»

Zgodovina Freeciva

Slashdot - Kje se je začela zgodovina ene najpopularnejših muliplayer iger za Linux (in mnogo drugih OSjev) FreeCiv? V temle članku je razloženo, kako se v bistvu open source igre sploh razvijajo. Piše tudi o tem, zakaj je FreeCiv ena redkih multiplayer iger v katerih je nemogoče goljufati, tudi če se zelo trudite. Zvedeli boste zakaj FreeCiv (in kaka druga open source igra) ni enako igrabilna kot njene komercialne inačice. In kaj je največji problem svobodne civilizacije? Delajo jo predvsem programerji in strašansko jim manjka ustvarjlcev zvokov in grafike.

3 komentarji

Hercules Prophetview 720 LCD zaslon

Dan's DATA - Hercules je na trg poslal svoj LCD zaslon Prophetview 720 z diagonalo 15 palcev. Danes sem zasledil test tega LCD zaslona, ki je dokaj poceni - v Sloveniji približno 120 tisoč tolarjev. Zaradi cene in neizkušenosti Herculesa pri izdelovanju monitorjev se mi je zastavljalo kar veliko vprašanj glede kvalitete samega izdelka, a ta po testu sodeč sploh ni vprašljiva. LCD zaslon se izkaže za enega izmed boljših, še bolj pa to pride do izraza, če pogledamo ceno monitorja in njegov dizajn. Podstavek je iz aluminija, monitor pa iz modrovijolične plastike, na mizi pa zasede manj prostora kot običajen LCD zaslon.

6 komentarjev

Plug'n'Politix

Slo-Tech - Trillian in MinMax se trenutno nahajata v Zurichu (Švica) in sicer na konferenci Plug'n'Politix.
Zaenkrat se stvar zdi čisti zadetek v polno. Tole je ekskluzivno oglašanje samo za slo-tech (novinarjem in policajem vstop prepovedan).
Torej gre za srečanje ljudi iz različnih kiber-squatov in podobnih krajev iz cele Evrope. Glavne teme, ki se zastavljajo so zelo zanimive - kako izobraževat uporabnike, varnost, PGP, kako vzpostaviti kanale med 'hekerji' ter ljudmi, ki obvladajo in tistimi, ki jim je računalnik način izražanja, kakšen bo internet v prihodnosti, koliko nas tajne službe in drugi že nadzorujejo (a veste, da mora na Nizozemskem imeti vsak ISP pri sebi 'črno škatlo', ki mu jo da policija in s katero lahko sniffajo kogarkoli).
V bistvu imava toliko za povedat, da bova verjetno napisala kar ornk člank o tem. Za teaser pa - v squatu kjer se stvar dogaja imajo hiter link za ubijat, ob vhodu pa lahko dobiš PCMCIA kartico za wireless LAN, ki vleče po celi bajti (svoje sicer še nisem...

6 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar

Ximian .NET?

CNet - dotNET je zelo vroča tema zadnje čase. Ximian bo očitno v ponedeljek najavil nov produkt, ki naj bi tekmoval z (ali vključeval?) .NET. Več o vsem skupaj piše v temle članku. Vprašanji, ki se zastavljata sta dve: ali lahko open source community dovolj hitro ustvari nadomestek za .NET in ali je možno, da bo MS spet (kljub drugačnim obljubam) .NET priklenil na svoje platforme.

0 komentarjev

.NET in open source

The Register - dotNET je najnovejša MSjeva igrača in hkrati orožje s katerim želi objeti računalniški trg in ga držati še kar lep čas. Zato že se pojavljajo prve ideje kaj bi se dalo storiti, da bi tudi odprto programje in Linux iz bitke odnesla čimveč. Tule je članek, ki govori o tem, da gibanje za prosto programje ne bi smelo tekmovati z .NET in C#, pač pa uporabiti MSjevo staro taktiko "embrace and extend" in kot bumerang vrniti MSju milo za drago.
Seveda cel projekt niti slučajno ne bi bil enostaven, a to, da je stvar izvedljiva se je pokazalo že pri strežniku SAMBA (ki po možnostih zasenči MSjev SMB iz katerega v bistvu izhaja). No kar je še posebej zanimivo je to, da je ižšla tudi prva različica windows terminal clienta (RDP) za Linux. To pomeni, da se sedaj lahko priklapljate na Windows terminal server.
Kakšna bo torej prihodnost računalniških sistemov, sodelovanje ali tekmovanje? Veliko je odvisno tudi od MSja in od tega koliko svojih skritih protokolov bodo objavili ali pa jih bodo vrli...

1 komentar