»

Na novih vrhnjih domenah je veliko škodljivih strani

Slo-Tech - Odkar je ICANN v kontroverzni odločitvi dovolil registracijo poljubnih vrhnjih domen, se je njihovo število eksponentno povečalo. Dolga leta je internet shajal z državnimi domenami in nekaj generičnimi domenami (.com, .org, .edu, .gov, .mil ...), danes pa najdemo vse od .church do .science. Glavni problem je, da na prvi gostujejo večinoma dobronamerne strani, na slednji pa mrgoli nesnage. Širitev nabora vrhnjih domen problem še poglablja.

CSO se je lotil sistematične analize, koliko odstotkov strani na posamezni vrhnji domeni je zlonamernih, in rezultate predstavil v poročilu. Stran so šteli kot zlonamerno, če jo je bilo mogoče uvrstiti v eno izmed naslednjih kategorij: spam, scam, sumljive, malware, botnet, phishing in nezaželena programska oprema.

...

13 komentarjev

Skupina Anonymous objavila dokaze o goljufijah Bank of America

The New York Times - Bank of America se tresejo hlače vse od napovedi Wikileaksa, da bo naslednje veliko razkritje elektronska korespondenca iz banke, ki bo osvetlila številne nepravilnosti v banki. Zato so tudi najeli odvetniško pisarno Hunton & Williams, ki je vpregla svoje kontakte v preventivi. Ni pomagalo, saj je skupina Anonymous, ki jo poznamo po napadih na do Wikileaksa sovražne strani, objavila elektronsko pošto iz Bank of America, ki razkriva nezakonite in nepravilne zaplembe zastavljenih nepremičnin na vrhuncu finančne krize leta 2008 in odiranje komitentov z zavarovanjem.

Dokumente so objavili na spletni strani BankOfAmericaSuck, ki je bila takoj po razkritju nekaj časa zaradi silnega...

3 komentarji

Wikileaks saga: Anonymous vs. HBGary Federal

Aaronov načrt za pritisk na novinarja

Slo-Tech - Največja banka v ZDA, Bank of America, se trese pred Wikileaks. Ta je decembra napovedala, da bo v kratkem na plano izdala informacije o resnih nepravilnostih v eni izmed večjih ameriških bank. V trudu čim bolje obvladati morebitno krizno situacijo, ki bi lahko nastala, je Bank of America proaktivno najela odvetniško pisarno Hunton & Williams za pravno svetovanje. Pri Hunton & Williams so se za potencialne rešitve problemov obrnili na tri IT podjetja, ki so že sodelovala z državnimi organi ZDA: HBGary Federal, Palantir Technologies in Berico Technologies.

O HBGary Federal je že bilo govora na Slo-Techu, izvršni direktor tega podjetja, varnostni strokovnjak Aaron Barr je zatrdil, da se je s...

31 komentarjev

Bank of America kupila 439 domen v boju zoper klevete

Brian Moynihan

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Običajno je eden izmed argumentov nasprotnikov razširitve števila vrhnjih domen potreba podjetij, da registrirajo svoje domene tudi pod novimi vrhnjimi domenami, da jih ne bi kdo prehitel, in s tem povezani stroški. Včasih kakšno bolj znano podjetje kupi še nekaj zatipkanih domen, tako da na primer tudi gogle.com vodi na www.google.com, in tu se konča. Bank of America pa je v zadnjih dneh pokupila kar 439 domen domen z enim samim namenom - da jih ne bi kdo uporabljal.

Začenši z BrianMoynihanBlows.com in BrianTMoynihanSucks.net (Brian T. Moynihan je izvršni direktor Bank of America) so pokupili istovrstne domene z imeni vseh svojih direktorjev in menedžerjev. Pri tem so bili toliko temeljiti, da so upoštevali različne...

18 komentarjev

WikiLeaks: Bank of America odrekla gostoljubje, Assange izpuščen

BBC - Od srede, ko smo nazadnje pisali o Julianu Assangeu in njegovem WikiLeaksu, je rezultat med silami proti WikiLeaksu in Avstralcem poravnan na ena proti ena. V četrtek so Juliana Assangea proti plačilu 240.000 funtov varščine izpustili iz britanskega zapora. Pogoji njegove izpustitve so znani: poleg plačila varščine mora ostati v Veliki Britaniji, kar so zagotovili z začasnim odvzemom potnega lista, vsak dan med 10.00 in 14.00 in 22.00 in 2.00 uro mora biti na...

40 komentarjev

Prihajajo še nove nelatinične domene

ComputerWorld - Pred dobrim mesecem dni smo dobili prve nelatinične vrhnje domene, ki so si jih pridobile države z arabsko pisavo - Saudova Arabija, Združeni arabski emirati in Egipt. ICANN je sedaj potrdil še vrhnje domene v kitajski logografski pisavi, ki bodo omogočile registracijo domen v celoti v pismenkah. Doslej je namreč vsaj na koncu moral stati latinični .cn, čeprav je bila lahko domena v kitajščini. Nove vrhnje domene bodo uvedli China Internet Network Information Center, Hong Kong Internet Registration Corporation in Taiwan Network Information Center.

Prve domene v kitajskih znakih pričakujemo v naslednjih treh mesecih. ICANN-ov izvršni direktor je dejal, da bo z novostjo pridobil eden izmed petih ljudi na planetu. Pomeni pa novost gotovo veliko dela za razvijalce spletnih aplikacij in upravljavce raznih filtrov, saj bo treba nadgraditi bele in črne liste domen. Domene se bodo kljub predstavitvi v različnih pisavah sicer še vedno shranjevale v latiničnih znakih z uporabo punycode. Če...

3 komentarji

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Kmalu tudi na slo.tech

Financial Times - Neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki med drugim bdi nad razvojem internetnih naslovov, je napovedala eno največjih sprememb v zgodovini vrhnjih domen. Tako naj bi aprila ali maja prihodnje leto začela sprejemati prva naročila vrhnjih domen s poljubnim imenom, kot so .micka, .nest ali .hrcek. Cena? Astronomska: okoli 100.000 dolarjev za eno vrhnjo domeno.

Z visoko ceno in zapletenim postopkom za prijavo želi ICANN omejiti poplavo novih vrhnjih domen, poleg tega pa bo imena moralo vsakič odobriti neodvisno telo, ki bo upoštevalo obstoječe blagovne znamke in pravice avtorjev intelektualne lastnine. Kljub temu so nekateri poznavalci prepričani, da bodo imela podjetja zaradi novega pravilnika samo dodatne stroške za zaščito svoje identitete na spletu.

Obeta se zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup par novih domen za Slo-Tech.[:))]

37 komentarjev