»

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev

Venezuela šolarjem deli Intelove prenosnike

Računalnik iz projekta Canaima

Heise - Venezuelska vlada je v preteklih tednih začela akcijo razdeljevanja prenosnih računalnikov šolarjev, v sklopu katere kanijo razdeliti še 350.000 prenosnikov. Gre za Intelove prenosnike nižjega cenovnega razreda iz družine Classmate PC, ki jih izdelujejo na Portugalskem. Na njih teče operacijski sistem Canaima, ki je venezuelska predelava Linuxove distribucije Debian. Letos so razdelili že 228.000 prenosnikov, do konca leta pa naj bi se ta številka povzpela do pol milijona.

Venezuelski predsednik Hugo Chávez je seveda na prenosnike naložil videoposnetke o narodnem junaku Simónu Bolívarju, ki se je Venezuelcem (in tudi drugim južnoameriškim državam) pomagal otresti španske nadvlade. Njemu v čast Venezuela še danes nosi...

25 komentarjev

Chavez bi obrzdal internet

Reuters - Venezuelskega predsednika Huga Chaveza je ujezil prispevek na forumu na portalu Noticiero Digital, kjer je pisalo, da je bil minister Diosdado Cabello, sicer tesen Chavezov sodelavec, umorjen. Chavez se je ostro odzval in se v nastopu v parlamentu zavzel za strožji nadzor nad internetom. Kot pravi, internet ne more biti odprt prostor, kjer lahko vsakdo počne in govori, kar ga je volja. Dodal je, da spletna stran Noticiero Digital večkrat objavlja vsebine, ki pozivajo k državnemu udaru, česar ne bo več dovoljeval. Nasprotniki režima so že izrazili bojazen, da bo Chavez uvedel cenzuro interneta, kot jo imajo na Kubi, Kitajskem in v Iranu, čeprav Chavez tega ni eksplicitno napovedal.

Portal Noticiero Digital je pojasnil, da prispevkov svojih bralcev na forumu ne cenzurira. Vsak uporabnik je sam odgovoren za vsebino, ki jo objavi, in to je jasno zapisano. Kljub temu so forumi moderirani, tako da so lažna sporočila pobrisali v nekaj urah in pisce izključili s strani. Zato smatrajo...

2 komentarja

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev

Tudi ti, Venezuela?

The Register - Tudi v Venezueli so doumeli, da je mogoče naftne dolarje porabiti še kako drugače kot za metanje skozi Okna - npr. za razvoj domačega znanja. Vlada je zato sprejela načrt, po katerem naj bi celotna državna uprava v roku dveh let prešla na uporabo odprtokodnih rešitev, začenši pri državnih oblasteh, sledil bo prehod pri regionalnih upravah, v tretji fazi pa se bodo z odprto kodo seznanili še pri mestnih upravah. Pomislili so tudi na človeški faktor in v mestu Merida ustanovili t.i. odprtokodno akademijo, ki bo izobrazila potrebne kadre za izvedbo tega projekta. Še klik do novice na Registru.

Po eni strani je kar škoda, da naša vlada ne premore kakšnega Falcona z dosegom do Caracasa ...

21 komentarjev