»

Na Otoku predstavniki 28 držav sprejeli deklaracijo o varnosti v umetni inteligenci

Slo-Tech - V Bletchley Parku v Veliki Britaniji se je končal prvi mednarodni vrh o varnosti umetne inteligence (AI Safety Summit), na katerem je sodelovalo 28 držav. Države so vrh sklenile s sprejetjem deklaracije o razvoju tehnologije v prid človeštva na zaupanja vreden in odgovoren način. Deklaracijo so podpisale tudi ZDA, EU, Kitajska, Velika Britanija, Brazilija, Indija in Saudova Arabija. Dvodnevni dogodek je gostil britanski premier Rishi Sunak.

Bletchleyska deklaracija prepoznava možnost, da bi napredna umetna inteligenca povzročila resno, lahko celo katastrofalno škodo. Tveganja najlaže obvladujemo z mednarodnim sodelovanjem, zato pa je potrebna tudi regulacija. Medtem ko se države niso strinjale, v kolikšnem obsegu je regulacija potrebna, se strinjajo, da brez nje ne bo šlo. Evropska unija je na tem področju vodilna, saj bo v EU regulirana prek krovnega zakona. Tudi ZDA se pomikajo v to smer, potem ko je ta teden predsednik podpisal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence.

...

16 komentarjev

Kraljica obiskala Bletchley Park, razpisala natečaj iz dešifriranja

Telegraph News - Britanska kraljica je v petek obiskala Bletchley Park, kjer so v drugi svetovni vojni delali britanski kriptoanalitiki, med njimi naprimer Alan Turing, danes pa tam stoji Nacionalni muzej računalništva. Med svojim prvim obiskom tega kraja je kraljica pohvalila delo zaposlenih danes in med drugo svetovno vojno ter se jim v imenu Združenega kraljestva zahvalila. Hkrati pa je razpisala tudi tekmovanje v razbijanju šifer za otroke, kar bo nas bolj zanimalo.

Britanci so že zdavnaj ugotovili, da je treba mlade motivirati in pritegniti v pomembne discipline in to je eden izmed načinov. V posebej pripravljeni zgibanki je šest nalog in eno vprašanje, ki so šifrirani. Izziv je namenjen vsem, še posebej pa rešitve...

21 komentarjev

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Predstavljen SpaceShipTwo

New Scientist - V sredo sta predsednik družbe Virgin Galactic Richard Branson in predsednik družbe Scaled Composites Burt Rutan predstavila model njihovega novega plovila SpaceShipTwo. SpaceShipTwo je naslednik SpaceShipOne, ki je bilo prvo zasebno plovilo, ki je poletelo v vesolje. S tem zgodovinskim poletom so leta 2004 osvojili Ansari X-prize in odprli pot zasebnim poletom v vesolje.

Polete s SpaceShipTwo bodo tržili pri družbi Virgin Galactic. Na polet se je prijavilo že 200 ljudi. Cena enega poleta naj bi stala 200000 dolarjev, ko bodo zgradili več plovil, v načrtu jih je 40-50, pa naj bi cena padla. Polet naj bi trajal 2,5 ure, od tega 5 minut breztežnostnega stanja. Plovilo naj bi se bilo sposobno povzpeti do...

20 komentarjev

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

CSIRAC

The inquirer - CSIRAC je ime računalnika, ki je bil zgrajen leta 1949 ter bil s tem prvi računalnik na svetu, ki je bil zmožen predvajati glasbo. Bil je četrti zgrajeni računalnik na svetu, tiktakal pa je pri 300 kHz. In zakaj vam to pravzaprav razlagam? Ker ta isti računalnik še vedno teče, sedaj varno spravljen v melburnškem muzeju! Da, petdeset let star računalnik še vedno uspešno deluje in nič ne kaže, da bi ga kaj kmalu pobralo. Klik!

V nasprotju z današnjimi ... -- alien-w

2 komentarja