»

Apple-1 prodan za 400.000 dolarjev

Slo-Tech - Prvi računalniki iz Applove garaže, Apple-1, še vedno dobro držijo ceno. Ta teden so v Kaliforniji na dražbi še delujoč primerek prodali za 400.000 dolarjev, kar sicer ni rekordna vrednost, je pa še vedno zavidljiv znesek.

Model iz leta 1976 je redkost, saj so jih proizvedli le okrog 200, danes pa je delujočih še približno 20. Ob izidu so se prodajali za 666,66 dolarjev, kar bi bilo danes dobre tri tisočake. Gre za model, ki ima elektroniko v lesenem ohišju, vgrajeno tipkovnico, Panasonicov monitor, dve kaseti s programsko opremo in priročnik za uporabo. Prodani primerek ima znano zgodovino, saj je imel doslej le dva lastnika. Prvi je bil profesor elektronike na Chaffey Collegeu, ki ga je potem prodal enemu svojih študentov za 650 dolarjev davnega leta 1977. Ta ga je obdržal vse do danes in poskrbel, da je ostal v delujočem stanju.



12 komentarjev

Apple-I to pot za 365.000 dolarjev

Business Insider - Ni vsak Apple-I avtomatično vreden skoraj milijon dolarjev in njihove cene ne gredo zgolj kvišku, kot bi lahko sklepali iz zadnjih dražb. V New Yorku so na dražbi pri dražbeni hiši Christie delujoč Apple-I prodali za vsega 365.000 dolarjev, kar je glede na pretekle cene prodajalca Boba Lutherja nekoliko razžalostilo.

V preteklosti so računalniki Apple-I dosegali resnično vrtoglavne cene. Oktobra se je cena enakega primerka na podobni dražbi povzpela na 900.000 dolarjev, sicer pa se je njihova cena v zadnjih letih gibala okrog 100.000-500.000 dolarjev. Gre za zbirateljski predmet, katerega cena zelo niha, zato ne moremo pavšalno zaključiti, da je v zadnjih treh mesecih cena padla za 60 odstotkov. Je pa Luther pričakoval, da bo za svoj primerek iztržil...

6 komentarjev

Rekordna cena za Apple-I

Time - Ena izmed najboljših investicij je bil nakup prvega Applovega računalnika, ki so ga pod imenom Apple-I za 666,66 dolarja (približno 2000 današnjih evrov) začeli prodajati leta 1976. Njegova vrednost bi se vam do danes nominalno več kot potisočerila!

Steve Jobs in Steve Wozniak sta takrat prodala vse vrednejše imetje, da sta si lahko privoščila razvoj in proizvodnjo. Sestavili in prodali so slabih 200 enot, izmed katerih naj bi bilo danes delujočih še okrog petnajst (skupno pa jih je evidentiranih 63). Zanimivo je, da je prodaja sprva šepala in da so komajda prodali 50 enot, ki jih je v paketu naročila trgovina Byte Shop. Kasneje so prodali še 150 enot. Apple je že leto pozneje začel prodajati Appla-II in vabil vse kupce prve verzije k nadgradnji.

V sredo...

5 komentarjev

Dražbe na Ebayju čedalje redkejše

BuisnessWeek Online - Ebay je zaslovel kot spletna stran za dražbe, a se njegova funkcija s časom spreminja. Pravih avkcij, na katerih se dražitelji potegujejo za izdelek v omejenem časovnem okviru, je čedalje manj, narašča pa delež izdelkov z znano in nespremenljivo ceno, kažejo podatki NBER. Razlogov je več.

Danes je manj kot 15 odstotkov vseh izdelkov, ki se prodajajo na Ebayju, na voljo v avkcijah. Še pred 10 leti je bil ta delež 90-odstoten. Od takrat je ves čas zlagoma upadal, še posebej izrazita sprememba pa se je zgodila leta 2008, ko je Ebay spremenil iskalni algoritem. Takrat na prvo mesto ni več uvrščal izdelkov z najkrajšim časom do izteka avkcije, ampak je bilo sortiranje odvisno tudi od...

28 komentarjev

Prodali Apple-I za pol milijona evrov

BBC - Ta konec tedna so v Nemčiji na dražbi prodali delujoč primer računalnika Apple-I iz zgodnjih Applovih let. Zanj je neznani prodajalec od neznanega kupca iztržil dobrega pol milijona evrov. A vse vendarle ni neznano; zanimiva je zlasti predzgodba.

Prazgodovine tukaj ne bomo na široko obnavljali. Apple je računalnik Apple-I izdal leta 1976, ki sta ga mukoma spravila skupaj Steve Jobs in Steve Wozniak. Takrat je moral Jobs prodati svoj avto, Wozniak pa svoj drag kalkulator, da sta sploh lahko sfinancirala razvoj in gradnjo. Apple-1 ni bil nič več kakor osnovna plošča, ki je dobila različna ohišja in zaslone.

Trenutno obstaja še kakšnih 40 primerkov Appla-I, zato je to zelo cenjen računalnik. Ne zaradi svoji sposobnosti, ki jih danes...

4 komentarji

Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Extremetech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna...

33 komentarjev

Apple 1 na dražbi prodan za 150 tisočakov

ComputerWorld - Iztekla se je dražba Appla 1, ki je potekala v Londonu. Dražitelj, ki je napovedal, da bo Applov prvi računalnik iz leta 1976, ki se je svoj čas prodajal za 666,66 dolarjev, prodal za 100 do 150 tisoč funtov, je imel prav. Ponosen novi lastnik, italijanski zbiratelj Marco Boglione, je za svoj Apple 1 z 8 kB pomnilnika in 8-bitnim procesorjem 6502 odštel 133.250 funtov (157.470 evrov), čeprav poznavalci pravijo, da je imel prodani eksponat nekaj neoriginalnih delov. Omenimo, da naj bi jih bilo v delujočem stanju na svetu manj kot petdeset, izdelanih pa je bilo vsega dvesto. Novembra 2009 se je na Ebayju prodal en primerek, ki je takrat dosegel ceno 50.000 dolarjev. Na dražbi je bil sicer prisoten tudi sam Steve Wozniak, oče predmeta na dražbi.

8 komentarjev

Dražba Appla 1

Slashdot - V torek, 23. novembra, bo britanski Christie's dražil primerek prvega Applovega računalnika. Apple I je izšel julija 1976 in je stal zverinskih 666,66 dolarjev (poltretji tisočak v današnjih dolarjih). Do prenehanja prodaje naslednje leto je Steve Wozniak ročno izdelal okrog 200 primerkov, danes pa jih najdemo na svetu le še tri ali štiri ducate. Kakor tako redkemu zbirateljskemu primerku pritiče, pričakujejo, da bodo zanj iztržili med 100 in 150 tisoč funti.

Apple 1 je takrat Steve Wozniak prodajal še iz garaže staršev Steva Jobsa. Poganja ga procesor MOS R6502P s taktom 1 MHz in ima 8 KB pomnilnika (tovarniško 4 KB, možna razširitev do 48 KB). Za normalno uporabo je bilo treba imeti še tipkovnico in televizijski zaslon.

25 komentarjev

Predsedniški glasovi na E-bayu

The inquirer - Predsedniške volitve v Združenih državah so vedno bile zanimive. Če ne drugače, lahko v najbolj demokratični državi zmaga tisti, ki prejme manj glasov kot protikandidat. Da pa je teh iger dovolj, in da lahko od politike dobi nekaj tudi sam, se je odločil prebivalec Južne Dakote.

Svoj glas na predsedniških volitvah je namreč dal na dražbo na E-bay. Izklicna cena še vedno znaša 100 ameriških dolarjev, do konca dražbe pa je še nekaj več kot pet dni. Kot pravi neznani prebivalec Brookingsa, You buy it, I vote it.. Še klik do izvirne novice in dražbe.

Če dobro pomislim, 100 dolarjev niti ni tako velika cena za preprečitev neumnosti, kot je izvolitev mladega Busha.

59 komentarjev