»

Intel predstavlja tridimenzionalne tranzistorje

Hexus - Na včerajšnji prireditvi, namenjeni veliki najavi, nismo dobili novih procesorjev, nismo prejeli informacij o naslednjih generacijah Itaniumov kakor tudi nismo izvedeli, če bo Intel v resnici sodeloval z Applom pri izdelavi mobilnih čipov. Intel je namreč predstavil svoj bodoči proizvodni proces v velikosti 22 nm, ki s seboj prinaša veliko novost, po napovedih premierno na voljo že s procesorji Ivy Bridge. Gre za tridimenzionalne tranzistorje, ki prinašajo obilico prednosti.



V primerjavi z 32 nm čipi bo na 22 nm gostota tranzistorjev podvojena, a bo ob enaki zmogljivosti poraba padla na vsega polovico prejšnje. Vseeno obljubljajo znatno pospešitev z novimi procesorji. Namesto ploščate plasti polprevodnika pod vrati so se pri Intelu...

14 komentarjev

Intel bo gradil novo tovarno v Arizoni

X-Bit Labs - Intel je konec tedna napovedal, da bodo v mestu Chandler v Arizoni, kjer so že prisotni, zgradili nov proizvodni obrat. To je v skladu z oktobra predstavljenim načrtom, ki predvideva razširitev štirih proizvodnih obratov v ZDA in izgradnjo enega novega.

Obrat v Chandlerju bo poimenovan Fab 42 in bo sprva omogočal izdelavo čipov na 300 mm-rezinah, kasneje pa 450 mm, v 14 nm-tehnologiji. Gradnja bo stekla letos, končana pa bo do sredine leta 2013. Investicija bo vredna okrog pet milijard dolarjev, prinesla pa naj bi nekaj tisoč novih delovnih mest, so zatrdili v Intelu.

10 komentarjev

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji

Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

V ozadju najnovejša Intelova tovarna na Kitajskem, pred njo kitajski kmet

ComputerWorld - Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi...

41 komentarjev

Intel bo investiral milijarde, zgradil novo tovarno

ComputerWorld - Intel je ta teden napovedal, da bodo investirali med šest in osem milijard dolarjev v štiri proizvodne obrate, ki jih imajo v ZDA, in v izgradnjo novega v zvezni državi Oregon. S tem bo Intel tudi odprl med 800 in 1000 novih delovnih mest že s samo gradnjo tovarn, kasneje pa več visokotehnoloških. Nadgradili bodo po dve tovarni v Arizoni in v Oregonu, kjer bodo do leta 2013 postavili še eno novo. Na ta način se bo Intel pripravil na prehod na 22 nm-proizvodni proces.

Intelov izvršni direktor Paul Otellini je ob tem dejal, da se investicija morda zdi prevelika, a prehod na 22 nm ni enostaven in zahteva veliko mero natančnosti. Masovna proizvodnja in skrb za dovolj nizek izmet sta druga...

9 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Skupina okrog Intela investira 3,5 milijarde dolarjev v razvoj

The Wall Street Journal - Intel ugotavlja, da bi ameriški tehnološki sektor potreboval nekoliko finančne vzpodbude, da bi ponovno postal konkurenčnejši in uspešnejši na globalnem trgu. V ta namen pripravljajo zavezništvo s 24 skladi tveganega kapitala, ki bo v to branžo investiralo 3,5 milijarde dolarjev v prihodnjih dveh letih, je včeraj v Washingtonu napovedal Intelov izvršni direktor Paul Otellini. Skupina se bo imenovala Invest in America Alliance in želi s svojim doprinosom dopolniti državne in zvezne investicije. Spomnimo, da je Intel lani napovedal investicijo v višini 7 milijard dolarjev v posodobitve svojih proizvodnih obratov v ZDA.

Glavnino sredstev bodo namenili podjetjem, ki se bavijo z informacijsko tehnologijo, čisto tehnologijo in biotehnologijo, med njimi tudi podjetjem iz inkubatorja (start-ups). To pa ne pomeni, da bodo brez ostali na ostalih področjih, saj kanijo podpreti tudi molekularno diagnostiko, bioinformatiko, razvoj električnega vozila in brezžično infrastrukturo.

Dobrodošel...

7 komentarjev

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

X-Bit Labs - Tehnološka partnerja IBM in bivši AMDjev proizvodni del, Global Foundries, sta predstavila materiale in tehnologije, ki bodo potrebni za prehod na 22 nm proizvodni proces. Na simpoziju v japonskem Kyotu je Global Foundries prikazal način, kako EOT* debelino High-K metal tranzistorjev zmanjšati na raven, ki bo zadoščala ne le za 22 nm proizvodni proces, temveč tudi za kasnejše procese. Nova tehnologija bo nadvse primerna za mobilne in prenosne naprave, saj ne pričakujejo težav z uhajanjem toka, ki dvigne porabo čipa, obenem pa bodo lahko uporabljali še nižje napetosti, kar bo porabo še dodatno znižalo.

Napovedi, da se bo Mooreov zakon končal že pri 22 nm, očitno niso prispele na japonsko v tovarne Toshibe, saj se pripravljajo na morebitno proizvodnjo 16 nm tranzistorjev. To bodo dosegli z vnovično vrnitvijo germanija v svet mikroprocesorjev. Slednji je bil že nekaj časa tihi naslednik silicija, kateremu se izteka življenjska doba zaradi hitrega doseganja fizičnih omejitev. Preboj,...

4 komentarji

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar