»

Kdo popravlja Googlove algoritme

The Wall Street Journal - Google večkrat javno izpostavi, da so njegovi algoritmi pravični in da delujejo brez človeškega friziranja rezultatov. Algoritmi, ki jih večkrat imenujejo tudi najpomembnejša koda na svetu, saj vsako minuto odgovarja na več kot 3,8 milijone poizvedb in v praksi določa, kdo bo na spletu viden in kdo ne, so po Googlovem zatrjevanju avtonomni in objektivni. To do neke mere drži, a obsežna raziskava, ki so jo izvedli pri The Wall Street Journalu (odprta povezava), kaže tudi drugo plat zgodbe.

V več kot sto pogovorih z Googlovimi zaposlenimi in drugimi strokovnjaki in obsežnim lastnim testiranjem so ugotovili, da Google še kako tudi ročno "popravlja" rezultate. Zlasti po letu 2016 in ameriških predsedniških volitvah se je moderiranje rezultatov okrepilo. Googlov algoritem sistematično favorizira večja podjetja v primerjavi z manjšimi in je v preteklosti vsaj enkrat spreminjal rezultat na izrecno eBayevo prošnjo. Pri funkciji samodejnega dokončevanja iskalnih terminov oziroma predlogov...

1 komentar

Google odslej kaznuje strani brez mobilne različice

Google - Google je danes spremenil algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju, kar so napovedali že pred dvema mesecema. Pri iskanju z mobilne naprave bo vrstni red zadetkov po novem odvisen tudi od tega, kako prijazna je posamezna stran do mobilnih naprav. S tem želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, saj bodo upravljavce strani prisilili v optimizacijo tudi za mobilne naprave.

Iskalniki so danes neuradni ključarji interneta, saj do zanemarljivega števila strani dostopamo neposredno z vnosom naslova. Običajno nas nanje pripeljejo rezultati iskanja, med katerimi je Google zaradi svoje velikosti najvplivnejši....

48 komentarjev

"Žal mi je Dave"* - kako regulirati algoritme?

HAL 9000 (Cryteria, Wikipedija)

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ljudje so danes z odprtimi rokami sprejeli udobje tehnologije ne da bi zares razumeli, kako ta deluje ter kakšen abnormalen potencial kopičenja podatkov imajo naše naprave, katere praktično vedo, kdo smo, kje smo in kaj počnemo (ter še na tisoče drugih zadev). To dosežejo s pomočjo "pametnih" ter vedno bolj kompleksnih algoritmov, ki lahko v delčku sekunde najdejo, sortirajo, določijo, kontrolirajo in ukrepajo na podlagi množice podatkov, da nam tako pomagajo pri vsakdanjih življenjskih opravilih; v nasprotnem primeru bi se ljudje najbrž izgubili v preobilici informacij.

Za večino ljudi...

20 komentarjev

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Letno obdelanih deset zetabajtov podatkov

The New York Times - Pisali smo že o raziskavi, ki je dognala, da smo konec leta 2007 na Zemlji hranili okoli 300 eksabajtov podatkov. Zato je tudi zanimivo pogledati, koliko podatkov obdelamo vsako leto. Na Univerzi v San Diegu so objavili poročilo, v katerem ugotavljajo, da so leta 2008 vsi strežniki na svetu obdelali 9,57 zetabajta podatkov, številka pa na leto zraste za 30 do 40 odstotkov. To pomeni, da je bilo v povprečju za vsakega človeka na Zemlji na dan obdelanih 40 GB podatkov.

Ugotovili so, da je 44 odstotkov procesiranja podatkov namenjenega obdelavi transakcij, kot so izstavitve računov, plačila čekov, bančne transakcije, borzne tečajnice in vrednosti portfeljev, pregledi stanj na različnih računih, medtem ko je...

2 komentarja

Google prenovil iskalni algoritem

Ena izmed strani, ki bodo izgubile visoka mesta, bo bržkone tudi eHow

Google - Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo...

25 komentarjev

Bing zavrača Googlove očitke o kopiranju rezultatov iskanja

Microsoft - Predvčerajšnjim je bila glavna vest na internetu Googlova analiza rezultatov iskanja z Microsoftovim Bingom, ki je pokazala, da naj bi Bing kopiral Googlove rezultate. Medtem ko je Google to označil za goljufanje, so dan pozneje svojo plat zgodbe predstavili v Redmondu.

Kot pravijo, Bing za rangiranje iskalnih zadetkov v svojem algoritmu uporablja več kot tisoč signalov in kriterijev. Od tega le majhen delež predstavljajo podatki uporabnikov, ki se prostovoljno prijavijo (opt-in) v deljenje anonimnih podatkov, nastajajočih med brskanjem. Googlovo poročilo označujejo kot taktiko iz vohunskega romana, s katero so ustvarili nekaj povsem nereprezentativnih rezultatov in jih...

30 komentarjev

Bing kopira Googlove iskalne rezultate

Google - Torsoraphy, popravljeno na Tarsorrhaphy

Slo-Tech - Google je razkril, da je po daljši tajni operaciji prišel do ugotovitve, da se Bing, ko ima sam težave z iskanjem smiselnih in uporabnih rezultatov nadvse rad opre na Google, kar se po Googlovih besedah lahko smatra vsaj za goljufanje, če se že ne more opredeliti kot nelegalna dejavnost.

Med svojim rednim opazovanjem konkurence so namreč v zadnjih časih opazili vse večje prekrivanje rezultatov, ki jih vračata Bing in Google, hkrati pa se je še večkrat zgodilo, da sta oba dva iskalnika prikazala isti prvi zadetek. Eden izmed očitnejših indikatorjev je bil tudi, da je Bing brez popravljanja očitno napačno vnesene iskalne besede za prvi zadetek vrnil isti zadetek kot Google, ki je uporabnika obvestil o napaki in ga samodejno popravil.

Ker je Google ponosen na dejstvo, da imajo, po...

28 komentarjev

Google od AdSensa pobere manj kot tretjino

Google - Google je prvikrat razkril konkretne številke, koliko odstotkov dohodkov od sistema AdSense dobijo založniki in koliko pobere Google. AdSense sestoji iz več delov: najbolj znan je vsebinski del, ki avtorjem omogoča nabiranje denarja s postavitvijo reklam ob vsebino na spletni strani. Priljubljen je še iskalni del, ki se prikaže ob iskalnih zadetkih.

Google lastnikom strani posreduje 68 odstotkov zbranega denarja od oglasov z AdSense, medtem ko preostanek porabijo zase. Kot pravijo, je ta delež konstanten že od splavitve AdSensa leta 2003. Iskalni partnerji dobijo nekoliko manjši delež, in sicer le 51 odstotkov za prikaz oglasov ob iskalnih rezultatih po svetu. Ta delež je konstanten od leta 2005, pred tem pa je bil še manjši. Za druge različice AdSensa (mobilna, za igre itn.) deležev niso želeli razkriti, saj se te še intenzivno spreminjajo.

2 komentarja

Bing in Twitter sta lepi par

Rezultati iskanja

vir: CNet
CNet - Microsoft je sklenil, da je Twitter dovolj popularna spletna stran, da se njene podstrani oz. tweete splača uvrstiti med iskalne zadetke v svojem iskalniku Bing. Tako odslej Bing pri iskanju po frazi, ki sestoji iz imena znane osebnosti in besede "twitter", v posebnem okvirju vrne rezultate iz Twitterja. Za začetek niso poindeksirali vseh strani, temveč zgolj nekaj tisoč najbolj slavnih osebnosti. Mednje Microsoft uvršča denimo nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora in Ryana Seacresta, voditelja oddaje American Idol.
S to novostjo želi Microsoft na Bing pripeljati kakšnega uporabnika več, saj statistike kažejo, da ni resneje ogrozil Googla. Junija je imel 8,23-odstotni tržni delež med iskalniki, kar je le malo za Yahoojem in hkrati svetlobna leta za Googlovimi 78,48 odstotki. Pred predstavitvijo Binga je Microsoftov iskalni portal konstanto izgubljal obiskovalce, po...

2 komentarja

Prenova MSN

The Register -

MSN je predstavil veliko nadgradnjo svojega iskalnega portala, s čimer želi postati bolj konkurenčen Googlu in Yahooju. Glavne novosti sto milijonske investicije Microsoftove podružnice so nov algoritem sortiranja zadetkov pri iskanju, ki razloči med zadetki po vsebini in t.i. sponzoriranimi povezavami, iskanje neposredno po bazi Encarte in za 45 odstotkov večja ustreznost zadetkov.

Zanimivo je, da bo Microsoft zaradi odstranitve sponzoriranih povezav izgubil več deset milijonov dolarjev, a meni, da bo na tak način pridobil uporabnike. Izvirna novica.

6 komentarjev