»

Slovenska ekipa odlična druga na iGEM 2012

Slo-Tech - Slovenska ekipa je na mednarodnem tekmovanju v sintezni biologiji iGEM (International Genetically Engineered Machine), kamor se je uvrstila po odličnem nastopu na evropskih kvalifikacijah, ponovno blestela. Med 62 ekipami, ki so se uvrstile na finale na ugledni ameriški univerzi MIT, so Slovenci osvojili prvo mesto na področju zdravje in medicina, prvo mesto za najboljšo wiki-predstavitev projekta, prvo mesto za najboljši model in drugo mesto v skupni razvrstitvi. Prvo mesto je osvojila ekipa iz nizozemskega Groningena, v veliki finale pa sta se uvrstili še ekipi LMU-München in Paris Bettencourt. Prvikrat se je zgodilo, da so bile v finalu samo evropske ekipe in nobene anglosaške ekipe.

Letošnji projekt slovenske ekipe se...

32 komentarjev

Slovenija uspešna na evropskem iGEM 2012

Slo-Tech - V nedeljo se je v nizozemskem Amsterdamu končalo evropsko predtekmovanje v sintezni biologiji iGEM (International Genetically Engineered Machine), na katerem v zadnjih letih Slovenija sodeluje izredno uspešno. Evropsko predtekmovanje je služilo kot kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo med 2. in 5. novembrom potekalo na univerzi MIT v ZDA. Slovenija se je znova prepričljivo uvrstila tja, saj se je uvrstila na stopničke.

Slovensko ekipo kot vsako leto vodi Roman Jerala s Kemijskega inštituta (ta konec tedna je RTV objavil zelo zanimiv intervju z njim, v katerem se dotika tudi vprašanj perspektive znanosti v Slovenije, financiranja raziskovanja in prekernosti dela mladih znanstvenikov, vedno obsežnejšega bega...

17 komentarjev

Nove kritike lanskega odkritja arzenovih bakterij in odgovori avtorice

Felisa Wolfe-Simon, prva avtorica članka o arzenovih bakterijah.

Slo-Tech - Lani je NASA objavila odkritje bakterije iz razreda Gammaproteobacteria, ki ne le da uspeva v z arzenom bogatem okolju, ampak arzen celo vgrajuje v svoje celične strukture. Gre za eno najbolj prelomnih odkritij, saj je doslej veljalo, da so potrebni makroelementi za življenje ogljik, vodik, dušik, kisik, žveplo in fosfor, medtem ko je arzen za vsa živa bitja strupen.

Vsako prominentno odkritje dvigne veliko prahu in nič drugače ni bilo to pot. Že nekaj dni po odkritju so se oglasili skeptiki, ki so v izvirnem članku identificirali vrsto metodoloških pomanjkljivosti in nedoslednosti. Predvsem so izpostavljali problem pomanjkljivega čiščenja DNA in onesnaženja kultur s fosforjem. NASA in prva...

16 komentarjev

Slovenski študentje na iGEM zopet zlati

Slo-Tech - Tudi letos se je med 6 in 8 novembrom na MIT tekmovanju iGEM, kjer se borijo študentske raziskovalne skupine iz vsega sveta, potegovala ekipa slovenskih študentov pod vodstvom prof. Romane Jerale. Slovenska ekipa je, kot pravijo, revolucionirala sintetično biologijo.

Pred nekaj trenutki so na tviterju zapisali, da zlata palica izmed 128 drugih ekip zopet pripada slovenskim študentom. Kaj točno so slovenski študenti počeli si lahko ogledate v videu:

29 komentarjev

Poletna šola kvantne fizike na spletu

Slo-Tech - Nedavno smo predstavili izvrstno spletno stran s poljudnimi predavanji, a hkrati dovolj strokovnimi tudi za fakultetni nivo, Khan Academy. Na njej najdemo prispevke z več področij prirodoslovja, ki se dotaknejo praktično vseh pomembnih tem. Komur to ni zadosti in ga zanima kvantna fizika, pa si lahko med poletnim oddihom poteši radovednost na Bureau 42.

Na spletni strani so pripravili brezplačen PDF-tečaj kvantne fizike, ki obsega devet lekcij, vsak teden po eno. Kot pravijo ustvarjalci, se bodo posvetili vsem pomembnim temam, hkrati pa bodo to storili brez uporabe univerzitetne matematike. S tem je stran primerna za praktično vse slovenske študente, še posebej pa za tiste z...

11 komentarjev

Windows 7 je tu (za razvijalce in študente)

Windows 7

ComputerBase - Po vsem pompu je napočil dan, ko bo končna različica Windows 7 legalno dostopna prvim uporabnikom. Zgoščenke z novim sistemom, zapakirane v lične škatle, še niso priromale na prodajne police, tako da slehernik do Windows 7 še ne more.

Ga pa bodo danes lahko s spleta povsem legalno prenesli naročniki MSDN in Technet. Poleg vseh angleških verzij operacijskega sistema bodo na voljo tudi vsi jezikovni paketi in ustrezni WAIK, WDK ter SDK. V drugem valu, ki bo sledil 14. avgusta, bodo na voljo še Windows Server 2008 R2 v vseh različicah in nativne verzije Windows 7 v francoščini, nemščini, italijanščini, španščini in japonščini. V tretjem valu, ki se bo zgodil še teden dni kasneje, bomo...

198 komentarjev

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Univerza v Ljubljani - Slovenska ekipa študentov je pred kratkim na mednarodnem tekmovanju študentskih ekip z raziskovalnimi projekti iz sintezne biologije, ki je potekala na univerzi MIT, osvojila prvo mesto.

Predstavili so nov način zdravljenja okužbe z virusom HIV, ki se razlikuje od trenutno najbolj uspešne metode HAART. Mutacijam virusa, ki ga naredijo odpornega na zdravila so se izognili tako, da so namesto posameznih virusnih molekul izkoristili ključne virusne funkcije.

Izvorno novico si lahko ogledate na:
http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=535

Študentom za preboj iskreno čestitam

44 komentarjev