»

Izvorna koda Far Cry pricurljala na splet

Slo-Tech - Nekdo je na internet pripel skorajda celotno izvorno kodo originalne igre Far Cry, ki je izšla davnega leta 2004 in rodila izjemno uspešno franšizo. Na internetni strani archive.org se je znašla koda, ki nosi oznako verzije 1.34. Po prvih preizkusih kodi ni popolna, a ne manjka veliko.

Kdo je kodo konec junija naložil na splet, ni jasno. Far Cry je izšel leta 2004 na pogonu CryEngine in je imela za svoj čas izjemno grafiko. Čeprav igra ni več komercialno pomembna, založniki vseeno niso vedno navdušeni nad deljenje izvorne kode. Precej drugačnega mnenja so navdušenci nad starejšim igrami, skupnosti za njihovo ohranjanje, modificiranje in vsi, ki jih zanima koncept pisanja iger.

Koda ob prevajanju javi 332 napak, kar kaže na njeno nepopolnost. Komentatorji ugotavljajo, da gre verjetno za verzijo, ki je bila namenjena vgradnji zaščite DRM. Dokler je ne odstranijo, je na voljo tudi na Githubu.

8 komentarjev

Ukraden del izvorne kode za Symantecova programa, nevarnosti ni

SecurityWeek - Hekerji, ki so po lastnih navedbah združujejo v skupini Dharmaraja, so na Pastebinu objavili (vnos je medtem že izbrisan, a je na Googlu še dostopna arhivirana verzija), da so uspeli pridobiti dele izvorne kode za različne programe za računalniško varnost. Trdijo, da gre za programe več podjetij, ki so podpisale pogodbe z indijsko vlado in vojsko o dobavi programske opreme. Ni namreč neobičajno, da tovrstni uporabniki v zameno za podpis pogodb zahtevajo razkritje izvorne kode, s čimer preverijo, da je izdelek resnično neškodljive in brez stranskih vrat ali očitnih varnostnih pomanjkljivost.

Hekerji so zapisali, da gre v glavnem za programsko opremo družine Norton podjetja Symantec. Ta...

18 komentarjev

Izvorna koda protivirusnika Kaspersky pricurljala na internet

Heise - Na internetu se je znašla celotna izvorna koda zaprtokodnega protivirusnega programa Kaspersky Internet Security, ki jo je ukraden nezadovoljni zaposleni. Kot je moči prebrati iz opisa, gre za verzijo iz decembra 2007 (najverjetneje se je koda znašla v verziji 8.0), ki je bila ukradena leta 2008. Kako to, da je na internet našla pot šele sedaj, ni znano.

Koda je napisana v C++ in Delphiju in opisuje protivirusni program, zaščito proti ribarjenju, pred programi, ki s povezavo na klic kličejo komercialne številke (anti-dialer), modul za starševski nadzor in še nekaj drugih. Zaposleni, ki naj bi bil kodo odtujil, je že v zaporu zaradi kraje intelektualne lastnine, kjer bo preživel tri leta, potem ga pa čakajo še tri...

7 komentarjev

Strojni protivirusnik

bit-tech.net - Dandanes je protivirusni program, ki naše mlinčke ščiti pred raznimi okužbami, skorajda obvezen spremljevalec uporabe računalnika, a bi se to lahko kmalu spremenilo. Kaspersky Lab, družbi, poznani po istoimenskem protivirusnem programu, so namreč podelili patent za strojno izvedbo protivirusnika.

V prvotni obliki bi bila to popolnoma ločena naprava, ki bi se priključila med matično ploščo in trdi disk, a so po besedah avtorja patenta, Olega Zajceva, želje družbe, da bi bil protivirusnik vgrajen kar neposredno v trde diske oz. v vodilo SATA. Naprava bi škodljivim programom z branjem...

26 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev

Cisco potrdil krajo kode

Reuters - Pred približnom enim tednom so se začele širiti govorice, da so neznani ruski hekerji vdrli v računalniško omrežje Cisca, ki je eden od največjih proizvajalcev omrežne opreme. Ukradli naj bi del izvorne kode, ki teče v njihovih usmerjevalnikih, ki poganjajo dobršen del interneta in tudi zasebnih omrežij podjetij. Strah se je naselil v srcu ljudi zato, ker so se hitro pojavile napovedi, da bo zunanji pregled kode zelo verjetno odkril kakšno varnostno luknjo kar bi lahko nepridipravi uporabili sebi v korist.

Sedaj so te govorice tudi uradno potrdili pri Ciscu. Pri tem so še poudarili, da zaradi kraje izvorne kode uporabniki njihovih produktov niso izpostavljeni še večjim varnostnim tveganjem. Svetu so zaupali tudi, da kode v svet ni izpustil tako nihče od njihovih uslužbencev kot tudi nihče od njihovih partnerjev. Zaenkrat tudi ni videti, da bi bila kraja kode posledica kakšne varnostne luknje v njihovi strojni opremi. Kako je izvorna koda prišla v svet zaenkrat še ni znano.

Seveda...

17 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev