 4 procesor." Seveda ne omenijo, da ima socket 423 podnožje. Torej ljudje, NE bodite nespametni! Prosim vas. ...

0 komentarjev

Pomanjkanje Socket423 matičnih plošč

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, se Intel trenutno ukvarja s precejšnjim pomanjkanjem matičnih plošč za svoje stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Problem je nastal, ker so zaradi nezdružljivosti med Socket423 in Socket478 procesorji, marsikateri proizvajalci matičnih plošč raje podprli slednje. Intel je sicer proizvajalcem, ki bi še nekaj časa podpirali stare Pentiume4 ponudil nekatere ugodnosti, vendar to proizvajalcem ne bi nič kaj preveč koristilo, če bi imeli kup starih P4 plošč, ki jih ne bi mogli prodati. Zahteve po starih ploščah so že dosegle četrt milijona. In kdo bo zapolnil to povpraševanje? Po nekaterih podatkih, se je Intel za zapolnitev teh zahtev že dogovoril s podjetji ABIT, Diamond Flower in Epox.

0 komentarjev

Socket478 plošče imajo lepo prihodnost

X-Bit Labs - Za to, da Socket423 P4 plošče niso nikoli bile med najbolj priljubljenimi je v določeni meri kriv tudi Intel, ki je za te plošče določil poseben šestplastni dizajn (višja cena) in dejstvo, da bodo Intelovi procesorji kmalu potrebovali nove Socket478 plošče. No, ker pa izgleda, da si Intel ne bo več izmišljeval kaki novi prehodov, nekateri analitiki napovedujejo pravo poplavo Socket478 plošč, ki bodo ponujale nižjo ceno. Ravno ta nižja cena novih plošč in Intelov Brookdale chipset naj bi odločilno vplivala na to, da bi se sistemi, ki bodo temeljili na novih Pentiumih približali magični meji 800 $. Ravno zaradi bodoče velike priljubljenosti, nekateri proizvajalci matičnih plošč (prej omenjeni Gigabyte) načrtujejo, da bo 50 % njihove proizvodnje obsegala ravno izdelava plošč za Pentiume 4. Ob vsej tej gonji, ki jo ustvarja Intel, se bo marsikdo (tudi jaz) vprašal, kaj počenja AMD s svojimi Palomini. Ali je to le zatišje pred nevihto, ali pa morda AMD le ni več sposoben konkurirati...

0 komentarjev

Več Socket478 Pentium 4 procesorjev

X-Bit Labs - Po podatkih na X-bitih sodeč, bomo kmalu ugledali nove Pentium 4 procesorje, ki bodo združljivi s Socketom 478. Prve Northhwoode (Pentium 4 v 0.13 mikronski izdelavi) bomo videli šele konec leta (Q4 2001), delovali pa naj bi s frekvencami nad 2 GHz. Intel se trenutno ukvarja s prenosom Willamette procesorjev na Socket 478. Ker proizvajalce matičnih plošč skrbi, da bi se Socket 478 matične plošče trenutno preslabo prodajale, namerava Intel v bližnji prihodnosti še povečati proizvodnjo Willamette procesorjev. Kaj je znanega o Northwoodu? Trenutno nič zanimivega. Znano je le, da bodo procesorji zaradi 0.13 mikronske izdelave precej dragi in da bodo bistveno dražji, kot tisti na Willamette jedru. Ravno zaradi tega, so v skrbeh nekateri proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo izdati veliko plošč na i845 (Brookdale) čipovju. Ti proizvajalci so mnenja, da zaradi visoke cene Northwood procesorjev ne bo noben kupec niti povohal Brookdale plošč, ampak se bo raje odločil za plošče, ki...

0 komentarjev

Štirislojne i850 plošče

X-Bit Labs - Asus, Msi in Gigabyte so se odločili, da bojo izdali samo štirislojne osnovne plošče z i850 čipsetom. Zakaj je to zanimivo? Predvsem zato, ker so prvotno osnovne plošče z i850 čipsetom delane v 6 slojih. S prehodom na 4 sloje se sama izdelava plošč poceni za okoli 10-15%. Mene predvsem zanima, ali bo ta kompenzacija vodila k stabilnosti ali ne, saj morajo s prehodom na 4 sloje narediti neke kompromise pri sami izdelavi. Bomo videli.

2 komentarja

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

Intelov načrt za prihodnost

X-Bit Labs - Neka kitajska stran je objavila dopolnjen Intelov načrt za prihodnjost:
  • Do konca leta 2001 bo P4 dosegel frekvenco 2GHz. Na tržišču bosta dva modela, 0.18 micronski Pentium 4 z Willamette jedrom in 0.13 micronski Pentium 4 z Northwood jedrom. Oba bosta delovala s pomočjo podnožja Socket478, edina razlika (razen velikosti izdelave) bo, da bo Northwood imel 2x več L2 cacha in sicer 512Kb!
  • 2GHz bo končna meja Pentiuma 4 z Willamette jedrom. Na tržišče bo prišel v tretjem četrtletju z ceno $562 (ob začetku prodaje)
  • P4 z Northwood jedrom pa bo na voljo v sredini zadnjega četrtletja. Začeli bodo z frekvenco 2.2GHz in v drugem četrtletju lahko pričakujemo 2.4GHz verzijo.
  • Glede na Intelov načrt, bo Tualatin Pentium III na voljo v tretjem četrtletju (2001). Na voljo bodo trije modeli: 1.13GHz, 1.2GHz in 1.26GHz. Vendar izdelovalci osnovnih plošč menijo, da ti procesorji ne bodo zelo popularni, saj bodo Pentiumi 4 takrat stali že občutno manj kot Pentium III Tualatin!
Intel torej res...

7 komentarjev