»

Uradno: Dell bo prevzel EMC

Slo-Tech - Špekuliranja minulega tedna o Dellovem prevzemu EMC-ja so se kljub številnim nejevernim pogledom izkazala za pravilna; Dell bo kupil EMC, kar so potrdili tudi na svoji spletni strani. Dell bo skupaj s svojimi lastniki, torej Michaelom Dellom, MSD Partners in Silver Lake, za približno 67 milijard dolarjev kupil EMC.

Finančna izvedba bo nekoliko zapletena, saj bodo delničarji EMC-ja prejeli 24,05 dolarjev za delnico in posebne vrste delnice (tracking stock), ki bodo predstavljale lastništvo nad delom EMC-ja, ki se nanaša na VMWare. Trenutno kaže, da bodo dobili 0,111 teh delnic za vsako delnico EMC-ja, kar preračunano glede na trenutne tečaje pomeni, da bodo prejeli približno 33,15 dolarja za...

6 komentarjev

Dell in EMC gresta vsak svojo pot

ComputerWorld - Uresničila so se namigovanja, ki jih je sprožil Dellov lanski nakup podjetja Compellent, ki proizvaja sistem SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Takrat so se analitiki začeli spraševati, kaj to pomeni za odnos Dell-EMC, ki je podjetjema v desetletju obstoja prinesel milijardne dobičke. Dell je sedaj napovedal, da bo sodelovanje z EMC-jem prekinil.

Vse od leta 2001 je Dell prodajal tudi EMC-jeve izdelke (reseller agreement), kar je bilo izjemno dobičkonosno za obe podjetji. Dell je EMC-ju ustvaril skoraj deset odstotkov vsega prometa, medtem ko je Dell na ta račun pridelal več kot polovico svojih prihodkov iz...

0 komentarjev

Applova ponudba za prevzem Dropboxa zavrnjena

Slashdot - Apple bo letos predstavil svojo storitev iCloud, ki omogoča uporabnikov shranjevanje kopije lokalnih datotek v oblaku, a še pred razvojem svoje storitve, so poizkusili odkupiti že uveljavljeno rešitev. Za Dropbox, ki je stabilno verzijo dosegel šele konec preteklega leta, na trgu pa je že vse od leta 2007, je Apple neuspešno ponudil 800 milijonov dolarjev.

Vrednost Dropboxa sodeč po zadnji dokapitalizaciji znaša štiri milijarde dolarjev, a vrednost je seveda le papirnata, dokler kdo ne ponudi tolikšne vsote. Letno ima Dropbox 100 milijonov dolarjev prihodkov, zato ga je Apple ocenil na 800 milijonov dolarjev. Dropbox namreč brezplačno ponuja 2 GB prostora (tudi nekoliko več, če pripeljete nove uporabnike), za plačljive...

52 komentarjev

Dell kupil Compellent

ComputerWorld - Decembra smo pisali, da bo Dell kupil podjetje Compellent, če bo le dobil privoljenje njegovih delničarjev. Za podjetje so se začeli zanimati, ko so izgubili prevzemno vojno s Hewlett-Packardom za podjetje 3Par, ki podobno kot Compellent proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Dell je tedaj predlagal ceno 27,75 dolarja na delnico, kar je postavljalo tržno kapitalizacijo Compellenta na 960 milijonov dolarjev.

Dell je včeraj najavil, da so dokončali prevzem Compellenta. Zanj so odšteli 27,75 dolarja na delnico, kar pomeni, da podjetje vrednotijo na 800 milijonov dolarjev (160 milijonov...

0 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Dell kupuje Compellent

Gibanje cene delnice Compellenta letos

Slo-Tech - Dell je potrdil, da bo kupil podjetje Compellent, ki proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Prejšnji teden so na pogajanjih največkrat omenjali ceno 27,50 dolarja na delnico, končna cena pa bo znašala 27,75 dolarja na delnico, kar je manj od včerajšnje borze cene 28,30 dolarja. Dell bo tako za celo podjetje odštel 960 milijonov dolarjev, neto cena pa bo znašala 820 milijonov dolarjev - preostanek so gotovinska sredstva Compellenta. Če bodo Compellentovi delničarji podprli predlog, naj bi bil prevzem končan v začetku prihodnjega leta.

Spomnimo, da je Dell nazadnje poizkušal prevzeti 3Par, ki se ukvarja s podobno tehnologijo, a ga je v ostri vojni premagal HP. To pot...

0 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

HP prevzema 3Par

ComputerWorld - Pisali smo o srditem boju za podjetje 3Par, ki sta ga ponudnika thin provisioninga uprizorila Hewlett-Packard in Dell. Zmagovalec je HP, ki je ponudbo 30 dolarjev še nekoliko povišal na 33 dolarjev za delnico, kar pomeni, da bodo za podjetje 2,35 milijarde dolarjev. S 3Parom so že podpisali pogodbo o prevzemu, tako da nadaljnjih ponudb ni pričakovati z nobene strani. Ker je bil 3Par že pred tem podpisal podobno pogodbo z Dellom, bodo Dellu plačali 72 milijonov dolarjev pogodbene kazni.

Usoda prevzema je sedaj na plečih delničarjev 3Para, ki imajo do 24. septembra, ko veljavnost ponudbi preteče, čas za njeno sprejetje. Za sprejetje bo zadoščala navadna večina na skupščini. Če bo šlo vse po načrtih, bo prevzem pravno-formalno zaključen do konca tega leta.

0 komentarjev

Boj za 3Par se stopnjuje

ComputerWorld - V začetku tedna smo poročali, da se Hewlett-Packard in Dell resno borita za podjetje 3Par, ki prodaja virtualna polja za shranjevanje podatkov in sicer tako imenovani thin provisioning. Tekom tedna smo videli še kar nekaj protiponudb, tako da je usoda kupčije še nejasna.

Spomnimo, najprej je Dell ponudil 18 dolarjev na delnico. Ponudba je bila že malodane sprejeta, ko je presenetil Hewlett-Packard in ponudil 24 dolarjev. V četrtek je Dell ponudil 24,30 dolarjev na delnico, a je HP še isti dan svojo ponudbo dvignil na 27 dolarjev. Naslednji je bil na potezi Dell, ki je bil prav tako pripravljen odšteti 27 dolarjev za delnico 3Para, kar so delničarji 3Para v petek potrdili, pri čemer so kazenski penali za 3Par v primeru, da jih prevzame kdo drug, 27 milijonov dolarjev. Te nekdo drug na vse kriplje skuša biti HP, ki je ponudil 30 dolarjev na delnico oziroma dve milijardi dolarjev za podjetje. V primerjavi s tem zneskom so penali 27 milijonov dolarjev videti nepomembno majhni.

Sedaj...

0 komentarjev