»

Spremembe kazenskega zakonika na obzorju

Slo-Tech - Od zadnje spremembe slovenskega kazenskega zakonika sta naokoli dve leti. Tako je skrajni čas, da se ga predela in tako uskladi s trenutnimi razmerami, saj bi drugače lahko prišlo do nezaslišanih posledic.

Ministrstvo za pravosodje tako ugotavlja,
da je predlagana sprememba potrebna zaradi neustreznega obsega kazenskopravnega varstva avtorske pravice po veljavnem besedilu 148. člena KZ-1. Avtorska dela se večinoma ne »prodajajo«, temveč se izkoriščajo s sámo njihovo uporabo: ko se reproducirajo, dajejo v najem, javno izvajajo, javno prikazujejo, radiodifuzno oddajajo, kabelsko retransmitirajo, dajejo na voljo javnosti, predelujejo itd. Prodaja pride v poštev praktično le pri materialni avtorski pravici distribuiranja. Če si na primer podjetje naloži 100 nelicenciranih računalniških programov na sto računalnikov, je kršilo pravico reproduciranja in bi po prejšnjem Kazenskem zakoniku (KZ/1994) storilo kaznivo dejanje. Ker pa to ni storilo z namenom prodaje (programov ni prodajalo...

176 komentarjev

Apple: Razvijalci aplikacij za iOS ne kršijo Lodsysovega patenta

CNet - V začetku maja je podjetje Lodsys poslalo grozilna pisma razvijalcem aplikacij za Applovo platformo iOS, ki so uporabljala tehnologijo nakupovanja dodatkov v aplikaciji (in-app purchasing, recimo nakup dodatnih predmetov v igrah), češ da kršijo patent št. 7.222.078. Patent pokriva "metode in sisteme za zbiranje informacij od enot dobrin po omrežju" in je bil podeljen leta 2004. Zagrozili so s tožbami, če razvijalci ne bodo licencirali uporabe tega patenta pri Lodsysu in plačali ustrezne licenčnine.

Apple se je odzval in Lodsysu poslal mnenje svoje pravne službe, da so zahteve brezpredmetne. Apple je bil namreč licenciral uporabo tega patenta, pridobljena licenca pa pokriva tudi tretje razvijalce aplikacij za...

0 komentarjev

Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju

Slo-Tech - Danes, v petek v Grand Hotelu Union evropska poslanka Tanja Fajon in Zavod IPF prirejata dogodek z naslovom "Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju".


Sam dogodek bo organiziran v 3 okrogle mize:

Na prvi z naslovom "Pirati v Sloveniji", ki bo ob 9.35, bodo o stanju avtorske pravice v Sloveniji razglabljali Dr. Maja Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino, Dr. Jurij Žurej z Urada za intelektualno lastnino, Andrej Čremožnik iz Piratske stranke Slovenije in glasbeni založnik Boštjan Menart (sicer tudi podpredsednik Sveta Zavoda IPF).

Na drugi okrogli mizi ob 10.45, naslovljeni "Digitalno - globalno - lokalno / Kdo smo?" bodo sodelovali Jože Zrimšek iz T-2, glasbenik Boštjan Dermol (sicer tudi predsednik Sveta Zavoda IPF) in (še neznan) predstavnik SAZASa, govora pa bo o razmerjih med ponudniki, potrošniki in ustvarjalci avtorskih vsebin in o interesih vseh vpletenih.

Na tretji okrogli mizi ob 14h z naslovom "Evropska perspektiva avtorske pravice...

4 komentarji

Apple želi sodno prepoved odklepanja operacijskega sistema iOS

Neowin - Ameriška kongresna knjižnica, ki določa obseg veljave DMCA in izjeme, je lani odločila, da odklepanje operacijskega sistema iOS na Applovih telefonih za namen poganjanja nepodpisanih aplikacij (jailbreaking) ni nelegalno. Apple nad tem ni navdušen in želi spremembo te odločitve. Kot so povedali ameriškemu Uradu za avtorske pravice, ki je del Kongresne knjižnice, postopek odklepa uporablja nedovoljene modifikacije povzroča kršitve avtorskih pravic. Dodajajo, da razširjenost te prakse povzroča piratiziranje aplikacij. Apple sedaj upa, da mu bo zvezno sodišče pomagalo z zavrnitvijo lanske odločitve.

59 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

iOS 4.2 že razbit

iOS 4.2.1 na iPad prinese vse bonbončke - zdaj brez omejitev

vir: engadget
engadget - Manj kot dan je trajalo, da smo dobili prvi jailbreak za Applovo najnovejšo različico operacijskega sistema iOS, 4.2.1. Za to so poskrbeli pri skupini Dev-Team, kjer so le nekoliko popravili svoje orodje redsn0w (zdaj v različici 0.9.6b4). redsn0w za delovanje sicer izkorišča Limera1n, delo Georga Hotza, prvega, ki je naredil večje korake k razbitju zaščite PS3 ter znanega hekerja Applovih napravic z iOS. Limera1n izkorišča luknjo v zagonskem nalagalniku (bootloader), ki jo bo Apple lahko zakrpal le z izdajo novih modelov iPadov, iPhoneov in iPod Touchov, na katerih bo nova različica nalagalnika. Postopek še ni združljiv z ultrasn0w, postopkom za odklepanje mobilnega telefona na vse mobilne operaterje, obenem pa je v...

7 komentarjev

Apple izdal iOS 4.2

PC Magazine - Apple je izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 4.2 za mobilne naprave iPad, iPhone in iPod Touch. Bistveni novosti v tej inačici sta AirPlay in AirPrint. Prvi omogoča, da se mobilne naprave z iOS in Apple TV samodejno zaznajo, če so v istem brezžičnem omrežju, tako da lahko na Apple TV brezžično prenašate videoposnetke, glasbo in fotografije. Tako lahko isto vsebino (razen videoposnetkov, koder mobilna naprava prevzame funkcijo daljinskega upravljalnika) hkrati spremljate na obeh napravah. Cesta je sicer enosmerna, tako da vsebin, kupljenih na Apple TV, ni moč prenesti na druge naprave.

Druga novost, AirPrint, omogoča brezžično tiskanje z iPada. Manjši popravki, ki jih je Apple vdelal v nov paket, so še boljša podpora...

0 komentarjev

Apple izdal iOS 4.1

ComputerWorld - Apple je izdal novo podverzijo svojega sistema iOS 4.1, ki se more namestiti na iPhone 4, 3GS in 3G (na slednjem ni podpore za Game Center) ter na iPod touch druge generacije ali novejšega. V njej so popravili dva ducata varnostnih ranljivosti (večino v brskalniškem pogonu WebKitu) in prvo luknjo v programu za videoklice FaceTime. Popravili so tudi slabo povezljivost prek BlueTootha, težave s signalom in težave senzorja za bližino, ki ob prislonitvi telefona na obraz izključi občutljivost zaslona na dotik.

Pomembna novost je Game Center. Gre za spletno večigralsko omrežje za igranje iger, ki omogoča uporabnikom da k igri povabijo svoje prijatelje, začnejo novo večigralsko igro, sledijo svojim dosežkom in jih primerjajo z drugimi.

Za...

12 komentarjev

Apple priznal - programskega popravka za anteno ne bo

Črn odbijač na belem iPhone 4

CNet - Čeprav so pri Applu obljubljali, da bo popravljena različica operacijskega sistema, iOS 4.0.1, popravila težave s sprejemom iPhone 4, temu očitno vendarle ne bo tako, kakor so sumili mnogi strokovnjaki iz področja. Popravek bo namreč spremenil število prikazanih črtic signala v odvisnosti od njegove moči, kar po besedah predstavnika Apple Care pomeni le, da bo v primeru slabega signala iPhone 4 to tudi pokazal, namesto prikaza polnega signala, kot se je lahko zgodilo do sedaj.

Rešitev za t.i. death-grip, ko uporabniki ozemljijo med seboj ločeni anteni in ki povzroči izgubo signala, s tem...

68 komentarjev