»

Facebook kani izgubiti blagovno znamko "facebook"

Techdirt - Zuckerbergov Facebook je v preteklosti izredno agresivno nastopil proti vsem spletnim stranem s podobnim imenom, tj. začenši na "face" in s končnico "book". Trdili so, da je izraz "facebook" njihova blagovna znamka, se pravi pravica intelektualne lastnine, ki jim omogoča "razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja" (slovenski ZIL v 42. členu - predmet varstva znamke).

Spremembo domene so zahtevali tudi od britanskega shagbook.com (Shagbook adult dating UK, kaj pa drugega), vendar se je je lastnik slednjega podjetja odločno uprl in britansko sodišče celo poprosil, da Facebooku odvzame že dodeljeno blagovno znamko.

Shagbook svojo zadevo...

14 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Facebook zaščitil blagovno znamko Face

Digital Trends - Kot vse kaže, bo Facebook uspel zaščititi blagovno znamko Face. Facebook je zahtevek pri Ameriškem uradu za patente in blagovne oz. storitvene znamke vložil že leta 2005, sedaj pa so prejeli obvestilo o dovolitvi (angl. notice of allowance), kar pomeni, da je blagovna znamka Face praktično že njihova. Sedaj morajo v treh mesecih zgolj še plačati pristojbino in priložiti Izjavo o uporabi ter postopek bo končan.

Patentni urad ni povsem izgubil razsodnosti, saj vsepovprek Facebook besede Face le ni mogel zaščititi. Zaščitena je uporaba za "telekomunikacijske storitve, ki omogočajo spletne klepetalnice, elektronske oglasne deske za prenos sporočil med uporabniki računalnikov na področju...

30 komentarjev

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev

Gmail nič več ?

Slo-Tech - Kot poroča CNET news, Googlu v črnem scenariju grozi, da bo moral spremeniti ime svoje elektronske poštne storitve. Ker ameriški urad za patente obravnava prijave po časovni ureditvi, torej, kdor prej pride, prej melje, se zna zgoditi, da velikana med iskalniki kdo prehiti.

Kot veste, so Gmail spustil na prostost 1. aprila in takrat tudi registrirali blagovno znamko. Toda od 31.3 do 7.4 so se prijavila še tri podjetja, ki hočejo registrirati isto ime. Vsi pa so registrirali e-mail storitev, ki ima enako ime.

To so :
Cencourse, zahtevek poslan 31.3.
Precison Search, zahtevek poslan 2.4.
Gospel Music Association, zahtevek poslan 8.4

8 komentarjev

Mula lažje diha

Slo-Tech - Pred kratkim začeto ogorčenje ob zaščiti blagovne znamke eMule v Nemčiji se je vsaj začasno poleglo. Podjetje Firstway Medien GmbH, ki je zaščitilo blagovno znamko, je privolilo v vrnitev znamke razvijalcem priljubljenega odjemalca za omrežja P2P, eMule. Očitno so aktivni člani projekta z odvetnikom dovolj odločno nastopili proti nasprotniku in ga prestrašili z dolgotrajnim in dragim sodnim postopkom, ki bi jih lahko doletel. Obljubljajo, da bo vsak darovalec sredstev, ki so jih zbirali za primer resnejšega sodnega postopka, lahko odločil, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki ga je zaradi ugodnega razpleta precej ostalo. Klik!

Na novico nas je opozoril Tody.

4 komentarji

Čigava bo blagovna znamka eMule?

Slo-Tech - Večrat smo že poročali o težavah, ki jih imajo podjetja in organizacije z blagovnimi znamkami, nazadnje predvsem v povezavi z Mozillo (Firebird) in Microsoftom (Lindows.com, MikeRoweSoft.com). Skoraj nikoli pa ne mine mesec, da ne bi zagodrnjali tudi o pritiskih na razvijalce programja za izmenjavo datotek po internetu.

In zdaj sta se obe nevšečnosti združili in zadeli projek eMule. Ta je članom svojega foruma poslal obvestila, da je v Nemčiji nekdo zaščitil blagovno znamko eMule in zdaj poskuša prevzeti ali zaprti vse spletne strani s tem imenom ali podobnim. Prva je na vrsti domena eMule.de, a so se razvijalci enoglasno odločili, da bodo nemškemu delu projekta priskočili na pomoč in zahtevali umik blagovne znamke. Pri tem pa bodo potrebovali kar precej denarja, a so očitno pripravljeni tudi na to.

Na novico nas je opozoril PicNiK.

16 komentarjev

Fedora proti Fedora

Slo-Tech - O tem, da je RedHat opustil podporo za Linux za delovne postaje in ga preimenoval v Fedora Linux smo že pisali. Tudi naši uporabniki si ga že nekaj časa veselo nameščajo na svoje računalnike in preizkušajo njegove zmožnosti. Zdaj pa so se oglasili predstavniki Cornellške in Virginijske univerze, ki sta skupaj že davnega leta 1998 osnovali Fedora Project, odprtokodni digitalni sistem za upravljanje s podatki. Skrbi jih predvsem to, da je RedHat zaščitil blagovno znamko Fedora, ki so jo do zdaj uporabljali oni.

Seveda pa to ni prvi takšen primer. Tako je pred časom morala Mozilla.org preimenovati brskalnik Phoenix v današnji Mozilla Firebird, a še tedaj niso bili vsi zadovoljni, saj prav tako obstaja odprtokodna zbirka podatkov Firebird. Upajmo, da se bodo lahko razvijalci dogovorili glede imena in s čim manj motnjami nadaljevali z razvojem.

4 komentarji