»

Nov standard LTE Advanced bo nared do petka

Slo-Tech - V tajvanskem Tajpeju ta teden poteka srečanje 3GPP več kot 800 predstavnikov podjetij, ki se ukvarjajo z mobilno tehnologijo, da bi dorekli standard LTE Advanced. Ta bo omogočal doseganje hitrosti do enega gigabita na sekundo v mirovanju in 100 megabitov na sekundo pri gibanju, kar bo primerno za ljudi, ki na svoje mobilne naprave prenašajo velike količine avdio in video datotek.

Hkrati bo nov standard prinesel tudi novo možnost komunikacije naprav med seboj, na primer za komunikacijo senzorjev temperature v alarmnem ali protipožarnem sistemu. Ker je tehnologija za prenos zvoka že dovolj razvita, so se tokrat...

34 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Bakrene parice

Ars Technica - Čeprav so bakrene parice za prenos podatkov v zatonu, saj jih nadomešča optično omrežje, tehnologija DSL še ni mrtva. To so prikazali v Bell Laboratories, kjer so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih kablih. Na razdalji 400 metrov so podatke prenašali s hitrostjo 300 megabitov na sekundo, medtem ko so na razdalji en kilometer dosegli še vedno zavidljivih 100 megabitov na sekundo. Z naraščanjem razdalje nato hitrost hitro pojenja.

Za dosego teh rekordov so potrebovali dvoje bakrenih paric (angl. channel bonding), posebno tehnologijo za preprečitev presluha (vectoring) in analogen fantomski način (angl. phantom mode, ki vključuje...

9 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev

Pametna oblačila

The inquirer - Kot poročajo na Inquirerju, je podjetje Infineon na sejmu Electronica, ki ta teden poteka v Munchnu, predstavilo novo linijo "pametnih oblačil".

Kot lahko preberemo v tej novici, se nam obeta linija oblačil, ki bodo imela vase vgrajene razne elektronske sisteme. Kot vzorčni primer so navedli prenosni mp3 player, ki se napaja s pomočjo energijo, ki jo generira s pomočjo toplote kože.

Sicer kaže, da bodo izdelki v prvi meni namenjeni zabavi, vendar kot kaže, se znajo produkti razviti tudi v bolj sofisticirane sisteme, ki bodo merili telesne funkcije in podatke brezžično posredovali v analizo. Ni slabo, kajne?

2 komentarja

MS ne bo podpiral Infiniband tehnologije

E-week -

Microsoft v naslednji verziji Windows .Net Server ne bo direktno podpiral Infiniband povezave, bo pa to omogočil drugim piscem kode.

Poteza Microsofta je nabrž povezana z dejanjem Intela, ki je dva meseca pred tem ustavila proizvodnjo Infiniband stikal ostale strojne opreme.

Infiniband prenaša podatke z presuniljivo histrostjo 0.5 do 6GB na sekundo na povezavo. Primeren bo predvse za že tako preozka grla strežnikov pri komunikaciji z bazami podatkov in drugimi strežniki.

0 komentarjev