»

Apple odpoklical Seagatove trde diske v novih imacih

vir: CNet
CNet - Apple je objavil, da so se enoterabajtni diski iz Seagata, ki so jih od letošnjega maja vgrajevali v imace, neprimerni in bodo zamenjani. Pogoni lahko pod določenimi okoliščinami odpovedo, zato Apple poziva vse lastnike nedavno kupljenih 21,5- in 27-palčnih modelov iMac, ki imajo 1 TB-trde diske, da preverijo serijske številke. Apple bo sam stopil v stik s kupci, ki so računalnike dobili po uradnih kanalih in so pri registraciji pustili svoj elektronski naslov.

Vsakdo lahko tudi sam preveri, ali njegov disk potrebuje zamenjavo, tako da na Applovi spletni strani vnese serijsko številko svojega računalnika. Konfiguracije s trdimi diski drugih kapacitet niso problematične. Zamenjave bo Apple izvajal točno eno leto, do 23. julija 2012....

124 komentarjev

Prihaja druga generacija Marsa

Vezava para kartic v navezo QuadSLI bo zahtevala veliko, dobro prevetreno ohišje in zmogljiv napajalni podsistem

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pred leti je Asus pripravil posebno izdajo grafične kartice GeForce GTX 295, ki so jo poimenovali Mars. V tisoč kosih izdelana pošast je nadgradila koncept dvojedrne kartice GTX 295 s parjenjem dveh GeForce GTX 285 na sicer dveh tiskaninah (izdana je bila še pred revizijo tiskanine referenčne GTX 295), a v obliki ene kartice z eno režo PCIe x16. Referenčna zasnova GTX 295 v primerjavi z GTX 285 uporablja nekoliko okleščena jedra - samih senčilnikov je bilo na jedro enako, 240, prav tako je bilo enakih 80 enot TMU, a so z 32 na 24 zmanjšali število enot ROP. Nižje so bile tudi frekvence, 576 MHz za jedro, 1242 MHz za senčilnike in 1998 MHz za pomnilnik v primerjavi s 648, 1476 in 2484 MHz na GTX 285.

Mars iz prve generacije je te razlike...

12 komentarjev

Novi diski in SSD iz Seagate

Pulsar

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Seagate je zavihal rokave in pripravil novosti na vseh področjih nosilcev podatkov. Včeraj so predstavili tako nove trde diske kot tudi SSD-je. Obojim so povečali tako hitrost kot tudi kapaciteto.

Med trdimi diski novinca prihajata iz razreda Savvio. Najzmogljivejši je Savvio15K.3, ki je na voljo v različi s 146 in 300 GB. Uporablja povezavo SAS (6 Gbit/s), Seagate pa obljublja zanesljivost 99,56 odstotka (toliko diskov bo preživelo garancijsko dobo). Povprečen čas med napakami (MTBF) znaša dva milijona ura. Ker se...

20 komentarjev

Prvi 2,5-palčni terabajtni disk s 7200 rpm

The Register - Seagate je naznanil prvi terabajtni disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto in meri 2,5 palca ter je torej pravšnjih mer, da ga lahko vgradimo v prenosne računalnike (prvi sploh enoterabajtni disk za prenosnike je Western Digitalov Scorpio Blue). Seagtov novinec prihaja iz družine Constellation 2 in je na voljo v kapacitetah 250, 500 in 1000 GB.

Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, ima pa 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja zaporednih podatkov znaša 115 MB/s in 180 MB/s za naključne podatke. Kakor...

15 komentarjev

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

Nov dvoterabajtni disk iz Seagata

TG Daily - Seagate je predstavil nov dvoterabajtni trdi disk, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom s potrebo po veliki kapaciteti in visoki hitrosti. Barracuda XT zato plošče vrti s 7200 obrati na minuto, pomaga pa si še s 64 MB predpomnilnika in novim priključnim vmesnikom SATA 6 Gb/s. Seagate prav zaradi več predpomnilnika predvideva hitrejše odzivanje v aplikacijah, kot so igre ali orodja za montiranje videa. Cena: 300 dolarjev.

31 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Seagate Baracuda ATA V

Hardware Zone - Zanimanje za SATA očitno narašča in temu primerno je na trgu vedno več diskov s podporo temu novem standardu. Seagate Barracuda ATA V Plus je odlični predstavnik prvih SATA diskov, ki so primerni za masovno prodajo. Kljub temu, da so to eni izmed prvih, premorejo večje hitrosti kot ATA133 diski. Tako kot ostali diski tega tipa ima tudi ta 8 MB predpomnilnika in plošče, ki se vrtijo pri 7200 obratih v minuti. Kapaciteta, ki jo premore, pa je 120 GB, kar bi moralo zadoščati skoraj vsakomur.

4 komentarji