»

"Pametne" igrače v neumnih oblakih

Baza Cloud Pets v oblaku.

Slo-Tech - Da oblaki in zasebnost brez šifriranja in resne varnosti ne gredo ravno najbolje skupaj, vemo že dolgo časa. Kljub temu pa se najdejo junaki, ki se jim zdi, da temu ni tako. Eni takih so proizvajalci linije igrač s pomenljivim imenom Cloud Pets. Gre za igrače, s pomočjo lahko starši katerih ob pomoči pametnega mobilnika otrokom pošiljajo zvočna sporočila, otroci pa jim pozdrave vračajo.

Ker gre za "pametno" igračo (IoT tokrat pomeni Internet of Toys), je zraven potrebno vtakniti še kakšen modni pridevnik. Eden takih je seveda...

18 komentarjev

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Izšel je Drupal 7

Slo-Tech -

Luč sveta je ogledala že sedma različica priljubljenega sistema za urejanje vsebin (CMS) Drupal 7 in je na voljo za prenos. Predhodnik Drupal 6 je bil vsekakor zaslužen za uveljavitev platforme, saj po meritvah Drupal uporablja kar 1% vseh svetovnih spletnih mest.

Drupal 7 prinaša kar nekaj novosti, najbolj pomembne so izboljšave uporabniške izkušnje, vgrajeno upravljanje slik, okolje za testiranje kode, izboljšave v učinkovitosti in skalabilnosti, vnosna polja za vse entitete (vsebina, uporabniki, kategorije, itd) ter abstrakcijska plast za podatkovne baze, ki omogoča uporabo številnih podatkovnih zbirk, kot so Maria DB,  Microsoft SQL Server, MongoDB, Oracle , MySQL, PostgreSQL ali SQLite.

K razvoju nove verzije Drupala je neposredno prispevalo 1000 ljudi in še 1000 jih sodeluje pri razvoju modulov in tem. Konec tedna bodo po celem svetu potekala praznovanja ob izidu nove verzije. Slovenski skupnosti se lahko pridružite v petek, 7. 1. ob 19:00 v prostorih Kiberpipe, kjer bo...

16 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Optični pickup za bas kitaro, Vinopiri, Drupal 7

optični pickup na protobordu avtor fotografije milowinningham

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V četrtek, 6.1. ob 19h, začenjamo z novim ciklom predavanj za vse navdušene uporabnike spajkalnikov in osciloskopov. Na prvem predavanju bosta Miha Leskovec in Urban Medič z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko predstavila svoj projekt optični pickup za bas kitaro, s katerim sta lansko leto osvojila nagrado European Analog Design Contest, ki jo podeljuje Texas Instruments.



V četrtek, 6.1. ob 20h, ste vabljeni na ogled zasoljenega prleškega horror filma Vinopiri: Ledena trgatev., s katerim se na sceno vrača neproglašeni kralj slovenskega trash horrorja, Vitomir Kaučič. Ledena trgatev ni nadaljevanje Blutvajnšpricer sage, je reanimacija, reboot Vinopirjev, ki iz prvega filma prenese...

10 komentarjev

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Kiberpipa se odpira

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po poletnem zatišju se Kiberpipa ponovno odpira z rednimi tedenskim predavanji in srečanji. Ta teden si bomo pogledali osnove Ubuntu Linuxa, srečali z Drupal skupnostjo in poslušali o novem spletnem portalu BigDeal.si.

Linux popoldne, v torek 14.9 ob 18h, je namenjen začetnikom v svetu Linuxa. Pričakujemo uporabnike računalnikov z osnovnim predznanjem kateregakoli od Windows namiznih sistemov (Windows XP, Vista, 7), ki pa bi se radi spoznali tudi z Linuxom (in se do zdaj še niso). Predstavili bomo Ubuntu in Kubuntu distribucijo (kateri sta si zelo sorodni) in vam pokazali kako se ju uporablja za najpogostejše naloge domačega uporabnika.
Teme: Instalacija Ubuntu Linuxa, Upravljanje s paketi v Ubuntu Linuxu, Linux namizje Gnome, Linux namizje KDE, 15 minut o...

13 komentarjev

Bela hiša gre na odprto kodo

CNet - V Beli hiši so se odločili, da bodo vsebino na svojih spletnih straneh odslej urejali in objavljali (CMS) z odprtokodnim paketom Drupal, potem ko so doslej uporabljali zaprtokodno rešitev. V svoji uradni izjavi za Associated Press so pridobitve strašno okorno pojasnili, zato so jih tehnološko bolj vešči hitro popravili. S prehodom na nov program si je vzdrževalno pogodbo zagotovilo podjetje Acquia, ki je v lasti pisca Drupala Dries Buytaert. Kljub temu je to lepa gesta in znak, da je odprta koda resna konkurenca in včasih boljša rešitev od komercialnih verzij. Pa še z javno podobo predsednika se prehod odlično sklada, ko obljublja hiter in brezplačen prenos sistema. Povsem zastonjske take rešitve vsekakor niso, saj tudi konfiguriranje in vzdrževanje sistema stane, so pa lahko cenejše od alternativ.

13 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

Pipin odprti termin: Drupal

Slo-Tech - V torek 10.1 ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Sergej Rinc predaval o Drupalu.

Drupal je v slovenskem spletu neznan a sicer odličen odprtokodni sistem upravljanja vsebin (CMS), ki uporablja PHP in bazo podatkov MySQL ali PostgreSQL. Sprehodili se bomo po drupalovih zmogljivostih, pregledali zanimive module Drupala (vključeni ter sindikacija, slike, taksonomija, Google Sitemap idr) in komentirali pozicioniranje v iskalnikih. S praktičnim prikazom bomo prikazali delo s portalom, narejenim z Drupalom, ter kako je poljubna vsebina lahko dostopna prek virov RSS, vsem uporabnikom pa po želji omogočimo še lasten blog.

9 komentarjev