»

100% navitje Thoroughbreda 1700+

Slo-Tech - Teden je naokoli in vremenologi so nam prinsesli zopet nekaj mrzlih dni. No, včerajšnega sem izkoristil ter poskusil izboljšati svoj prejšni najvišji overclock. Postopek je bil enak -- ohišje sem dal na polico okna ter ga priprl, da me ni preveč zeblo [:D]. Temperatura zraka ob hiši je bila okrog -10°C, kar se je pokazalo dovolj, da sem temperaturo vode ob delovanju spravil na -7°C. Zaradi dodatka hladilne tekočine G12, ki ga imam v prvi vrsti zato, da se mi kaj organskega ne zaredi v njej, se je le-ta čisto dobro počutila pri teh temperaturah, se pravi brez težav s kakšnim zmrzovanjem.

Po nekaj časa igranja z nastavitvami sem prišel do optimuma nastavitev za...

33 komentarjev

AMD ne bo zatiral navijanja

The inquirer - Že kar nekajkrat smo lahko brali razna poročila o tem, kako bo AMD nekoč zaklenil svoje procesorje in jih tako naredil popolnoma imune na navijanje. Na srečo se je izkazalo, da je šlo samo za manjše strašenje navijalcev, saj lahko overclockerji še danes opravljajo svoje najljubše opravilo. Sicer jim je AMD s predstavitvijo Palominov to opravilo precej otežil, vendar pa je to bolj postranskega pomena. No, AMD se je pred kratkim celo odločil, da overclockerjev ne bo več strašil s takšnimi posegi, ampak jim bo dal prosto pot do navijanja in jih potiho celo podpiral. Podjetje namreč ne skrbi, da bi jim overclockerji odžirali trg. Ne, AMD skrbijo le prodajalci, ki kupijo manj zmogljive procesorje, jih nato navijejo in prodajo v sistemu kot dražje in bolj zmogljive izvedenke. Vendar pa se zaradi dobre zasnove procesorja tudi tu da hitro ugotoviti prevaro s pomočjo mostičkov L1 ;) .

0 komentarjev

Sys Cold Fusion 1.86GHz - superračunalnik v malem

AMD Zone - Medtem, ko se navdušenci trudijo z doma narejenimi superhladilnimi kompleti, ki ohladijo procesor kar krepko po ničlo, si lahko premožnejši uporabniki privoščijo računalnik z industrijskim hlajenjem podjetja Kryo Tech, ki so ga testirali na AMD Zone. Moram reči, da sem videl po raznih hardware straneh že kar nekaj primerov, ko so navdušenci svoj Thunderbird procesor navili na 1,7 GHz, vendar kaj več kot to še nisem zasledil. Ko pa sem si pobliže ogledal računalnik Cold Fusion, me je skoraj kap, saj je navitje 1,4 GHz Thunderbirda na 1,86 GHz dosežek, ki si zasluži same pohvale. Seveda pa zraven hlajenja ne dobimo samo navit procesor, ampak vse potrebne komponente, ki sestavljajo dober računalnik (od GeForce 3 grafične kartice do dobrega diska na RAID-u). Sistem je sicer odličen, vendar pa bo marsikoga odvrnila od nakupa ogromna cena, ki znaša 3100 $, kar bo gotovo preveč tudi za malce bolj premožne. No, če pa ste fanatični navijalec in se ne ozirate preveč na ceno, pa je to vaša...

0 komentarjev

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

Vapochillovo hlajenje

OcShoot - Vapochillov hladilni sistem je eden izmed najbolj cenjenih sistemov na področju hlajenja saj se da z njim doseči precej visoke razultate pri navijanju. Ali lahko z Vapochillovim sistemo iz procesorja izstisnemo še kaj več kot z dobrim zračnim hlajenjem, pa so ugotavljali pri OcShootu. Sistem so opisali teoretično, preizkusili pa so ga tudi v praksi z različnimi procesorji (PIII 850E, Duron 800, 1GHZ Thunderbird). Rezultati navijanja so bili res izjemni: Pentium 3 je po navitju deloval s frekvenco 1182MHz, Duron s 1040MHz in Thunderbird s 1597MHz. Hlajenje je resda izjemno, vendar pa žal ni poceni. Avtor članka navaja, da se ga da dobiti za zmerno ceno 650 $. Morda je to zmerno za Ameriški trg, če pa pogledamo tečaj dolarja pri nas, pa je sistem predrag, saj bi morali zanj odšteti okoli 170 000 SIT + poštnino. Menim, da je bolje, če ostanemo pri zračnem ali vodnem hlajenju.

1 komentar

AMD T-Bird 1.4 GHz - AYHJA Y

ChillBlast - Procesorji AXIA so si zadnje čase precej pridobili na ugledu, trenutno pa burijo duhove predvsem procesorji z oznako AYHJA, ki naj bi se še bolje navijali. Test je potrdil že staro dejstvo; 1.4 GHz AYHJA Y Thunderbird se dobro navija, njegova edina pomanjkljivost pa je, da je deluje pri frekvenci 1.4 GHz, ki je že blizu omejitvam TB procesorjev. Ljudje (Bunny, Xoverclocker, ...) poročajo o ekstremnih navitjih blizu ali preko 2 GHz, vendar je vprašanje, koliko lahko s takim frekvencam naredijo. Test.

3 komentarji

Hudo navita procesorja

več strani - Overclocaknju še kar ni in ni videti konca. Zanesenjaki nas namreč vedno znova presenetijo s svojimi navitimi procesorji. Najbolj zanimiva so še vedno ekstremna navijanja, saj se tam pokaže, koliko človek zares obvlada stvar. Poglejmo si nekaj primerov:

Thunderbird 1000 MHz@1723 Mhz (Xoverclocker) Xoverclocker imajo že od prej izkušnje, saj jim je uspelo naviti 1 Ghz Thunderbirda na 1,67 Ghz, vendar s starim supercooler hlajenjem. Že star dosežek je bil navdušujoč, ta pa je še toliko bolj, saj 1 GHz Thunderbirda ni tako lahko naviti na tako visoko frekvenco. Seveda je pri tem potrebno tudi odlično hlajenje. Overclocker je za navijanje uporablil procesor tipa AXIA z 9 v tretji vrstici, za hlajenje pa je uporabil doma narejen hladilni sistem, ki se imenuje Supercooler II. Pri najnovejšem dosežku so morali tudi modificirati svojo Abit KT7A matično ploščo, ker so za stabilno delovanje procesorja potrebovali višjo napetost, kot jo je podpirala matična plošča. Rezultat: Thunderbird, ki...

1 komentar

AMD pošilja 1.5GHz čipe v škatlah od 1GHz procesorjev?

The Register - Očitno so Athloni (Thunderbirdi), ki so sposobni doseganja hitrosti 1.5GHz in več, že v prodaji!
Vendar se še ne prodajajo kot 1.5GHz modeli, temveč kot navadni "stari" 1GHz in 1.33GHz verziji. Takšni procesorji nosijo oznako AXIA in so glavni razlog, zakaj so nekateri overclockerji uspeli spraviti svoje Athlone na tako visoke frekvence.
Nek angleški overclocker je povedal, da so takšni procesorji na voljo že nekaj tednov, vendar so to samo tisti procesorji, ki nosijo oznako AXIA!
Procesorji s to oznako naj bi bili sposobni doseči hitrosti 1.5GHz že z normalnim hlajenjem (ne mislim na neko ultra voda+peltier kombinacijo, ampak samo malce boljše zračno hlajenje)!
No, če kupujete nov procesor (Athlona), poskusite dobiti takšnega, ki ima oznako AXIA!

P.S.: Menja kdo Athlona z oznako AXIA za navadnega 800MHz?

10 komentarjev

Thunderbird 1333 MHz

OC Workbench - Ko sem zagledal tole, sem rekel samo:"UOU!" Pri OCWorkbenchu so objavili screenshot WCPUIDja od nekega, mislim da Japonca, ki je navil Thunderbirda 1333 MHz na 2071 MHz. To je dosegel na modificirani ASUSovi A7M266 plošči pri voltaži 1,95V in osnovni frekvenci 188 MHZ. Na žalost pa je to le novica in ne članek ter vam na žalost ne morem povedati kaj več, upam pa, da to ni le lažen screenshot.

0 komentarjev