»

Ballmer gre v pokoj

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer, ki je krmilo podjetja od ustanovitelja Billa Gatesa prevzel leta 2000, je danes najavil, da se bo v prihodnjih 12 mesecih upokojil. To je prej, kot smo pričakovali, ob tem pa Ballmer ni imenoval svojega naslednika niti ni namignil, koga bi si na tem položaju želel.

V uradni izjavi za javnost so zapisali, da je bila odločitev izključno Ballmerjeva, čeprav ni skrivnost, da so mu investitorji večkrat očitali, da podjetja ne vodi najbolje (še Ballmerjevo pismo zaposlenim). To se je izkazalo tudi danes, saj je delnica podjetja takoj po objavi bližajočega se odstopa poskočila za skoraj 10 odstotkov. Ballmer je dejal, da nikoli ni najbolj pravi čas za odstop, a da je to eden izmed boljših...

67 komentarjev

Microsoftovo poslovanje slabo, delnica že izgubila več kot 10%

-12.4%

vir: Guardian
Ars Technica - Te dni dni so svoje četrtletne rezultate objavili številni tehnološki giganti - Samsung, Google, Microsoft; noben od njih ni imel posebej dobrih novic. A še najslabše jo je, kot kaže, odnesel Microsoft, čigar delnica je po edem trgovalnem dnevu že izgubila več kot 10%.

Delničarje najbolj muči nizek dobiček, ki bi moral biti 75 centov na delnico, a ga je samo 50 centov - celo polovico manj. Glavni krivec je seveda slaba prodaja PC-jev, ki pada že pet zaporednih četrtletij in jim klesti prihodke iz Oken, kljub rekordnim marketinškim naporom okoli Osemke. Minus bi mogle pokriti mobilne naprave, a so namesto tega so vknjižile 900 milijonov dolarjev izgube (7 centov na delnico) na račun neprodanih zalog Surface RT. Analitiki ocenjujejo, da bi to ob nedavni pocenitvi...

59 komentarjev

Ballmer deloma prodaja svoj delež v Microsoftu

vir: CNet
CNet - Dolgoletni Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer prodaja del svojega vložka v podjetju Microsoft, so sporočili iz Redmonda. Pred nedavnimi prodajami je imel Ballmer v lasti 408 milijonov delnic MSFT, sedaj pa je najavil prodajo 75 milijonov delnic. Od tega jih je dobrih 49 milijonov že prodal in zanje iztržil 1,3 milijarde dolarjev (okrog 27 dolarjev na delnico), tako da ima v lasti še 4,2 odstotka podjetja. Preostanek napovedane prodaje naj bi izpeljal do konca leta.

Tudi Bill Gates, ustanovitelj, nekdanji izvršni direktor in še en velik lastnik Microsofta postopoma prodaja svoje delnice. Trenutno jih ima v lasti še 621 milijonov, a jih redno prodaja v paketih po milijon ali dva, da financira svojo humanitarno...

10 komentarjev

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev

Desetletje odprtokodnih IPO-jev

Gibanje delnic Red Hata

CNet - Podjetje Red Hat, ki je poznano po delu na področju odprte kode, je bilo sicer ustanovljeno leta 1993. Nato je pred desetimi leti avgusta 1999 izvedlo javno prodajo delnic (IPO - initial public offering), ki je fantastično uspela. Tri milijone delnic podjetja so takrat ponudili po 14 dolarjev, prvi dan trgovanja pa se je tečaj povzpel do 52 dolarjev. Kasneje so izvedli še eno dokapitalizacijo, ko so februarja 2000 ponudili še štiri milijone delnic po 95 dolarjev. To je bilo tik pred pokom dot-com balona, kasneje pa so se delnice pocenile pod štiri dolarje - danes so vredne okrog 21 dolarjev (pozor, vmes so doživele razcep 2:1).



Red Hatu je uspelo, znali so zaslužiti, prilagodili so prihodu širokopasovnega interneta, ki je pomenil drugačen način...

5 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Steve Balmer prodal MS delnice

Local6.com - Steve Balmer - eden bolj pomembnih uslužbencev Microsofta - prodaja svoje delnice v skupni vrednosti $943.000.000. Ali je zaradi tega treba delati paniko ne vem, je pa milo rečeno "nevsakdanje" da generalni direktor Microsofta proda skoraj za milijardo USD svojih delnic. Morda gre na potovanje okoli galaksije in potrebuje denar? No, Stevu vseeno ostane še 432 milijonov delnic v vrednosti več kot 10 milijard USD, ki jih lahko proda ob naslednjem prometnem prekršku. Klik!

29 komentarjev

Segin predsednik...

The Register - Sedaj pa res ne vem več ali naj se smejem ali naj se jokam. Direktor Sege je svojemu podjetju dobesedno "šenkal" vse svoje delnice tega podjetja. V lasti je imel 19,87 milijona delnic, skupaj vrednih 700 milijonov dolarjev. S tem prispevkom več kot pokril 660 miljonsko izgubo, ki bi jo podjetje utrpelo s konzolo Dreamcast. Zanimivo pa je da je cena Seginih delnic po tem dogodku narasla za 7 odstotkov. Več izveste tukaj.

7 komentarjev