»

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Firefox 1.0.4 in Mozilla 1.7.8

Slashdot - Mozilla Foundation je izdal Firefox 1.0.4 in Mozillo 1.7.8, ki odpravljata tri znane varnostne luknje: MFSA 2005-42, MFSA 2005-43 in MFSA 2005-44.

Obenem se je na spletu zelo hitro začelo razširjati nekaj oglasnih filmčkov za Firefox, ki jih lahko najdete na funnyfox.org. A ker je stran podlegla Slashdotu, poskusite raje neoriginalni zrcalni strežnik.

POSODOBITEV: Na voljo je že tudi slovenska različica.

121 komentarjev

Nautilus 1.0.4

Linux Today - Kljub temu, da je Eazel zaprl svoja vrata (beri bankrotiral), se upravljalnik datotek Nautilus razvija dalje. Izšla je Različica Nautilus 1.0.4, ki je v bistvu bolj bugfix in speedup release, tako da ne prinaša nekih novosti. Očitno je GPL res zagotovilo, da program ne bo umrl takoj, ko bo umrlo podjetje, ki ga izdeluje.
Skratka, Nautilus je ful fancy oh in sploh upravljalnik datotek za GNOME in še mnogo več. Z njim si lahko pomagajo tudi najbolj neuki uporabniki, ker so stvari res _enostavne_, originalni razvijalci so namreč delali tudi uporabniški vmesnik za legendarnega Maca. Za napredne uporabnike pa ponuja veliko malih detajlov, ki res lahko olajšajo delo, tako da se ga splača poskusit.

1 komentar

OpenBSD 2.9

Open BSD - Izšel je OpenBSD 2.9. Vsebuje pa naslednje stvari: XFree86 4.0.3, gcc 2.95.3, Perl 5.6.0, Apache 1.3.19, mod_ssl 2.8.2, OpenSSL 0.9.6, ipf 3.4.16, groff 1.15, Sendmail 8.11.3, lynx 2.8.2 s SSL podporo, sudo 1.6.3p7, ncurses 5.2, KAME IPv6, KTH Kerberos 1.0.4 in OpenSSH 2.9.

7 komentarjev

Eazel je 15. maja prenehal delovati

Eazel - Kot sem na strani Eazel zasledil, je podjetje Eazel prenehalo delovati zaradi finančnih problemov. Pravijo, da pač ni bilo druge rešitve in se vsem svojim strankam iskreno opravičujejo, ob tem pa dodajajo, da se bo izdelava Web brskalnika Nautilus nadaljevala in ne bo ustavljena. Nautilus je grafično okolje narejeno za GNOME desktop na operacijskih sistemih Linux. Vsi, ki imate podatke na njihovih OnLine diskih, si oglejte njihovo spletno stran, kjer je seveda opisano, kako do teh podatkov sedaj priti. Škoda, pa vse skupaj je izgledalo zelo lepo.

0 komentarjev