»

Prihaja Llano z odklenjenim množilnikom

Slo-Tech - Za razliko od prvega vala procesorjev iz družine FX, ki jih pričakujemo še pred koncem poletja in bodo prav vsi imeli odklenjen množilnik, do sedaj pokazani procesorji s kodnim imenom Llano niso uživali te navijalcem prijazne lastnosti. Prav vsi imajo namreč zaklenjen množilnik, a je še vedno procesorska jedra navijati z dviganjem osnovne, Bclk frekvence, ki pri tovarniških nastavitvah znaša 100 MHz. S tem so na Japonskem procesor A8-3850, gre za štirijedrnik z močnejšo izvedenko grafičnega čipa, navili na 4,9 GHz ter ga nekoliko odvili na 4,76 GHz, da...

3 komentarji

Labodji spev procesorjev Phenom - Phenom II X4 980

Najhitrejši AMD-jev štirijedrnik - kje za vraga je Bulldozer?

vir: AnandTech
AnandTech - AMD je Phenome druge generacije, 45 nm osvežitev svoje arhitekture K10, predstavil daljnega 8. januarja 2009. Takrat je bil najzmogljivejši čip Phenom II X4 940, ki je tekel pri vsega 3,0 GHz. Pravkar so predstavili Phenom II X4 980, najhitrejšega štirijedrnika, ki ima za skorajda četrtino višjo frekvenco od prvega najzmogljivejšega modela - teče namreč pri 3,7 GHz. Po zmogljivosti so na vrhu AMD-jeve lestvice sicer šestjedrniki, ki se v obliki Phenom II X6 1100T ustavijo pri 3,3 GHz, a razen njihove predstavitve AMD ni osveževal ponudbe, kot to dokaj redno počne z nekoliko manj dovršenimi štirijedrniki.

Phenom II X4 980 je še vedno osnovan na popolnoma odklenjenem jedru Deneb, torej še...

24 komentarjev

X-Bit Labs razkriva podatke prihajajočih čipov Llano

Štirijedrni čip

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs je zadnje dni pravi naslov za novice, povezane s prihajajočimi procesorji AMD-ja. Po obilici podatkov, povezanih s procesorji Zambezi, so tokrat razkrili še podatke enajsterice prihajajočih APU-jev Llano. Od slednjih prva peterica izhaja v juliju, druga peterica pa pred koncem leta, poleg najpočasnejšega čipa, ki bo pravzaprav najhitrejši član skupine E. Slednjo sicer sestavljajo procesorji z jedrom Bobcat, razen E2-3250, ki bo dvojedrnik Llano z grafičnim čipom s 160 senčilniki, 1 MB drugonivojskega predpomnilnika in porabo pod 65 W (TDP je znatno višji od 18 W oz. 9 W, kakršne imajo drugi čipi iz serije E). Preostali čipi Llano bodo del serije A, ki bo razdeljena na A4, A6 in A8 (številke sicer ne pomenijo števila procesorskih jeder). Delovne...

10 komentarjev

Dodatne informacije o Bulldozerjih

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs so se dokopali do dodatnih informacij, povezanih z AMD-jevimi procesorji Bulldozer oz. Zambezi, kakršno je kodno ime namiznih različic. Povedali smo že, da ob splavitvi lahko pričakujemo štiri modele, po enega štiri in šestjedrnega ter dva osemjedrna, za katere zdaj vemo tudi imena. Štirijedrnik bo AMD FX-4110, šestjedrnik FX-6110, osemjedrnika pa FX-8110 in FX-8310P. Vsako jedro naj bi imelo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (4 MB za FX-4110, 6 MB za FX-6110 in 8 MB za osemjedrnika torej), medtem ko naj bi bilo deljenega tretjenivojskega predpomnilnika do 8 MB. Podprt bo DDR3 pomnilnik z do 1866 MHz, poraba pa naj bi bila vsega 95 W pri...

34 komentarjev

AMD niža cene Phenomom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tik po objavi težav z Intelovimi veznimi čipovji je AMD končno spustil cene nekaterim svojim procesorjem. Padec cen hitrejših štirijedrnikov (serija 900) se je pričakoval že s splavitvijo najhitrejšega Phenom II X4 975 BE, a so ostali modeli šele sedaj dobili $10 nižjo cene glede na prejšnjo. Phenom II X4 975 je tako zdaj najdražji s ceno $195. A pocenili so se še trije šestjedrniki, najhitrejša in najugodnejši. Phenom II X6 1100T BE po novem stane $239, medtem ko bo za nekoliko počasnejšega Phenom II X6 1090T BE treba odšteti $209. Najcenejši šestjedrnik od zdaj naprej stane pičlih 175 ameriških zelencev, gre pa seveda za Phenom II X6 1055T.

Cenitve so izredno dobrodošle za vse, ki namizni osebni računalnik kupujejo ta trenutek. Uradno Intelovih...

50 komentarjev

AMD ponovno osvežuje linijo Phenomov

Od splavitve Phenomov II je AMD-ju uspelo iz štirijedrnika iztisniti dodatnih 25 % frekvence

vir: Hexus
Hexus - Na CES-u je AMD ponovno pokazal nekaj novih procesorjev Phenom II, tokrat trojico, enega šestjedrnega in dva štirijedrna. Najnovejši procesorji sledijo le en mesec po prejšnjem valu, a se le eden izmed tokratnih novincev zavihti na sam vrh znotraj svoje družine. Gre za štirijedrni Phenom II X4 975, kateremu so množilnik dvignili za polovičko na 18, rezultat pa je delovna frekvenca 3,6 GHz v primerjavi s 3,5 GHz pri Phenomu II X4 970, predstavljenim v jeseni. Predpomnilnika je skupaj še vedno 8 MB (2 MB drugonivojskega, pol MB na jedro, 6 MB deljenega tretjenivojskega), procesor ima še vedno odklenjen množilnik, česar bodo veseli navijalci, medtem ko se najvišja poraba še vedno giba pod 125 W....

76 komentarjev

Novi Phenomi II

AMD - Danes popoldne naj bi AMD uradno predstavil nove Phenome II AM3, a so ga nekateri prodajalci prehiteli in že objavili cene novih procesorjev na internetu. Tako so se na nizozemskem trgu pojavili Phenom II X3 710 2,6 GHz za 124 evrov, Phenom II X3 720 Black Edition 2,8 GHz za 143 evrov in Phenom II X4 810 2,6 GHz za 174 evrov, poroča The Inquirer. Vsi ti procesorji podpirajo seveda pomnilnik DDR3. Štirijedrnik temelji na jedru Deneb, medtem ko sta trijedrnika osnovana na jedru Heka.

Neodvisno od novih procesorjev sta se pocenila Phenom II X4 940 Black Edition, ki bo po novem stal 202 evra, in Phenom II X4 920, ki velja 176 evrov. Spomnimo, da ju je AMD nekoliko pocenil že 20. januarja, a očitno efekt ni dosegel pričakovanj, zato je ceni še malo prirezal.

10 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

AMD novičke

več strani - AMD naj bi pripravljal X2 različico grafične kartice Radeon HD 3850, ki bi podobno kot Radeon HD 3870 X2 vseboval dva GPU-ja na eni tiskanini. Nova grafična kartica bi imela podobne zmogljivosto kot dva HD 3850 v CrossFire, luč sveta pa naj bi zagledala junija. V drugem četrtletju letošnjega leta naj bi izšle tudi prve grafične kartice z jedrom RV770, ki naj bi po nekaterih informacijah vseboval kar 800 <i>Shader</i> enot, kar je na 150% več kot pri jedru RV670.

Za sedmi april naj bi pri AMD-ju načrtovali pocenitev nekaterih procesorjev. Razlog za padec cen so verjetno trije novi Phenomi, ki bodo prav tedaj prispeli na prodajne police, in sicer Phenom 9550, 9650 in 9750 s frekvencami med 2,2 in 2,4 GHz.

8 komentarjev

Kaj nam lahko še ponudi AMD?

Hartware.net - Včeraj so luč sveta zagledali prvi AMD-jevi štirijedrniki za namizne računalnike, ki v tem tretnutku ne izpolnjujejo pričakovanj in zaostajajo za Intelovimi procesorji. AMD se je znašel v nezavidljivi situaciji, saj že veliko časa ni zmožen konkurirati Intelu na področju zmogljivosti procesorjev, prav tako se nVidiine grafične kartice v večini primerov izkažejo za zmogljivejše od AMD-jevih Radeonov. Edino orožje ki AMD-ju ostane v vojni s konkurenti je cena izdelkov. Toda življenje se niti po ne tako uspešni predstavitvi novih procesorjev teče dalje, zato velja spoznati s čim nas lahko AMD preseneti (pozitivno ali negativno) v prihodnje.

V začetku prihodnjega leta se bosta danes predstavljenima procesorjema Phenom s frekvenco 2,2 oziroma 2,3 pridružili različici s frekvenco 2,4 oziroma 2,6 GHz. Poleg novih Phenomov bo v prvem četrtletju prihodnjega leta luč sveta zagledala tudi grafična kartica Radeon HD 3870 X2 z dvema RD670 jedroma na eni tiskanini. Frekvenca jeder bo enaka...

21 komentarjev