»

Novosti z Applove predstavitve

13 in 15-palčna Retina, edini možnosti pri MacBook Projih

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev v San Franciscu se je tokrat začela s že videnim videoposnetkom, ki pokaže nekaj razmišljanja podjetja v povezavi z razvojem in snovanjem novih izdelkov. Isti videoposnetek so že pokazali na letošnji konferenci WWDC v juniju. Tim Cook je nadaljeval z običajnim pojasnjevanjem, kako uspešna je bila predstavitev novih iPhonov, predstavitev iOS-a ter kako zelo so še vedno uspešni na področju prenosnih računalnikov, kjer jim konkurenca očitno še vedno ne sledi (izpostavil je staro norijo z netbooki ter novo norijo, združevanje prenosnikov in tabličnih računalnikov). Povedal je, da pri Applu vseeno ne počivajo, s čimer je vajeti predstavitve predal Craigu Federighiju, vodji Applovih mehkih projektov, predvsem operacijskih sistemov. Seveda se je osredotočil na OS X.

Povedal je, da je bil glavni namen Mavericksa iz obstoječe strojne opreme iztisniti...

56 komentarjev

OS X Lion v poslovnih okoljih omogoča prijavo brez gesla

vir: The H
The H - Max OS X Lion zaradi težav z nedokončanostjo ni bil najbolj sprejet, zdaj pa se je pojavil še precej neprijeten hrošč pri centralizirani prijavi s pomočjo servisa LDAP, kar je pomembno predvsem v poslovnih okoljih.

Po pritožbah večjega števila administratorjev je Apple potrdil resnejšo napako, ki omogoča prijavo v Liona zgolj z vpisom uporabniškega imena (tj. brez gesla ali s poljubnim geslom). Pomanjkljivost deluje tako pri prijavi čez grafični vmesnik kot tudi pri terminalski prijavi v sshd strežnik, če je slednji seveda vklopljen. To je kot nalašč za zlorabo službenih računalnikov v...

40 komentarjev

Nazaj k Macom, Macbook Air

Tako je nastal nov MacBook Air

vir: engadget
engadget - Nov MacBook Air ni le eden, sta dva! 13,3-palčnemu modelu se bo namreč pridružil še nekoliko manjši, 11,4-palčni, ki bo poleg nekoliko počasnejše in cenejše strojen opreme imel tudi nekoliko krajšo avtonomijo ter jasno nižjo ceno. Ponovno so se pri Applu zgledovali po iPadu, kjer so bili navdušeni predvsem nad tankostjo, avtonomijo, kratkim časom prižiganja in prednostjo uporabe pomnilnika Flash namesto mehanskih trdih diskov. Po besedah Jobsa sta nova MacBook Aira tako plod ljubezenske zveze med običajnim MacBookom in iPadom.

Pomnilnik za hrambo podatkov ne prihaja v običajni obliki SATA pogona, temveč je lastna Applova zasnova, ki se vključi neposredno na matično ploščo. Po njihovih besedah poleg prihranka prostora...

165 komentarjev

Nazaj k Macom, OS X

Mac App Store

vir: engadget
engadget - Predstavitev, povezano z OS X, so začeli s FaceTime, ki bo osebne računalnike povezal z obstoječimi uporabniki te storitve na iPhone 4 in tako omogočal video pogovore med mobilnimi in malo manj mobilnimi uporabniki. Beta različica aplikacije za Mace bo na voljo že danes.

OS X 10.7 Lion bodo sicer splavili šele prihodnje poletje, torej čez skorajda eno leto, a bo zato prinesel obilico novosti. Tukaj smo tudi izvedeli, zakaj so prireditev poimenovali nazaj k Macom. Ne gre toliko za vračanje v center pozornosti, temveč za zaključevanje kroga razvoja. Iz OS X so namreč pri Applu razvili operacijski sistem, zdaj poznan pod imenom iOS (nekdaj iPhone OS), ki je sprva tekel na iPhoneih in iPod Touchih, zdaj pa še na iPadu. V...

30 komentarjev

Nazaj k Macom, iLife '11

iPhoto '11 v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Na Applovi današnji predstavitvi, za katero so napovedali povratek k Macom, smo ugledali kar nekaj novosti. Predstavili so novo različico programskega paketa iLife '11, ter, kot je bilo pričakovano, napovedali prihodnjo različico operacijskega sistema OS X, Lion, in popolnoma prenovljen MacBook Air. Pa začnimo z iLife!

iLife po besedah Jobsa znatneje osvežijo vsaki dve leti, torej je leto 2011 idealno po osvežitvi iz leta 2009. V iLife, ki je na nove Mace že nameščen, se nahajajo programi iPhoto, iMovie, GarageBand in iWeb, ki pa tokrat ni bil posebej predstavljen. iLife '11 prinaša celozaslonski način, kjer aplikacija prekrije tudi aplikacije v docku na dnu zaslona, podobno kot na iPadu in iPhone. iPhoto '11 med...

7 komentarjev

Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

MacRumors.com - Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo...

30 komentarjev

Mac World Expo 2005 v San Franciscu

Mac mini

vir: Apple
Slo-Tech - Že več dni so srca oboževalcev, kalifornijskega podjetja Apple trepetala v pričakovanju največjega dogodka v letošnjem letu, Mac World Expa 2005, ki se dogaja ta teden v San Franciscu, saj je definitivno raj za vse oboževalce jabolčnih računalnikov. Še posebej pa je znana vsakoletna predstavitev novosti iz jabolčnega sveta, ki jo vodi capo podjetja Apple, Steve Jobs.

Že več tednov pred samim dogotdkom se je začelo po različnih internetnih straneh sušljati o vseh novostih, ki jih je Apple pripravljal za predstavitev na današnjem dogodku. Sledile so burne razprave na forumih (tudi na Slo-Tech-ovemu forumu se je odvijala debata o tem), sledile so tožbe iz strani Applea, še več govoric in potem je končno...

62 komentarjev