»

Nov svetovni rekord v frekvenci procesorja z AMD Bulldozerjem!

Overclockers Australia - Sami Mãkinen je s svojo ekipo postavil nov rekord v navijanju procesorjev, saj so uspeli AMD-jev Bulldozer naviti do 8,429 GHz. Dosedanji rekord, ki je bil dosežen z Intelovim Celeronom, je znašal 8,308 GHz, medtem ko AMD pred tem sploh še ni šel prek osmih gigahercev (doslej je bilo vseh prvih deset najvišjih frekvenc doseženih z Intelovimi procesorji). AMD Phenom II 955 Black Edition se je ustavil pri 7,378 GHz.

Uporabili so enega izmed inženirskih

43 komentarjev

GTX 580 s podvojenimi frekvencami jedra podira rekorde

Testni sistem

vir: Hexus
Hexus - Shamino je nedvomno eden izmed bolj znanih navijalcev v današnjih dneh, vseeno pa je njegov najnovejši dosežek naravnost osupljiv. Sicer nereferenčnemu ASUS-ovemu GeForce GTX 580 DirectCU (hladilnik zasede kar tri razširitvene reže) je takoj odstranil hladilnik, namestil navijalcem mnogo bolj prijazen hladilni sistem (vključuje tekoči dušik) ter kartici skoraj podvojil frekvenco jedra. S tovarniških 782 MHz oz. 1.564 MHz za senčilnike (10 oz. 20 MHz več od referenčne zasnove) je frekvenco dvignil na 1.519 MHz, kar pomeni, da so senčilniki delovali pri kar 3.040 MHz. Za to je bilo sicer dvigniti napetost jedra na 1,5 V, kar verjetno pomeni precej kratko življenjsko dobo velikega 40 nm...

18 komentarjev

GTX 590 prihaja

EVGA-jin dvojedrni Fermi s CES-a - lasten izdelek ali GTX 590?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na VR-Zone poročajo, da nVidia resnično pripravlja referenčnega dvojedrnega Fermija. Nekaj inženirskih primerkov nVidiinih partnerjev smo do sedaj že videli, a so v večini ti uporabljali dve manj zmogljivi jedri GF104. Pri nVidii bodo z novo kartico podirali mnoge rekorde, tako po zmogljivosti kot po porabi, saj bodo posegli kar po dveh jedrih GF110. Ti jedri bosta obenem tudi polno zmogljivi različici s 512 senčilniki, saj naj bi bila to najbolj učinkovita zasnova kartice. Poraba enega GTX 580 znaša skoraj 250 W, kar bodo za parjenje dveh na eni tiskanini morali omejiti, mnogo lažje pa je to storiti z manjšo frekvenco ter posledično napetostjo, kot z izklapljanjem delov jedra.
...

11 komentarjev

GTX 560 Ti v sliki

Tiskanina, hladilnik in dekorativno ohišje hladilnika.

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Nekaj dni pred načrtovanim izidom tretjega nVidiine kartice s prenovljenim jedrom Fermi smo končno dobili prve pobegle slike te kartice. Gre seveda za GeForce GTX 560 Ti, ki je na slikah popolnoma slečena, kar nam da lep pogled na tiskanino samo ter na hladilnik, ki bo zadolžen s hlajenjem jedra GF114. Za razliko od GTX 580 in GTX 570 tokrat hladilnik ne bo pretočnega tipa, saj bo običajen ventilator zrak pihal navzdol, nato pa na obe strani kartice, kjer bodo dodatna hladilna rebra s toplotnimi cevkami. Slednje so tri, ena med jedrom in slikovnimi priključki, dve pa med jedrom in koncem kartice, na katerem se nahaja napajalni sistem.

Kartica bo očitno opremljena z dvema 6-pinskima PCIe priključkoma, kar...

17 komentarjev

GTX 570 prihaja

vir: VR - Zone
VR - Zone - Nekoliko manj zmogljiva ter obenem cenejša različica trenutno najzmogljivejše enojedrne grafične kartice na svetu, GTX 580, bo pod imenom GeForce GTX 570 na police trgovin očitno prišla že čez en teden, 7. decembra. Poleg datuma izida so pri Sweclockers našli še specifikacije kartice, ki smo jih že omenjali in so bili kot kaže napovedani pravilno. GeForce GTX 570 z grafičnim jedrom GF110 bo namreč pravzaprav križanec med GTX 480 in GTX 470, poleg izboljšav v samem...

22 komentarjev

Novo najhitrejše grafično jedro

nVidia GeForce GTX 580

vir: AnandTech
AnandTech - Skrivnosti je konec z nVidiinim dvigom tančice nad GeForce GTX 580, že po njihovih besedah najhitrejšega grafičnega čipa s podporo DirectX 11 na svetu. Podatki so znani, v čipu bo 3D objekte in teksture preračunavalo 512 stream procesorjev, kolikor bi jih sprva moral imeti že GF100. Samo jedro bo teklo s 772 MHz oz. s 1544 MHz, če govorimo o senčilnikih, medtem ko je gigabajt in pol GDDR5 pomnilnika, povezanega prek 384 bitov širokega vodila (enako kot na GTX 480) z nazivno frekvenco 1 GHz, sposoben na sekundo prenesti do 192,4 GB podatkov. Pravilni so bili tudi podatki o porabi, ki znaša do 244 W, torej se na kartici nahajata po en 6 in en 8-pinski PCIe napajalni priključek.

Kljub relativno visoki porabi je kartica tiha, vsaj glede na ostale komponente, katerih...

44 komentarjev

EVGA s 4-way SLI

Velikost XL-ATX

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri EVGA so predstavili popolnoma novo matično ploščo, ki ima, po vzoru Asus P6T7 WS SuperComputer, 7 PCIe x16 rež. A najpomembnejša novost plošče se skriva že v imenu, saj EVGA X58 Classified 4-way SLI podpira SLI s štirimi karticami hkrati. Nezanemarljivi niso tudi ostali podatki, kot je 10 fazni digitalno napajalno vezje procesorja, 6 rež s podporo za DDR3 pomnilnik s frekvenco 1600 MHz in več, 9 SATA II in en eSATA priključek, dva mrežna priključka, itd. Ker so inženirji uporabili velik hladilni sistem ter 7 razširitvenih rež, je plošča naravnost ogromna. Poslužiti so se morali XL-ATX formata, ki meri 345 x 263 mm. Širina sovpada s širino E-ATX plošč, medtem ko je od E-ATX in ATX plošč novinka višja za približno 4 cm. Posebno ohišje bo moralo tako podpirati vsaj 9 razširitvenih rež.

S posebno ploščo na trg seveda pridejo tudi

41 komentarjev