»

Google je postal mobilni operater

Official Google Blog - Kot so napovedali minuli mesec, je Google postal tudi mobilni operater. Za zdaj omejena na ZDA, a storitev Fi omogoča uporabo mobilnega telefona v Sprintovem in T-Mobilovem omrežju. Google je torej MVNO (mobile virtual network operator), ki gostuje v že postavljenih omrežjih. Storitev je za zdaj dostopna le s povabilom, kot je za Googlove novosti že običaj, potrebujete pa še Nexusa 6. Pokrit je dobršen del kontinentalnih ZDA (glej sliko).

Čeprav gre za gostovanje na T-Mobilu in Sprintu, Google navaja številne prednosti nove storitve. Med njimi je avtomatična izbira boljšega signala, prav tako bo Google avtomatično izbral 4G LTE ali Wi-Fi, odvisno od jakosti signalov. Pri povezavi na Wi-Fi bodo podatki šifrirani, tako da prisluškovanje ne bo mogoče. Preklapljanje...

58 komentarjev

Si.Mobil draži pakete, uvaja obvezne dodatne storitve

Si.Mobil je svojim naročnikom ta mesec povedal 'nekaj lepega'. No, konec meseca bo v ljubljanskem Tivoliju zdaj že tradicionalni 'predšolski' in brezplačni žur z Umekom.

Slo-Tech - Naročniki mobilnega ponudnika Si.Mobil so danes s številke 4040 dobili obvestilo, da jim bo oktobra vsako leto zaračunan enkratni dodatni znesek 9.78€, začenši letos. SMS za nadaljnje informacije napotuje na spletno stran z obvestili; operater je potrdil, da bo v teh slabih 10€ vključeno "vodenje uporabnikove številke", kar vključuje "upravljanje s kartico SIM, njeno morebitno zamenjavo v primeru okvare, izklop oz. ponovni vklop v primeru kraje, zamenjavo telefonske številke, prenos naročniškega razmerja in še izdelavo razčlenjenega računa, v kolikor bo uporabnik za to prosil.". Nekaj teh storitev naj bi bil že zdaj plačljivih, je pa zanimivo, da se dokaj podroben račun že pošilja na e-mail, zamenjava SIM-ke pa je v določenih primerih tudi brezplačna.

Ista stran tudi obvešča, da bodo s 5.9. podražili naročnino za...

438 komentarjev

Meje med zvrstmi komunikacije se zabrisujejo

Google - Google počasi briše meje med različnimi vrstami komunikacije. Najodločneje so to napovedali z uvedbo Google Voice (sicer omejeno na ZDA), kjer dobi uporabnik svojo številko, na katero priključi vse metode za komunikacijo. Stacionarni telefon, mobilni telefon, službeno tajnico, SMS ter poljubne kombinacije. Edini problem je bilo dejstvo, da je dobil novo številko, torej je moral svojim stikom sporočiti še eno številko več. Nič več.

Google vsem uporabnikom Google Voicea odslej omogoča, da obdržijo staro telefonsko številko in storitev prevežejo nanjo. Storitev stane enkratnih 20 dolarjev in v bistvu omogoča zamenjavo telefonskega operaterja z Googlom. Google namreč v imenu naročnika odpove obstoječe naročniško razmerje, da lahko prevzame...

11 komentarjev

Vox.io - telefonija iz brskalnika

Slo-Tech - Med poplavo tujih storitev tokrat predstavjamo produkt, ki je plod domačih razvijalcev. Vox.io je ena od prvih storitev, ki na uporabniku prijazen način omogoča, da iz brskalnika kličete na telefon ali njihov spletni vmesnik. Kar naredi servis zanimiv je, da poleg klasičnih trikov internetne telefonije omogočajo, da pripravite spletno povezavo za enkratni klic. Oseba, ki ji boste dali povezavo vas bo lahko poklicala kar iz brskalnika, v primeru pa da ne boste za računalnikom bodo preusmeril klic na vaš mobilni telefon.



Servis že sedaj veliko obeta, včeraj pa so na spletnih uricah razkrili, da bodo v bližnji prihodnosti ponudili tudi v aplikacije za mobilne naprave in povezavo s SIP vmesniki.

Prijavite se lahko s posebnim povabilom za bralce Slo-Techa.

Z...

39 komentarjev

Gmail odslej s podporo za telefonske klice (v ZDA)

Slo-Tech - Google je svoji storitvi za elektronsko pošto Gmail dodal možnost telefoniranja na stacionarne in mobilne telefone, so objavili na svojem blogu. Z združitvijo funkcij Gmail in Google Voice sta omogočena tako klicanje z računalnika kakor tudi sprejemanje dohodnih klicev na računalniku. Obstoječi uporabniki Google Voicea lahko svoje račune povežejo z Gmailom, ni pa to nujno, dokler gre za brezplačne klice.

Klicanje številk v ZDA in Kanadi je brezplačno, v druge države pa ne. Klicanje na stacionarne številke v Sloveniji stane 4 cente na minuto, mobilne pa 21 centov. Google je obljubil, da bodo klici v ZDA in Kanado ostali brezplačni vsaj do konca leta, nato pa bodo preračunali, ali z mednarodnimi klici zaslužijo dovolj, da takšen model...

61 komentarjev

Google Voice na voljo vsem (Američanom)

Google - Google je leta 2008 prevzel podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Google je storitev predelal in iz nje napravil Google Voice, ki deluje že dobro leto. Vse doslej je bila njegova uporaba omejena na obstoječe stranke Grand Centrala, te dni pa ga je odprl vsem, tako da za pridružitev ni več potrebno vabilo obstoječega uporabnika. Uporaba je sicer geografsko omejena na Združene države in Kanado.

Google je želel v eni storitvi združiti vse telefonske številke, tako da uporabnika ne bo potrebno klicati na mobilni telefon, službeni telefon, domači...

14 komentarjev

Google Voice tudi za iPhone

Razlika v številki kontakta in številki, ki se jo dejansko kliče

vir: engadget
engadget - Google Voice, ki je zaenkrat na voljo le v ZDA (podobno kot Googlova brezplačna navigacija), omogoča brezplačne telefonske pogovore s pametnih mobilnih telefonov ali z računalnika. Saga z aplikacijo za Applov iPhone je dobro poznana, saj je bila aplikacija sprva odobrena, a nato zavrnjena (Apple ne dovoli aplikacij, ki podvajajo funkcionalnost že nameščene aplikacije, v tem primeru telefoniranja). Pri Googlu so se težav s potrjevalnim procesom ognili na edinstven in zelo zvit način - aplikacijo so prestavili v svoj oblak. Poteza pri Googlu pravzaprav ni bila izvedena prvič, saj so se na podoben način Applovim zahtevam ognili že s storitvijo Lattitude, ki omogoča sprotno posodabljanje...

5 komentarjev

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev