»

Kapaciteta človeštva tristo eksabajtov

Martin Hilbert

vir: BBC
BBC - Ob vsej hiperprodukciji elektronike se je zanimivo vprašati, koliko digitalnih podatkov je človeštvo proizvedlo in koliko jih lahko ta hip shrani. To sta preiskovala Martin Hilbert in Priscilla Lopez z Univerze v Južni Karolini in izsledke objavila v članku The World's Technological Capacity to Store, Communicate, and Compute Information v najnovejši številki revije Science.

V članku sta avtorja izračunala podatke za leto 2007 in ugotovila, da je človeštvo tedaj hranilo okrog 295 eksabajtov podatkov. V oceni sta upoštevala podatke na 60 različnih medijih, od trdih diskov v računalnikih prek DVD-jev do knjig in reklamnih letakov. Za ponazoritev povejmo, da bi vsi ti...

13 komentarjev

Google se proti odhodom bori s povišico

The Wall Street Journal - Google je že vrsto let v samem vrhu na seznamu najboljših zaposlovalcev v ZDA - tudi letos so odlični četrti - a zadnje čase poteka pretok ljudi tudi v smeri, ki je v Mountain Viewu niso vajeni. Da bi trend zaustavili, se je Google odločil vsem svojim zaposlenim po svetu povišati plače za 10 odstotkov.

S prvim januarjem bo 23 tisoč zaposlenih po vsem svetu imelo osnovno plačo za deset odstotkov višjo, poroča The Wall Street Journal. Povod za to širokogrudno potezo je bržkone Facebook, ki je začel uspešno snubiti Googlove zaposlene do te mere, da je v Facebooku deset odstotkov zaposlenih iz vrst Googla. Izvršni direktor Eric Schmidt je zaposlenim povišico naznanil po elektronski pošti. Dodal je, da so ugotovili, da je plača najpomembnejši del plačila, ki jo zaposleni cenijo bolj od bonusov, delniških opcij in drugih dodatkov.

Poleg tega so eksperimentalno začeli uporabljati matematični model, ki poskuša predvideti, kateri izmed zaposlenih bo zapustil podjetje. Program uporablja...

10 komentarjev

Založnikom iger na Kitajskem še težje

Slo-Tech - Založnikom iger je na Kitajskem težko, saj so njihova birokratska pravila za pridobitev ustreznih dovoljenj skrajno zapletena. In bodo postala še bolj zapletena, je v sredo najavila kitajska vlada. Njihovo ministrstvo za kulturo je v okrožnico zapisalo, da bo potrebno ponovno oceniti vsebino iger, ki jih je moč dobiti, da se v njih ne bi slučajno znašla obscena ali nasilna vsebina. Prav tako bo potrebno omejiti število virtualnih porok in medigralskih dvobojev v igrah. Kot pravijo, morajo igre krepiti socialistične vrednote, zaradi česar bodo operaterji morali najeti posebne strokovnjake za oceno, ki jih bo določilo ministrstvo.

Razlog, da bodo založniki najverjetneje le ubogljivo pokimali, pa je seveda kitajska velikost. Trg iger tam raste s 30 do 50 odstotki letno, letos pa naj bi se na njem obrnilo od 3,5 do 4 milijarde dolarjev. Blizzard se je na lastni koži naučil, da z oblastmi ne gre zobati češenj, saj so jim Kitajci preprosto ukinili World of Warcraft.

7 komentarjev

Velika primerjava notesnikov

PC World - Na PCWorld.com so naredili veliko primerjavo najnovejši prenosnih računalnikov. Vsi tiktakajo pri procesorskih hitrostih višjih od 1GHz, za lažjo primerjavo pa so jih razdelili na dve skupini: "power" in "value", jih stehtali, preizkusili trajanje baterije, prijaznost do uporabnika, velikost ekrana...

Saj je bolje da ne naštevam, ker vem, da so imeli ogrooomno dela. Razpredelnico z vsemi podatki in ocenami si oglejte tule, začetek celotnega 19 strani dolgega članka pa je tu.

1 komentar