»

Evropska komisija začela podrobni pregled Broadcomvega prevzema VMwara

Evropska komisija - Evropska komisija je po pričakovanjih začela preiskavo načrtovanega prevzema VMwara, ki ga je Broadcom napovedal maja letos. Po preliminarni preiskavi, ki se imenuje faza 1, so se odločili za podrobni pregled, torej fazo 2. Komisija bo preverila, ali bi prevzem lahko negativno vplival na konkurenco na trgu, zlasti na področju strojne opreme, ki deluje s programsko opremo VMware. Komisija ima 90 delovnih dni časa, torej do 11. maja prihodnje leto, da sprejme odločitev. Dovoljenje za prevzem so že dobili v Braziliji, Južni Afriki in Kanadi. A ključni sta odločitvi v EU in ZDA, ki pa še manjkata.

Prevzem je drugi največji na svetu, saj bo Broadcom odštel kar 69 milijard dolarjev, če upoštevamo še prevzeti dolg. Broadcom ponuja vrsto različnih strojnih komponent, v zadnjem času pa se širi tudi na trg programske opreme. Tam že deluje VMware, ki nudi programsko opremo za virtualizacijo, ki sodeluje tudi s strojno opremo, kakršno ponuja Broadcom (mrežne kartice, FC HBA, adapterji za...

0 komentarjev

WD dobil rumeno luč za prevzem Hitachija

Konsolidacija proizvajalcev trdih diskov

Slo-Tech - Western Digital je lani napovedal prevzem podjetja Hitachi, s čimer se zaključuje več let trajajoč proces konsolidacije proizvajalcev trdih diskov. Po tem prevzemu bodo na trgu ostali tri igralci, in sicer WD s približno polovičnim tržnim deležem, Seagate s 40 odstotki in Toshiba. Prevzem bi se bil moral končati že lani, a se je zataknilo pri regulatorjih trga oziroma varuhih...

10 komentarjev

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Forbes - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval...

21 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev

Intel dokončal prevzem McAfeeja

PC World - Intel je objavil, da so ta teden dokončali lani napovedani prevzem McAfeeja. Pred dokončanjem postopka so morali pridobiti še soglasje ameriških in evropskih varuhov konkurence, ki sta zahtevala nekaj zagotovil o spoštovanju poštene konkurence. Intel je za McAfee odštel 7,68 milijarde dolarjev v gotovini.

S to kupčijo si je Intel kupil vstopnico za prvo vrsto na trgu opreme za računalniško varnost. Intel namerava s prevzeto tehnologijo v svoje procesorje na strojni ravni vgraditi varnostne zmožnosti, kar bo še zlasti pomembno na trgu pametnih telefonov in prenosnih naprav, kjer si želi...

8 komentarjev

Evropska komisija odobrila Intelov prevzem McAfeeja pod določenimi pogoji

vir: CNet
Europa.eu - Intel je lani napovedal 7,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja McAfee, za kar morajo pridobiti tudi dovoljenje protimonopolnih inštitucij. Ameriška zvezna trgovinska komisija je konec prejšnjega leta sporočila, da se s kupčijo strinjajo, medtem ko je Evropska komisija izrazila pomisleke in napovedala temeljito preiskavo. Rezultat mletja evropskih mlinov je pogojno zelena luč, saj je Intel sodeloval s Komisijo, tako da so lahko odločili že po prvi, preliminarni fazi preiskave.

Evropska komisija je sporočila, da Intel lahko prevzame McAfee, če se hkrati zaveže spoštovati nekaj zahtev, ki bodo namenjene varovanju konkurence. Intel bo moral razvijalcem konkurenčnih programskih paketov za računalniško varnost zagotoviti dostop do...

7 komentarjev

FTC dal zeleno luč Intelovemu prevzemu McAfeeja

vir: CNet
CNet - Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je sporočila, da nimajo zadržkov pri napovedanem Intelovem prevzemu podjetja McAfee. Zanj naj bi Intel odštel 7,68 milijarde dolarjev, kar bo največji prevzem v Intelovi 42-letni zgodovini. S prevzemom si želi Intel kupiti bližnjico do trga programske opreme za varovanje računalnikov, saj naj bi podobne funkcionalnosti vgradil že v prihajajoče procesorje.

Prav to je eden izmed razlogov za obotavljanje Evropske komisije, ki mora prav tako odobriti prevzem in je po FTC-jevem soglasju še zadnja prepreka. Evropska komisija še preučuje prevzem in preudarja, ali bi začeli podrobno preiskavo. Skrbi jih, da bi imel McAfee v Intelovih procesorjih dostop do nedokumentiranih funkcij, ki jih ostali...

8 komentarjev

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

Intel kupuje McAfee

CNet - Intel se pripravlja na največji nakup v svoji zgodovini. Za 7,7 milijarde dolarjev kanijo prevzeti McAfee, ki ga poznamo predvsem po izdelkih za zaščito računalnika, tj. protivirusnih programih in požarnih zidovih. Intel je včeraj objavil, da so podpisali pogodbo o prevzemu, s katero se strinjata upravna odbora obeh podjetij. Za delnico bodo plačali 48 dolarjev, kar predstavlja 60-odstotno premijo na borzno ceno pred objavo prevzema.

McAfee bo postal del Intelove divizije Software and Services Group, so napovedali v Intelu, a analitikov to ni prepričalo. Peter Firstbrook iz Gartner in Stamford se čudi, saj med McAfee in Intelov ne vidi prav nobene sinergije. Špekulira celo, da bodo kratkoročno pridobili McAfeejevi tekmeci, predvsem...

20 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev