»

Vdor v Adobe prizadel tri milijone uporabnikov, odtujena tudi izvorna koda izdelkov

Slo-Tech - Adobe je sporočil, da so bili žrtve hekerskega napada, v katerem so napadalci odtujili osebne podatke treh milijonov uporabnikov in pridobili dele izvorne kode za številne Adobove izdelke.

Napadalci so dobili dostop do uporabniških imen in šifriranih gesel uporabnikov. Poleg tega so izmaknili še šifrirane številke plačilnih kartic z datumi veljavnosti in ostale informacije, ki se shranijo pri izvedbi plačila. Prizadetih je 2,9 milijona uporabnikov. Adobe sicer zatrjuje, da je bila vsebina šifrirana in da so možnosti za zlorabo minimalne.

Kljub temu bodo ponastavili gesla vseh prizadetih uporabnikov, ki bodo po elektronski pošti prejeli navodila za izbiro novega gesla. Priporočajo tudi menjavo gesel na drugih straneh, kjer so uporabljali isto geslo (škodljiva praksa reciklaže gesel). Komur so...

21 komentarjev

Microsoft potrdil vdor v MAPP

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je potrdil, da so neznani napadalci kompromitirali kanale, po katerih potujejo informacije v programu MAPP, zaradi česar se je na internetu v divjini že znašla zlobna koda, ki zlorablja svežo šele ta teden zakrpano ranljivost.

Program MAPP (Microsoft Active Protections Program) so uvedli leta 2008 in je kljub nekaterih varnostnim pomislekom ob zagonu do danes ostal eden izmed Microsoftovih najboljših programov. V njegovem sklopu Microsoft zaupanja vrednim proizvajalcem o varnostnih luknjah v svojem programju poroča že nekaj dni pred izdajo uradnega popravka, s čimer se izboljša zaščita, zmanjša možnost lažnih pozitivnih zadetkov protivirusnih programov in zapre okno ranljivosti. Varnostni pomisleki ob začetku delovanja programa so se tikali zlasti uhajanja informacij, saj bi bile informacije iz programa...

3 komentarji

Microsoft zakrpal 23 ranljivosti

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
ComputerWorld - Microsoft je včeraj kot vsak drugi torek v mesecu izdal popravke za svoje programe. V oktobrski izdajo so z osmimi paketi popravkov zakrpali 23 ranljivosti v Windows (verzije od XP naprej), Internet Explorerju (verzije od 6 naprej), .NET Frameworku, Forefrontu, Host Integration Serverju in Silverlightu. Od tega jih ima devet oznako kritično, trinajst oznako pomembno in eden oznako srednje.

Prvi paket popravkov (MS11-078) z oznako kritično odpravlja luknjo v .NET in Silverlightu, drugi pa v Windows in Internet Explorerju (MS11-081). Obe pod določenimi pogoji dovoljujeta oddaljeno izvajanje...

8 komentarjev

Microsoft zakrpal štiri luknje

vir: Heise
Heise - Drugi torek v mesecu je mimo in Microsoft je izdal svojo bero popravkov in obližev za svoje programe za ta mesec. Veliko novega nam niso pripravili, saj so izdali le tri popravke, ki zakrpajo štiri luknje. V MS11-015 so popravili dvoje ranljivosti v Widows Media Playerju in Media Centru in je edini popravek, ki nosi oznako kritično. Z obiskom zlobne spletne strani je namreč moč ukaniti predvajalnik, da izvede poljubno kodo pri procesiranju datotek DVR-MS (Microsoft Digital Video Recording). Druga popravka zakrpata ranljivost v Remote Desktop Clientu ter Microsoft Groove Couldu. Oba nosita oznako pomembno....

1 komentar

Adobe zakrpal 42 hroščev in ranljivosti

ComputerWorld - Adobe je v sklopu četrtletne izdaje popravkov za svoje programe zakrpal 42 lukenj. Od tega so jih popravili 29 v Adobe Readerju in 13 v Flashu. To je tudi prvikrat, da so izdali popravek za novi Reader X, ki vsebuje peskovnik, ki aplikacijo izolira od sistema, da bi preprečil napad zlobne kode po celotnem sistemu (podoben sistem imata tudi Chrome in Office 2010). Popravkov sta bila deležna tudi ColdFusion in Shockwave. Popravke za verzije programov za Linux bodo izdali 28. februarja.

Večina hroščev v Readerju nosi oznako kritično, kar pomeni, da so v principu lahko zlorabljeni za...

10 komentarjev

Microsoft zakrpal 22 hroščev

Priporočeni vrstni red posodabljanja

Microsoft - Včeraj je bil drugi torek v mesecu, kar pomeni, da je Microsft izdal vrsto popravkov za svoje programe. Z 12 posodobitvami so zakrpali 22 lukenj in hroščev v Windows, Internet Explorerju in IIS. Najpomembnejši luknji, ki ju tokratni popravki odpravljajo, sta MS11-003 v IE (znan hrošč v CSS v IE) in MS11-006 za Windows Shell Graphics Processor, saj sta označeni kot kritični, koda za zlorabo pa že kroži po internetu. Kot kritična je označena še ena posodobitev, ostale pa so pomembne. Poleg tega je Microsoft pripravil še eno posodobitev, ki je sam ne imenuje popravek. Gre za spremembo Samodejnega predvajanja zgoščenk (Autorun) v Windows XP in Visti, ki je doslej omogočilo širjenje Confickerja. Popravki so že na Windows Update.

5 komentarjev

Ranljivost v Operi

Heise - Francoski VUPEN je odkril ranljivost v norveškem brskalniku Opera, ki omogoča prilagojenim spletnim stranem okužiti računalnike s sistemom Windows. Prizadeti sta zadnja verzija 11.00 kakor tudi prejšnje različice od 10.63 navzdol na Windows 7 in XP SP3.

Problem tiči v datoteki opera.dll, ki ima v delu za procesiranje datotek HTML z velikim številom podrejenih elementov (child elements) hrošča. Prvikrat je nanj opozoril Jordi Chancel v začetku januarja, a je uspel le zrušiti brskalnik. VUPEN pa je uspel hrošč zlorabiti tako, da vrine in izvede zlobno kodo na računalniku. Zato se ranljivost klasificira kot kritična. Popravka še ni.

24 komentarjev

"Prijateljski" črvi, ki širijo update

Slashdot - V Microsoft-ovih laboratorijih nastaja novo orožje za boj proti zlobni kodi, tako imenovani prijateljski črvi, ki naj bi se širili preko omrežja, na enak način kot njihovi zlobni dvojniki. Cilj tega razvoja je izdelati dobronamerno kodo v stilu črva, ki bi širila najnovejše popravke, s tem pa bi lahko preprečili marsikatero zlorabo, saj bi popravek do ogroženega sistema prišel pred svojim zlobnim dvojčkom.





Izvorna novica



Ampak črv je na koncu še vedno črv.

25 komentarjev

Odkrita varnostna luknja v vstavku Java

The Register - Kot pove že naslov novice, je bila v vstavku za Sunovo Javo za spletne brskalnike odkrita varnostna luknja, ki omogoči izklop varnostnih nastavitev in tako dovoli "pobeg" zlobni kodi iz Javinega peskovnika. Tako prirejena zla koda lahko poškoduje sistemske datoteke, bere poljubne datoteke, jih izvaja, razpošilja ali pa naloži še več škodljvih programov na napaden računalnik in jih izvede.

In ker je izvajalno okolje Java na voljo za različne platforme, ta varnostna luknja ogroža tako sisteme Windows kot tudi Linux, prav tako pa ne izbira spletnih brskalnikov - ogroženi so vsi brskalniki, ki uporabljajo Javanski vstavek, od IE do Firefoxa in Opere. Varnostna luknja je bila odkrita v različicah Jave Runtime 1.4.2_05 ali starejših. Še povezava na izvirno novico, za radovednejše pa še poročilo osebe, ki je varnostno luknjo odkrila. Seveda toplo priporočamo nadgradnjo vstavka, da se boste kar najelegantneje izognili morebitnim težavam.

17 komentarjev

Kdaj bo dovolj?

Slashdot - Pravilno sestavljeni MP3ji in WMAji lahko povzročijo, da se na v WinXP ali v Winampu izvrši poljubna Zlobna Koda™ V WinAmpu gre to preko ID3 tagov sestavljenih tako, da naredijo buffer overflow. Ko MP3 odprete, se požene karkoli pač sestavljalec zlobnega MP3ja hoče.

Ampak exploit za WinXP je še hujši. MP3ja (ali WMAja) vam sploh ni treba poslušati. Že če pogledate v mapo/imenik v katerem je zlobni MP3, se vam zažene virus. Stvar naj bi delovala tudi, če samo surfate po spletnih straneh, saj Explorer samodejno naloži MP3 info in vas o tem nič ne vpraša... K sreči so popravki že na voljo. Klik!

8 komentarjev