»

V rastlinjaku na Antarktiki prvikrat pobrali pridelek

Slo-Tech - V eksperimentalnem rastlinjaku na Antarktiki so brez prsti, dnevne svetlobe ali pesticidov uspešno vzgojili prve užitne rastline. Raziskovalci so obrali 3,6 kilograma solate, 18 kumar in 70 redkev. Do maja naj bi vsak teden nabrali 4-5 kilogramov sadja in zelenjave. Čeprav to ni prvi primer gojenja rastlin v eksotičnih pogojih, saj so tudi na Mednarodni vesoljski postaji že uspeli pridelati zelenjavo, je to prvi tovrstni projekt na Antarktiki, zlasti pa prvi v tolikšnem obsegu.

Rastlinjak je postavljen na nemški postaji Neumayer Station III na robu celine, vodi pa ga nemški vesoljski center (DLR). Semena so posadili februarja, in sicer pridelujejo še paradižnik, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak in koriander. Trudijo se še s špinačo in jagodami....

49 komentarjev

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Slo-Tech - Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše...

91 komentarjev

Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Slo-Tech - Preteklo leto je bilo najtoplejše leto v zgodovini organiziranih meritev temperature površja Zemlje, torej od leta 1880 dalje. Že letos pa utegnemo ta rekord podreti, saj je bil julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev, leto 2015 pa bo toplejše od lanskega, če se bo trenutni trend nadaljeval.

Povprečna temperatura na Zemlji je bila julija 16,61 °C, kar je 0,08 stopinje več kot doslej rekordnega julija 1998, so sporočili iz ameriške oceanografske in podnebne agencija (NOAA). Slaba desetinka stopinje se sliši malo, a je za celomesečno povprečje na celem planetu statistično pomemben porast. Tudi NASA in japonska meteorološka agencija sta potrdili, da je bil zadnji julij najtoplejši mesec v zadnjih sto letih.

Prav tako smo na...

34 komentarjev

Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritev

Slo-Tech - Medtem ko smo lani poročali o enem najtoplejših let v moderni zgodovini, najnovejši podatki kažejo, da je bilo leto 2014 najtoplejše leto na Zemlji, odkar organizirano in sistematično merimo temperaturo na planetu. To potrjujejo podatki ameriške oceanografske in podnebne agencije (NOAA), vesoljske agencije NASA in japonske meteorološke agencije. Podatke britanske meteorološke agencije še čakamo.

Podatki omenjenih agencij segajo do leta 1880, najtoplejša pa so prav zadnja leta. Zadnjih deset najtoplejših let v zgodovini se je zvrstilo po letu 1998. Dosedanji rekord je bil dosežen prav v letu 1998, leto 2014 pa je bilo še malce toplejše (za 0,05 °C). Japonska meteorološka agencija je izračunala, da je bilo leto 2014 za 0,63 °C toplejše...

41 komentarjev

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih

Vir: NASA.

Slo-Tech - Pretopla zima v Evropi je prikladen povod za gostilniške debate o segrevanju ozračja, a za resno razpravo potrebujemo objektivne podatke s celotnega površja. NASA in ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) sta objavili podatke o povprečni temperaturi na Zemlji v letu 2013, ki ga uvrščajo med najtoplejša leta v merjeni zgodovini.

NASA je izmerila, da je bilo leto 2013 sedmo najtoplejše leto od začetka merjenja leta 1880. Povprečna temperatura ozračja pri tleh je bila lani 14,6 °C, kar je za 0,6 °C višje od dolgoletnega povprečja (1951-1980). Od leta 1880 je povprečna temperatura zrasla za 0,8 °C, dodajajo. Spremembe so seveda precej regionalno pogojene. Na primer v ZDA je bilo minulo leto šele 42. najtoplejše leto in v...

106 komentarjev

Danes bo padel satelit UARS

NASA - Danes v večernih urah ali ponoči po srednjeevropskem času bodo na Zemljo prileteli ostanki odsluženega satelita UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je v Zemljini atmosferi med leti 1991 in 2005 raziskoval ozonsko plast na Zemlji. Po letu 2005 je bil satelit odpisan in neaktiven, sedaj pa ga bodo treščili na Zemljo, da ne bo blodil po orbiti in predstavljal nevarnosti za ostale predmete.

Točen kraj padca še ni znan in do samega trka tudi ne bo, bo pa NASA sproti objavljala vedno boljše približke, kam bodo treščili ostanki šest ton težkega UARS-a, ki ne bodo zgoreli že na poti v atmosferi. Za zdaj je jasno le, da ne bodo padli nad Severno Ameriko. Za Evropo podatkov še ni. Razlogov za preplah ni, saj dnevno na Zemljo prileti...

31 komentarjev

Lani spletnega kriminala manj

TG Daily - FBI je objavil poročilo o internetnem kriminalu za leto 2010, ki je sestavljeno na podlagi prijav FBI in IC3, ki je lani praznoval 10. obletnico delovanja. V letu 2010 sta organizaciji prejeli 300.000 pritožb, kar je za 10 odstotkov manj kot leto pred tem.

Najpogostejše spletne prevare v lanskem letu v ZDA so bile nedostava naročenega in plačanega blaga, neupravičeno izdajanje za FBI in kraja identitete. Ostale domislice prevarantov so obsegale še izsiljevanje plačila neobstoječih dolgov, nepremičninske prevare prek spleta, prevare 419, napadi DOS na banke in celo lažni pozivi za donacije za žrtve naravnih katastrof.

Večina žrtev so moški, stari med 40 in 59 let. Storilci so prav tako najpogosteje moški, ki v ZDA prebivajo v Kaliforniji, New Yorku, Texasu,...

0 komentarjev

Leto 2010 najtoplejše leto v zadnjih sto letih

vir: NASA
NASA - Goddardov inštitut za vesoljske študije, ki deluje v okviru ameriške vesoljske agencije NASA, je objavil rezultate spremljanja temperature planeta v preteklem letu. NASA namreč zbira podatke več kot tisoč meteoroloških postaj po svetu, raziskovalnih postaj na Antarktiki, satelitov in morskih boj. Od leta 1880, ko redno beležijo vremenske parametre, si leto 2010 z letom 2005 deli prvo mesto po povprečni temperaturi. Razlika med njima je znašala manj kot 0,01 °C, kar je statistično zanemarljivo. Zanimivo je, da je bilo leto 2010 kljub...

134 komentarjev

Vizualizacija proračuna 2010

Planirani "prihodki" za leto 2010

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja po grafu celotne proračunske porabe, ki smo ga bili deležni po objavi info grafike porabe denarja za naložbe v IT v letu 2010, je tokrat Jure pripravil grafe na podlagi sprejetega in objavljenega proračuna za leto 2010.



Zaradi boljše predstave razmerij med posameznimi postavkami so v grafih skupaj združene vse tri bilance (A - bilanca prihodkov in odhodkov, B - bilanca finančnih naložb in C - račun financiranja), kar sicer ni skladno z uradnimi podatki, vendar odlično predstavi, od kje se denar pojavi in kam gre. V bližnji prihodnosti lahko pričakujete še info grafiko porabe denarja po proračunskih porabnikih.

Veselo komentiranje.

116 komentarjev

Tudi letos sekundo daljša najdaljša noč

Slashdot - Po treh letih bomo spet našemu merjenju časa dodali prestopno sekundo, da bo naš čas čim bližje sončnemu, so izračunali v IERS. Problem je zelo enostaven. Zemljin dan po stari definiciji sekunde traja 86.400 sekund in kljub temu da od leta 1967 eno sekundo določa 9.192.631.770 period EM-sevanja, ki ustreza prehodu med dvema hiperfinima nivojema osnovnega stanja atoma cezija 133, je lepo, da je sonce v zenitu res točno ob dvanajstih (če smo seveda na 15. poldnevniku za srednjeevropski čas). Ker se Zemlja počasi ustavlja, je potrebno univerzalnemu času UTC bolj ali manj periodično dodajati prestopne sekunde, kar se lahko zgodi 30. junija ali 31. decembra. S tem poskrbimo, da je UTC manj kot 0,9 sekunde oddaljen od pravega sončnega časa UT1. Mednarodni atomski čas TAI upočasnjevanja ne upošteva, zato se vsakokrat za sekundo oddalji od UTC. Prihodnje leto bo razlika znašala že 34 sekund.

Od leta 1972, ko dodajamo prestopne sekunde, smo tako skupaj dodali 23 sekund. Zadnjikrat smo to...

17 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

Ponoči bo deževal amonijak

Trajektorija leta

vir: MSNBC
MSNBC - Pred dobrim letom dni so ameriški astronavti z Mednarodne vesoljske postaje brcnili 91 kg težko kamero in 636 kg težek rezervoar z rezervno hladilno tekočino. NASA sicer pravi, da smetenje ni v njihovi navadi, vendar naj takrat ne bi šlo drugače. Dela sta bila dotrajana in že davno odpisana, spričo naglega približevanja leta 2010, ko bodo ukinili misije shuttle, pa na načrtovanih poletih ni več prostora za odvoz odpadkov.

Kot napovedano, bodo odpadki zadeli Zemljo po dobrem letu dni, natančneje jutri. Kamera je bila dovolj majhna, da je že zdavnaj zgorela, sedaj pa pričakujejo do petnajst kosov rezervoarja, ki naj ne bi presegli mase 18 kg in hitrosti 160 kilometrov na uro. Na posebni strani lahko spremljate natančne podatke o položaju in uri vstopa, ki trenutno kaže ponedeljek ob...

32 komentarjev

Prehod Venere 2004

Potek prehoda

vir: Venus Transit 2004
Venus Transit 2004 -

V torek, 8. junija 2004, nam bo Zemljina sestrica Venera uprizorila fantastično predstavo -- prehod Venere čez Sončevo ploskvico, ki se ponovi le dvakrat v stoletju, zato je vsekakor ne gre zamuditi.

Pojav je podoben Sončevemu mrku, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani na isti premici, tako da Luna navidezno prekrije Sončevo ploskev. Pri prehodu Venere bo med Zemljo in Soncem namesto Lune Venera. Ker je Venera z Zemlje videti veliko manjša od Sonca (njen premer je 58 ločnih sekund, medtem ko je Sončev 31,5 ločnih minut), Venera Sonca ne bo zakrila; videli bomo lahko le majhno črno packo, ki se počasi premika čez Sončevo...

27 komentarjev