»

Ušla zgodnja beta Windows Blue

The Verge - Na internet je pricurljala ena izmed zgodnjih beta verzij Microsoftovega operacijskega sistema Windows Blue, ki bo naslednja inačica za Windows 8. Gre za verzijo z zaporedno številko (build) 9364, ki je po doslej zbranih podatkih ušla enemu izmed Microsoftovih ameriških ali francoskih partnerjev (viri si o tem še nasprotujejo) z dne 15. marca 2013. Po spletu so takoj zaokrožili posnetki in recenzije nove verzije, v ne najbolj legalnih kotičkih pa se valja cela ISO-datoteka, ki vsebuje nov operacijski sistem (ušla je zgolj 32-bitna verzija). Gre za časovno omejeno verzijo, ki bo potekla leta 2014.

Kaj je torej videti novega na prvi pogled? Uporabniški vmesnik je zdaj zglajen in izpiljen...

146 komentarjev

Po 20 letih se poslavlja stari logotip Windows

Microsoft - Microsoft se je odločil, da bo v Windows 8 predelal od temeljev do strehe. Po vrsti globokih konceptualnih sprememb, kot sta nov vmesnik Metro in izdaja verzije za ARM, so se namenili izvesti tudi kakšno bolj kozmetično. V Redmondu so se odločili, da se stari logotip Windows (okno v obliki zastave) po 20 letih poslavlja. Windows 8 bo imel nov, štirikotni okenski logotip, ki jim ga je pomagalo oblikovati podjetje Pentagram.

Windows 3.1, ki je izšel leta 1992, je prvikrat uporabljal barvni logotip, v katerem je okno v obliki zastave iz štirih raznobarvnih predelov. Do Windows XP je ta ostal bolj ali manj nespremenjen. V naslednjih verzijah je ogrodje ostalo enako, spremenile pa so se poteze in oblikovanje. Ker prinaša Windows 8 vrsto novosti, so želeli v Redmondu tudi nov logotip. Tako so po dvajsetih letih logotip v obliki zastave...

69 komentarjev

Windows 8 bo dobil App Store

Sinofsky (levo) na najavi začetka prodaje Windows 7

vir: TechCrunch
TechCrunch - Naslednja različica oken, Windows 8, naj bi po vseh pričakovanjih izšla v začetku leta 2013, ena od njenih bistvenih novosti pa naj bi bil tudi nov uporabniški vmesnik, ki nekoliko sliči na mobilne telefone in na veliko uporablja koncept "aplikacij" v smislu malih HTML5 komponent z lastno javascript logiko. Zato se je seveda pričakovalo, da bo Microsoft napovedal svoj "App store", se pravi trgovino za brezplačne in plačljive Windows 8 aplikacije.

Uradne potrditve sicer še ni, je pa Steven Sinofsky, odgovorni za razvoj novih oken, v blog postu o napredku dela na to namignil. Prispevek razloži, da so razvijalci razdeljeni v številne manjše ekipe (teams), ki jih je kar 30, druga na tem abecednem seznamu pa je ekipa z...

24 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Windows 7 praznuje

Windows Vista Team Blog - Na današnji dan pred enim letom je bilo mogoče kupiti prve osebne računalnike s prednameščenim Windows 7 oz. namestitveni DVD najnovejše različice namiznega Microsoftovega operacijskega sistema. Seveda so ga mnogi zahvaljujoč beti in pobeglim končnim različicam, namenjenih velikim proizvajalcem, dodobra preizkusili že prej, a mnenje je bilo vseeno enako. Šlo je za odlično zamenjavo za Visto ter vrednega naslednika Windows XP z mnogimi izboljšavami.

Le leto kasneje je Microsoftu uspelo prodati že 240 milijonov licenc, s čimer je Windows 7 postal najhitreje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva. Ena izmed različic Windows 7 je naloženih na kar 93 % vseh novih računalnikov, medtem ko njegov svetovni tržni delež znaša 17 %....

66 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

Microsoft pokazal prve obrise Internet Explorerja 9

Ars Technica - Na konferenci MIX10 je Microsoft izpolnil pričakovanja in pokazal prve obrise, kakšen bo Internet Explorer 9. Javnosti so namreč izdali program Windows Internet Explorer Platform Preview, ki prikaže zmožnosti Internet Explorerja 9 spletnim razvijalcem in Microsoftovi ekipi nudi koristne povratne informacije. Platform Preview bo posodobljen približno vsakih osem mesecev.

Seveda ne gre za celoten brskalnik, marveč je Platform Preview za zdaj zgolj zelo oskubljena verzija pogona. Nima zavihkov, naslovne vrstice ali gumba nazaj, ima pa ključne sestavne dele za razvijalce: pogon, JavaScript, strojno pospeševanje in orodja za razvijalce.

Poleg pogona najdemo na Platform Previewu še začetno stran, kjer je pet Speed Demov, pet HTML5 demov in pet grafičnih Demov. Kot...

35 komentarjev

Windows 8 že poleti 2011?

Star načrt predstavitev

vir: Hexus
Hexus - Bivši Microsoftov zaposleni, Chris Green, je javnosti razkril nadvse zanimiv dokument, ki razkriva načrtovan datum izida naslednika Windows 7, Windows 8. Sprva je bilo načrtovano, da bo ta izšel šele tekom leta 2012, medtem ko pobegli dokument napoveduje, da se bo izid zgodil približno leto prej, 1. julija prihodnje leto. Po najnovejših informacijah so pri Microsoftu pohiteli tudi z Windows Mobile 7, ki naj bi sprva izšel konec leta 2010, medtem ko zdaj kaže, da ga bomo ugledali že letos poleti. Kredibilnost pobeglemu dokumentu dajejo drugi datumi, ki so se že izkazali za pravilne. Mednje sodi npr. izid Office 2010, ki ga bomo ugledali tega junija, obenem pa je poleg izida Windows 8 razkril tudi prihod...

105 komentarjev

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev

Microsoftova podpora strežniškim produktom

ComputerWorld - Redmondčani trenutno podpirajo tri svoje strežniške sisteme: Windows 3.5x, Windows NT 4.0 in Windows 2000. Da bodo podporo verziji 3.5x ukinili konec tega leta, se je vedelo, so pa oznanili 'deadline' za leta 96 izšlo verzijo 4.

Zastonjska podpora bo na voljo do začetka leta 2003, od takrat pa do začetka 2004 bo na voljo zgolj še plačniška podpora. Microsoft je na to temo odprl tudi novo FAQ sekcijo.

0 komentarjev