»

Everest dobil signal 4G

Telegraph News - Pred slabimi tremi leti smo pisali, da je dobršen del Everesta dobil pokritost s signalom 3G, potem ko je bila predhodno mogoča komunikacija le s satelitskimi telefoni. Sedaj je bazni tabor na Everest dobil signal 4G.

Že leta 2007 je Huawei v sodelovanju s China Mobile pokril severno pot na Everest z mobilnim omrežjem, saj so Kitajci leta 2008 tja nesli olimpijsko plamenico. V baznem taboru na višini 5100 metrov so postavili postajo, ki do danes deluje brez težav. Potem so leta 2010 omogočili še pokritost s signalom 3G, odslej pa torej s 4G.

Kljub pompozni izjavi za javnost je treba pravilno razumeti dosežek. Povezljivost 4G je mogoča iz baznega tabora. Čeprav na nadmorski višini dobrih pet kilometrov ni prijetno, tam najdemo...

28 komentarjev

Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack

Linija je potegnjena na 325km dolgi razdlaji med Jönköpingom in prestolnico Stockholm.

vir: Google
engadget - Ta vikend se na Švedskem začne Dreamhack Winter 2011, največji digitalni festival in LAN party na svetu. Pričakujejo okoli 10.000 igričarjev in še več deset tisoč obiskovalcev, kar seveda pomeni znatne potrebe po internetu. Zanj skrbi ekipa tehnične univerze v Jönköping, ki je v sodelovanju z internetnim ponudnikom Telio in dobaviteljem mrežne opreme Cisco do prestolnice potegnila tristo kilometrov dolgo optično linijo s prepustnostjo 120 gigabitov na sekundo. To je ta hip najhitrejša internetna povezava na svetu.

Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in...

55 komentarjev

Kitajska cenzurira telefonske pogovore v realnem času

Vir: South China Morning Post

The New York Times - Na plano prihajajo novi podatki, kako se Kitajska trudi preprečiti vsakršne poizkuse razlitja arabskih protestov na azijska tla. Včeraj smo pisali o prihuljenem blokiranju Gmaila, a to še zdaleč ni edino kitajsko orožje. The New York Times poroča, da Kitajska v realnem času nadzira in cenzurira telefonske pogovore.

To je ugotovil nek poslovnež iz Pekinga, ki je na telefonu v angleščini citiral Hamleta (The lady doth protest too much, methinks.) Ko je vdrugo izgovoril besedo protest, se je zveza prekinila. To ni osamljeni primer, saj je v ponedeljek nekdo drug izgovoril besedo protest v kitajščini in zveza se je vnovič hipoma...

27 komentarjev

Signal 3G na Mount Everestu

Mount Everest

vir: TechEye
TechEye - Doslej je bila na Mount Everestu edina možnost povezljivosti s svetom satelitski telefon ali glasovno GSM-omrežje na kitajski (severni) strani gore. Podjetje TeliaSonera oziroma njegova nepalska podružnica Ncell pa je postavila osem baznih postaj na gori, izmed katerih štiri poganjajo sončne celice. Najnižja je na nadmorski višini 2870 metrov. Sedaj je na Mount Everestu moč ujeti hitri signal 3G za telefonske pogovore ali brskanje po spletu.

Pokritost Mount Everesta je bolj tekma za prestiž, čeprav je hitra povezava do interneta v baznih taborih zelo pomembna, večjo ekonomsko vrednost pa ima razširitev omrežja. Ncell namerava zagotoviti pokritost s signalom 3G po celem Nepalu, kamor je TeliaSonera vstopila...

8 komentarjev

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

Latvijski ponudnik interneta odklopljen

Slashdot - Kot poroča Network World, so latvijskega ponudnika dostopa do interneta (ISP) odklopili z medmrežja, po tem ko so prejeli vrsto pritožb od strokovnjakov za varnost omrežij. Gre za podjetje Real Host s sedežem v Rigi, za katerega so utemeljeno predvidevali, da ima pod nadzorom vrsto strežnikov, ki krmilijo botnete, vzdržujejo strani za ribarjenje (phishing), napadajo obiskovalce spletnih strani z zlobno kodo in gostijo lažne antivirusne programe. Jart Armin, ki deluje na strani Hostexploit.com, je v intervjuju Real Host opisal kot eno največjih evropskih središč sranja na internetu.

Odklopili so ga v ponedeljek, ko je TeliaSonera zagrozila Juniku, ki skrbi za povezljivost Real Hosta, s sankcijami. To je že četrti večji ISP v zadnjem letu, ki je izgubil dostop do medmrežja: njegovo usodo delijo Atrivo, zloglasni McColo in 3FN, ki pa so bili vsi locirani v ZDA. Armin pravi, da je to prvikrat, da so uspeli ukrepati zunaj ZDA in celo v Vzhodni Evropi. Klik!

24 komentarjev

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev